De 22-jarige Bodegraver Twan Stolwijk heeft geholpen de eerste door zonne-energie aangedreven off-road wagen te bouwen.
De 22-jarige Bodegraver Twan Stolwijk heeft geholpen de eerste door zonne-energie aangedreven off-road wagen te bouwen. Foto: Bart van Overbeeke Fotografie

Twan Stolwijk werkt mee aan solar-auto Stella Terra

Duurzaam

BODEGRAVEN - Een team van 22 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, waaronder de 22-jarige uit Bodegraven afkomstige Twan Stolwijk, heeft de eerste door zonne-energie aangedreven off-road wagen ontworpen en gebouwd.

door Loes Kamer

Het vehikel, dat de naam ‘Stella Terra’ kreeg, doorstond glansrijk de 1000 kilometer lange testrit door Marokko. De resultaten waren buitengewoon positief en veelbelovend. Twan vertelt over zijn aandeel in het project en de vele uitdagingen die hij daarbij tegenkwam.

Uitdagingen

De student werktuigbouwkunde heeft zich, nadat hij zijn bachelor had afgerond, aangesloten bij het Solar Team, een van de door de universiteit gesponsorde studententeams. “Ik heb mijn studie, voordat ik aan mijn master begon, tijdelijk onderbroken om mij bij dit studententeam aan te sluiten en gebruik dit tussenjaar om wat ik tot nu toe geleerd heb in de praktijk toe te passen.” 

Zijn voornaamste taak was het ontwerpen van de rolkooi, de bovenkant van het chassis, die de inzittenden beschermd bij een ongeval en waar de meeste andere onderdelen aan vast zitten. “De grootste uitdaging daarbij was dat de rolkooi voldoende bescherming moet bieden, maar niet te zwaar mag zijn in verband met het negatieve effect op het energieverbruik. Daarbij moet het frame binnen de aerodynamische buitenvorm van de wagen vallen en toch zo stevig mogelijk zijn.”

Het Solar Team bestaat uit studenten van verschillende disciplines: financiën, PR, electronica, programmeren, design en werktuigbouwkunde. Dat laatste draait om het ontwerpen van fysieke onderdelen in de auto waarbij rekening wordt gehouden met de kracht of beweging die het onderdeel aan moet kunnen.

“Ik heb er veel van geleerd. Bijvoorbeeld dat goed samenwerken vanuit de verschillende disciplines overleg vereist en ervaring nodig is om theorie in de praktijk te brengen. Een voorbeeld: een onderdeel werd exact volgens de tekening gemaakt, toch bleek het niet te passen. Een volgende keer doe je het dus net iets groter of kleiner.”

Prestatievermogen

De Stella Terra werd getest door de auto meer dan duizend kilometer af te laten leggen door het ruige landschap van Marokko. Dat landschap bestaat uit steile bergen, rivierbeddingen en bossen. Tot slot reed de auto voor een groot deel door het woestijnzand van de Sahara. “Allemaal zonder bij te laden bij een laadpaal, alleen door gebruik te maken van zonne-energie opgevangen door de auto zelf.”

Verschillende efficiënte zonnepanelen op het dak, in combinatie met een lichtgewicht frame, zorgen ervoor dat het voertuig met een gewicht van 1200 kilo een maximale snelheid kan behalen van 145 kilometer per uur en een bereik van 710 kilometer op een zonnige dag. Om deze bijzondere prestaties te bereiken zijn bijna alle onderdelen speciaal voor deze auto ontworpen, van de ophanging tot de omvormers van de zonnepanelen, waarmee de grenzen van de technologie minstens 10 jaar verlegd zijn.

Toepassingen

Vanwege het vermogen van deze auto om zonder brandstof grote afstanden af te leggen over ruig terrein in ontoegankelijke gebieden zijn met name hulporganisaties zoals het Rode Kruis en de Verenigde Naties geïnteresseerd. 

“We worden gesponsord door Siemens en werken ook nauw met hen samen. Bedrijven die ons sponsoren en vaak ook leveranciers zijn, zijn enthousiast. We doen veel aan promotie en bezoeken regelmatig scholen. Op deze technologie rust geen patent, we willen vooral inspirerend bezig zijn en hebben met deze challenge willen bewijzen wat deze auto kan om ook autofabrikanten zoals Land Rover en BMW te stimuleren om duurzamere auto’s te ontwikkelen.”

Het stalen buisframe van de rolkooi.
Stella Terra, hier op een roadtrip in Marokko, is ’s werelds eerste offroad auto op zonne-energie van studententeam Solar Team Eindhoven.
Stella Terra, ’s werelds eerste offroad auto op zonne-energie van studententeam Solar Team Eindhoven. Stella Terra is de eerste zonnewagen die robuust en efficiënt genoeg is om ook van de gebaande paden te rijden. Hiermee zetten de studenten een volgende stap naar een duurzame toekomst om zo de huidige markt en maatschappij te inspireren de transitie naar een duurzame toekomst te versnellen.

Advertentie

Categorieën