<p>Vrijwilliger Mirjam van Blotenburg biedt de gasten een luisterend oor.</p>

Vrijwilliger Mirjam van Blotenburg biedt de gasten een luisterend oor.

(Foto: )
Kijk op Vrijwilliger

Kijk op Vrijwilliger: Mirjam van Blotenburg

  Gesponsord

Woonplaats Bodegraven | Vrijwilliger bij Hospice Bodegraven-Reeuwijk

Wat houdt het vrijwilligerswerk in?
Bij het Hospice Bodegraven-Reeuwijk bieden we een fijne plek voor mensen die nog maar een paar dagen of maanden te leven hebben. We noemen het een ‘bijna thuishuis’. Als vrijwilliger ben je er voor de gasten. Ik draai twee shifts per week van vier uur. Meer mag ook niet, omdat het werk best intensief is. We zijn altijd met z’n tweeën met in ieder geval één ‘zorgvrijwilliger’. De zorgvrijwilliger helpt de professionals met verzorgen van de gasten.

Ik doe van alles. Dat zijn vaak huishoudelijke taken, zoals de was, strijken of koken - je moet het hospice immers draaiende houden - maar het belangrijkste is dat ik er ben voor de gasten. Die staan op de eerste plaats. Ik eet met hen en maak een praatje. Dat kan over het weer gaan, maar ook over iemands geschiedenis, hobby’s of (klein)kinderen. Ik vind het fijn om een luisterend oor te kunnen zijn. Zwaardere onderwerpen komen ook voorbij. Als een gast ergens mee zit, geef ik dat door aan de coördinatoren. Die kan dan de juiste persoon inschakelen om een gast te helpen.

Er kan ontzettend veel in het hospice. Wil de gast een spelletje doen, dan doen we een spelletje. Wil iemand de geur van appeltaart ruiken, dan bakken we een appeltaart. Je kunt het zo gek niet bedenken of we doen het.

Behalve voor de gast, ben ik er ook voor de familie, die het soms nog zwaarder heeft dan de gast zelf. Ik vang hen op en schenk een kopje koffie. Zoiets simpels kan al heel veel betekenen.

Wat zijn jouw drijfveren?
Als ik vertel dat ik vrijwilliger ben bij het hospice, denken mensen vaak dat het mentaal heel zwaar werk is. En ik twijfelde zelf ook eerst of ik het wel kon, stervende mensen begeleiden. Maar het is niet alleen triest en verdrietig, het is ook heel gezellig. Er wordt gelachen en we zitten lekker in de tuin. Natuurlijk is de dood dichtbij, maar er heerst ook een goede sfeer.

Ik ben van huis uit een verzorgende type. Ik vind het heel mooi om deel uit te mogen maken van iemands laatste levensfase, om dan nog een luisterend oor te zijn. Als ik van het hospice thuiskom, heb ik een enorm gevoel van voldoening. Soms komt dat al door kleine dingen: een gast die genoten heeft van een lekker lunch of een dankwoordje voor een fijn gesprek. Laatst wilde een gast bijvoorbeeld nog graag een familielid zien. Dat was lastig in verband met corona, maar uiteindelijk lukte het. Dat gaf mij een heel blij gevoel.

Waarom heb je gekozen om vrijwilligerswerk te doen voor deze organisatie?
Ik las in de nieuwsbrief van mijn kerk dat het hospice vrijwilligers zocht en ik was meteen nieuwsgierig wat dat inhield. Na aanmelding kreeg ik trainingen over wat de verzorging inhoudt en hoe je met heftige emoties van gasten omgaat en volgde ik praktijklessen hoe je iemand zo goed mogelijk kunt draaien of rechtop kunt laten zitten. Zo ben ik erin gerold - en ik ben nog steeds nieuwsgierig, want elke week leer ik nog iets nieuws.

Het is fijn dat het hospice zo kleinschalig is. Met drie gasten zitten we vol. Daardoor kun je veel tijd nemen voor de gasten en rustig met ze gaan zitten. Het belangrijkste is dat onze gasten zich bij ons op hun gemak voelen.

Meer weten?
Ook als vrijwilliger aan de slag bij het Hospice Bodegraven-Reeuwijk? Neem contact op via 0172-202042 of info@hospicebodegraven-reeuwijk.nl

Op zoek naar ander vrijwilligerswerk? Kijk op www.samwelzijn.nl/vrijwilligerscentrale of neem contact op via 06-47565448 of vrijwilligerscentrale@samwelzijn.nl.

Meer berichten