Logo kobr.nl
Foto:

Liliane Berk is de nieuwe dorpsdichter Bodegraven-Reeuwijk

  Human Interest

Bodegraven-Reeuwijk - Na een uitgebreide selectieronde, het wikken en wegen van alle ingezonden gedichten van de zeven kandidaat-dorpsdichters, is de keuze gevallen op Liliane Berk uit Reeuwijk-Brug. Vanaf september zal zij de huidige dorpsdichter Adriana Kool opvolgen.

In een eerste reactie op het goede nieuws zegt Liliane: "Dorpsdichter Bodegraven-Reeuwijk! Wat een eer om in poëzie boos, verdrietig of verliefd te mogen worden!" De gemeente Bodegraven-Reeuwijk kent sinds 2017 een dorpsdichter. Het is een initiatief van het Evertshuis, Bibliotheek De Groene Venen en de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk. Elke twee weken schrijft de dorpsdichter een gedicht over onderwerpen die betrekking hebben op de gehele gemeente, actuele gebeurtenissen en diens inwoners. Alle gedichten worden geplaatst in deze krant en online. De functie van dorpsdichter wordt ingevuld naar eigen inzicht en creativiteit, onderwerpkeuze is eveneens vrij. Daarnaast wordt de dorpsdichter af en toe gevraagd live een gedicht voor te dragen bij speciale gelegenheden.

Stijl en actualiteit

De jury, bestaande uit juryvoorzitter Esther Didden (culturele projecten en programmeur Evertshuis), Lizette Visscher (voorzitter Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk), Anne-Marieke Kromwijk (teamleider Bibliotheek De Groene Venen) en Alice Bekkering (communicatie en publiciteit Evertshuis) heeft unaniem voor de gedichten van Liliane Berk gekozen. Alle gedichten van de zeven kandidaten zijn anoniem beoordeeld. De keuze was best pittig. Met name de stijl, woordkeuze en actualiteit van de gedichten gaven de doorslag.

Even voorstellen

Liliane Berk is 53 jaar, echtgenote van Ed en trotse moeder van 9-jarige zoon Tim. Ruim drie jaar geleden heeft ze met haar gezin de rust en ruimte van het Zeeuwse Goes verruild voor die van Reeuwijk-Brug. "Elke dag opnieuw verwonder ik mij oprecht over de schoonheid van het Reeuwijkse Plassengebied, zo verstopt midden in de Randstad."

Naast schrijven en dichten houdt ze zich bezig met acteren, dans en vertier op het water. Ze hoopt als dorpsdichter van Bodegraven-Reeuwijk mensen te vermaken met zaken waar inwoners blij, ontroerd of misschien juist wel boos van worden. Liliane: "Misschien wilt u dat ik een onderwerp voor u, in dichtvorm, aan de kaak stel. Of wellicht loopt u ter inspiratie een keer met mij mee tijdens een van mijn 'rondjes plas'. Ik hoor het graag, dan komt dat voor elkaar."

Meer berichten