Afbeelding
Foto: Marijke Groot

Rectificatie van gemeentenieuws over oude luidklok

Historie

BODEGRAVEN - Op de gemeentepagina van vorige week werd vermeld dat de klok stamt uit 1943, maar dit moet 1948 zijn. De oude klok is door de Duitsers in februari 1943 uit de toren gehaald en omgesmolten, zodat Bodegraven zonder luidklok zat na de bevrijding.

In 1946 besloot men tot een geldinzameling onder de bevolking voor een nieuwe klok, zoals dat ook in 1674 gebeurd was. Men had als leuze 'De klok moet weer luiden. De Duitse roof moet vergoed!’. Men wilde binnen twee weken 9000 gulden ophalen voor twee klokken, zodat deze met de herdenking van de bevrijding op 5 mei 1947 konden luiden. Dit lukte helaas niet. Er werd 6600 gulden opgehaald,

een groot bedrag zo kort na de oorlog, maar het was niet genoeg voor twee klokken. Ook bleek dat de prijs voor het gieten was gestegen. Het werd dus uiteindelijk één klok, die ook pas veel later kon worden gegoten, omdat er na de oorlog heel veel klokken gegoten moesten worden.

Men wilde een zware klok die eeuwen zou meegaan. Er werden mooie opschriften voor de klok ingediend door de bevolking, maar uiteindelijk werd het de feitelijke zin: ‘Uit dankbaarheid voor herstel van vrijheid en vrede in 1948 geschonken door de bevolking van Bodegraven’.

Op 27 augustus 1948 arriveerde de 1350 kilo zware klok in Bodegraven, waar

klokkenist J.van Kruil hem opwachtte. Nadat de commissie de klok had overgedragen aan het gemeentebestuur, kon hij in de toren gehesen worden. Toen op 30 augustus 1948 de feesten gevierd werden ter ere van het vijftigjarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina, galmde de nieuwe klok voor het eerst over de Bodegraafse daken.

Tekst: Cock Karssen

Archiefbeeld: Marijke Groot

Advertentie

Categorieën