Kijk op Vrijwilliger: Petra van Dam | KOBR: het nieuws uit Bodegraven-Reeuwijk
<p>Vrijwilliger Petra van Dam helpt bij de inzameling van beschermingsmiddelen tegen corona.</p>

Vrijwilliger Petra van Dam helpt bij de inzameling van beschermingsmiddelen tegen corona.

(Foto: )
Kijk op Vrijwilliger

Kijk op Vrijwilliger: Petra van Dam

  Gesponsord

Woonplaats Bodegraven | Vrijwilliger bij Rode Kruis, afdeling Bodegraven

Wat houdt het vrijwilligerswerk in?
Ik ondersteun bij allerlei EHBO-gerelateerde activiteiten van het Rode Kruis. Alle vrijwilligers kunnen zich online voor deze activiteiten inschrijven. Zodra een activiteit online komt, kijk ik of ik het leuk vind en of ik kan.

Ik vind evenementenhulpverlening erg leuk om te doen. Dan sta je bij de EHBO-post van een evenement, zoals de Vakantiespelen of, buiten de regio, De Zwarte Cross. Afgelopen jaar is daar natuurlijk niet veel van gekomen. Dat betekent niet dat er niets te doen was! Tijdens de eerste golf heb ik bijvoorbeeld geholpen bij de grote inzamelactie van beschermingsmaterialen. Ondernemers en particulieren uit de omgeving doneerden handgels, veiligheidsbrillen, handschoenen en mondkapjes, omdat er landelijk weinig materialen beschikbaar waren. Bodegraven was het callcenter van de regio, waar alle aanmeldingen binnen kwamen.

Ik heb ook ondersteuning geboden in een verzorgingshuis door bij te springen als het vaste personeel het niet redde. En ik draai nu diensten in vaccinatiestations. Na een vaccinatie moeten mensen nog 15 minuten wachten op eventuele bijwerkingen. In die tijd sta ik klaar om in te grijpen als er iets gebeurt.

Naast die ‘inzetten’ doe ik ook een stukje organisatie. Ik verzorg de EHBO-opleidingen binnen de afdeling Bodegraven: ik maak de roosters voor de cursussen, zodat iedereen up to date blijft, en zoek er instructeurs bij. Helaas hebben we nu vooral theorielessen en ligt de praktijk bijna stil. Je gaat niet met z’n allen via Teams een slachtoffer reanimeren.

Wat zijn jouw drijfveren?
Het leukste vind ik de inzetten, vooral het contact met alle verschillende mensen. Zaterdag stond ik bijvoorbeeld bij het ijszwemmen. Dat was een koud klusje, maar het was heel gezellig. In het verzorgingshuis en op het vaccinatiestation praatte ik veel met ouderen. Ik vind het mooi hoe zij de pandemie relativeren: “Het is vervelend, maar we hebben al zo veel meegemaakt…”

Het coronawerk is leuk als afwisseling, maar ook confronterend. Ik werk regelmatig met volledige bescherming: bril, mondkap, jas, schort en soms nog een muts. Gelukkig ben ik niet zo angstig aangelegd. Het is pas als ik thuis kom dat ik me realiseer wat het virus bij mensen teweegbrengt. Maar ja, die mensen hebben toch hulp nodig. En als ik het vergelijk met het lot van vluchtelingen ergens anders in de wereld, dan heb ik het hier goed. Het is fijn dat ik iets kan betekenen.

Waarom heb je gekozen om vrijwilligerswerk te doen voor deze organisatie?
Ik heb twintig jaar als verpleegkundige gewerkt. Voor de pleegzorg deed ik een cursus EHBO en toen werd ik gevraagd om vrijwilliger te worden. Het was dus een logische stap. Het werk ligt me en ik voel me hier thuis.

Ik vind zelf de reanimatielessen heel leuk en belangrijk om te doen. Ze redden mensenlevens! Maar het Rode Kruis doet nog veel meer: EHBO-diensten, langsgaan bij ouderen voor een praatje, helpen in de daklozenopvang, etc. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen zich als vrijwilliger aanmelden!

Meer weten?
Op 13 maart start een nieuwe basiscursus uitgebreide EHBO. Aanmelden? Neem contact op Petra van Dam via opleidingen.bodegraven@rodekruis.nl of kijk op www.rodekruisbodegraven.nl. Ander vrijwilligerswerk? Contact SAM via 06-47565448 / vrijwilligerscentrale@samwelzijn.nl.

Meer berichten