Dick van Dam achter zijn vleugel
Dick van Dam achter zijn vleugel Foto: Antoinette Riekert

Samen spelen en genieten van muziek-matinees

Interview

NIEUWERBRUG – Achter de deuren van de voormalige meelfabriek en houtzagerij De Volharding in Nieuwerbrug woont de muzikale familie Van Dam. Dick van Dam organiseert, samen met zijn vrouw, al heel wat jaren op een aantal zondagmiddagen in het jaar muziek-matinees. Hierbij staat voor hen het samen spelen en genieten voorop. 

door Antoinette Riekert

Dick van Dam woont zoals hij zelf zegt “al meer dan 80 jaar aan de N458”. Dat is de provinciale weg tussen Bodegraven en Woerden aan de noordelijke oever van de Oude Rijn. In zijn hele leven speelt muziek een grote rol. Toen zijn ouders trouwden “bracht mijn moeder een piano mee”. Zijn vader bespeelde diverse instrumenten. Als hij voor het bedrijf buiten Bodegraven hout ging verkopen, dan struinde zijn vader de markten af opzoek naar bladmuziek die hij dan per kilo kocht. Toen Dick zeven jaar was kreeg hij privéles van de pianoleraar die ook zijn vader les had gegeven. De drie kinderen groeiden, net als in het gezin van Dick, op met muziek.

Blokfluitklasje

In de jaren zestig nam een onderwijzer in Nieuwerbrug het initiatief om een blokfluitklasje te beginnen. Dick zijn oudste zoon ging hier altijd met veel plezier naar toe. Toen de onderwijzer verhuisde kwam er een ‘bekwame docent’ van de muziekschool uit Bodegraven. En deze begon weer met het oefenboekje wat de kinderen al ‘uit’ hadden. Hierdoor nam het plezier af. Dick heeft toen maar zelf pianoboekjes gekocht en is zijn drie kinderen les gaan geven. Hij kreeg al snel de vraag of hij dit ook voor andere kinderen wilde doen. Dit resulteerde in twintig kinderen die wekelijks privéles van hem kregen.

Omdat Dick het belangrijk vindt dat men leert om samen te spelen richtte hij het Limonadeorkest op. Samen met de kinderen die hij op les had, gaven ze twee keer per jaar een uitvoering. Hij leerde de kinderen dat als ze tijdens het spel een fout maakten ze vooral door moesten spelen, alsof er niets aan de hand was, want het publiek hoorde dit toch niet. En dat bleek ook, want na afloop waren de ouders vol lof over hun spel.

Samenspelen met piano, strijkers en blazers, daar is Dick veertig jaar geleden mee gestart. Hij speelde piano, accordeon en klarinet en dat deed hij niet alleen in een eigen orkest maar ook in een salon- en harmonieorkest, symfonie en blaaskapel. 

Houtzagerij

In 1988 krijgt het
bedrijfsterrein van de houtzagerij een woonbestemming en ‘dan gaat Dick de muziek achterna en ontstaat De Zingende Zaag’. Hier worden regelmatig muziek-matinees en koffieconcerten georganiseerd. “Op informele en zeer gastvrije wijze brengen we dan mooie, bijzondere, gezellige en klassieke muziek en zang, die je niet snel op andere locaties hoort”.

De ruimte waar de concerten plaatsvinden is met uitzicht op de Oude Rijn verrassend te noemen. Het is huiselijk ingericht met een diversiteit aan meubilair, die in de ruimte speels zijn verdeeld. In de hoek van de kamer staan twee pianovleugels en op planken en in kasten veel bladmuziek. Aan de wanden valt ook veel te zien. 

Liefde en passie 

Voor deze concerten hoeven ze aan publiciteit niet veel te doen, “Mensen weten ons te vinden”. Het aantal bezoekers per concert is verschillend. Er is in ieder geval plek voor honderd personen.

Het is bijzonder om te zien dat de liefde en passie voor muziek niet alleen met het publiek wordt gedeeld, maar ook van generatie op generatie in de familie wordt doorgegeven. Vier van de zes kleinkinderen hebben ondertussen ook al les van Dick gehad.

De volgende muziek-matinees zijn op zondag 17 maart en 14 april in ‘De Zingende Zaag’ aan het Weijland 38. Aanvang is om 12.00 uur tot 14.00 uur, met hierin een kleine pauze. De toegang met koffie of thee is altijd gratis. Na afloop kan men in een vioolkist, die bij de ingang staat, een vrijwillige bijdrage leggen. “En de behoeftige mens mag er ook wat uithalen”.

Op informele en zeer gastvrije wijze brengen we dan mooie, bijzondere, gezellige en klassieke muziek en zang

Leg een vrijwillige bijdrage in een vioolkist
Dick van Dam achter zijn vleugel
Dick van Dam in ruimte van optredens

Advertentie

Categorieën