Foto:

‘Alle inwoners kunnen hiervan profiteren!’

  Gesponsord

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Duurzaam, gezond én sociaal. De Hortus Populus heeft een enorm positief effect op de lokale gemeenschap. Dat zag ook Cees Meijer van DomburgvandePanne Financieel Adviseurs, franchisenemer van Regiobank. Samen met Esther van den Bor van de Hortus Populus probeert hij dit project een financieel hart onder de riem te steken door middel van het Voordebuurt Fonds. Maar daar hebben ze uw hulp bij nodig!

“Is de QR-code nu geregeld?” “We maken zo een afspraak over de foto’s.” Voor het interview begint tikken Cees Meijer en Esther van den Bor nog de laatste dingetjes af. Ze vullen elkaar aan alsof ze al tijden samenwerken. De stemming is opgewekt: de flyers kunnen de deur uit, de crowdfunding voor de Hortus Populus kan van start.

Cees en Esther vonden elkaar toen de Hortus Populus op zoek was naar een verzekering voor hun Romeinse barak. “De Hortus Populus is in de eerste plaats een groentetuin, maar we wilden ook een onderkomen te hebben voor de vrijwilligers en om cursussen te geven,” vertelt Esther. “Dat onderkomen is open voor iedereen, dus hadden we een verzekering nodig. Zo kwamen we bij Cees terecht.”

Cees voelde zich gelijk aangetrokken tot het idee van de Hortus Populus. “We waren juist op zoek naar een manier om meer te doen voor de lokale gemeenschap. DomburgvandePanne is al bijna 140 jaar het financieel centrum van Bodegraven. Daarnaast zijn we als franchisenemer van Regiobank onderdeel van een grotere organisatie die de menselijke maat voorop stelt. Daar past de Hortus Populus fantastisch in.”


VoordeBuurt Fonds
Cees stelde voor de Hortus Populus aan te melden bij het VoordeBuurt Fonds, een samenwerking van Oranje Fonds en Regiobank die projecten steunt die de saamhorigheid in een buurt vergroten en de lokale economie versterken. Voordat de Hortus Populus een bijdrage krijgt van het VoordeBuurt Fonds, moet de organisatie wel laten zien dat de lokale gemeenschap het project steunt.

Hiervoor hebben Esther en Cees een crowdfundactie opgezet. Het doel is om voor 14 juni 5000 euro binnen te halen. “Initiatieven als de Hortus Populus hebben een enorm breed effect. Ze kosten maar een klein beetje geld, maar het is verdraaid ingewikkeld om als kleine initiatiefnemer dat kleine beetje te pakken te krijgen. Daarom zijn we heel blij met deze kans,” vertelt Esther.

En ze laten er geen gras over groeien. Cees: “We hebben flyers gemaakt, we plaatsen advertenties, geven dit interview… We zijn een van de eerste projecten in Nederland die vanuit deze samenwerking zijn ontstaan, dus het is nog een beetje zoeken. Maar het is belangrijk dat iedereen het weet. Alle inwoners van Bodegraven-Reeuwijk kunnen hiervan profiteren!”

Steunen
Wil je de Hortus Populus steunen? Scan de QR-code of ga naar www.voordebuurtfonds.nl/project/hp. Je kunt zelf kiezen welk bedrag je wilt doneren. Esther: “Dat hoeven helemaal geen grote bedragen te zijn. Met 10 euro zijn we al heel blij. Het gaat erom dat we zoveel mogelijk mensen bereiken.” De actie staat open tot 14 juni, dan moet de 5000 euro gehaald zijn.

Waarom wil je Hortus Populus steunen?
De Hortus Populus is een groentetuin gerund door vrijwilligers uit uit de hele gemeente. Het project draait om lokaal geteelde groente zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is het een sociaal project. Vrijwilligers van alle rangen en standen werken samen in de natuur. Dat creëert saamhorigheid en sociale weerbaarheid.

“Uiteindelijk willen we laten zien dat het ook voor boeren mogelijk is om lokaal en duurzaam hun brood te verdienen,” zegt Esther. Cees sluit daarbij aan: “Het past bij deze tijd. We gaan naar een duurzame samenleving waar gezond leven, een goede omgang met de natuur en sociale projecten hand in hand gaan. Je moet ook zeker komen kijken, proeven en voelen in de Hortus Populus!”

Meer berichten