Project 'Levenslicht' in het Evertshuis

Cultuur

BODEGRAVEN - Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Van 22 januari tot 2 februari is het project 'Levenslicht' in het Evertshuis in Bodegraven te zien.

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat de mensen in concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werden bevrijd. Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde: Levenslicht. Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. In januari 2020 wordt het tijdelijke lichtmonument onthuld in gemeenten waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden. Het monument is een eenmalige

aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten in het kader van 75 jaar vrijheid. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. In gesprek met Holocaustoverlevenden en hun familie kwam hij tot het ontwerp van Levenslicht. Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. In het donker lichten de herdenkingsstenen op.

Advertentie

Categorieën