Logo kobr.nl
Foto:

"Ik heb het cruisevirus opgelopen"

  Human Interest

Bodegraven - Ze zien eruit als leden van een motorclub, maar rijden op een fiets. En niet zomaar een fiets. Marco Blonk en de leden van Cruise Brothers Bodegraven rijden op zelfgemaakte of aangepaste lowriders.

Een aantal jaar geleden heeft Marco Blonk vanuit zijn passie de Cruise Brothers Bodegraven opgericht. Zij rijden met meerdere clubs uit heel Europa een cruise op zelfgemaakte of aangepaste lowriders. Marco: "Een cruise rijden we met meer dan 150 deelnemers uit heel Europa. Eén van de clubs bedenkt dan een route met tussenstops." Deze routes zijn tussen de 30 en 100 km lang.

Setje spatborden

De passie van Marco voor lowriders startte ooit met een aankoop van een cruiser. Hierop wilde hij graag chromen spatborden hebben. Marco ging naar Jan Arendshorst van Fietspad Tweewielers. "Jan vertelde mij dat het niet makkelijk was om aan de onderdelen te komen. Uiteindelijk stuurde hij mij naar bekenden van hem in Alphen aan den Rijn. Zij hadden gelukkig nog een setje spatborden liggen voor mij." Deze bekenden van Jan Arendshorst waren de Poldervarkens. Dat is een club vrienden die graag fietsen op lowriders, choppers of cruiser fietsen. "Zij waren helemaal weg van mijn fiets. Het was namelijk een klassieker met veel chroom. Niet veel later vroegen ze mij om mee te rijden in een cruise in Leiden."

Cruisevirus

Er ging voor Marco een heel nieuwe wereld open na het rijden van zijn eerste cruise. Het sprak hem direct aan en hij werd besmet met het cruisevirus. Niet veel later kocht Marco bij Jan zijn eerste lowrider, genaamd DYNO, en startte zijn eigen club in Bodegraven, de Cruise Brothers Bodegraven. Deze fietsclub bestaat inmiddels uit zes leden, onder wie Jan Arendshorst. Zij rijden iedere maand een cruise. "Het begon voor mij als een leuke hobby, maar het is nu echt een passie geworden."

Leren jacks

Tijdens een cruise vallen de fietsers op vanwege de grootte van de groep en de fietsen. "Onderweg worden we vaak aangesproken. Mensen vinden onze fietsen er altijd gaaf uitzien", vertelt Marco. Maar er is nog een reden waardoor ze opvallen. "Onze kledingstijl lijkt wel op die van een motorclub", zegt Marco met een knipoog. De fietsers zien er stoer uit met een leren jack. Hierop hebben ze een embleem genaaid van hun eigen club. "En soms ook van andere clubs. Dan laten we zien dat we elkaar ook steunen."

Er is altijd ruimte voor nieuwe deelnemers bij een cruise. "Misschien heb je nog een fiets in de schuur staan en wil je graag meerijden. Dat vind ik alleen maar leuk." Neem contact op met Marco via de facebookpagina van de Cruise Brothers Bodegraven als je meer wilt weten of wilt meerijden.

Tekst: Sabrina Broer

Meer berichten