Logo kobr.nl
Foto:

Recordaantal deelnemers Vakantiespelen

  Human Interest

Bodegraven - Nog maar anderhalve week en dan gaan de Vakantiespelen 2019 van start. De organisatie is nu fulltime bezig met de laatste voorbereidingen. Algemeen coördinatoren Jur de Jong (21 jaar) en Niels Rupert (23 jaar) hebben een compleet draaiboek waarin alles tot in de puntjes is geregeld.

'The Game Is On!' is het thema van dit jaar. Jur: "We ervaren dat spelletjes en vooral games heel erg leven onder de jeugd tegenwoordig. Op basis daarvan zijn we op dit thema gekomen." Het hele theater is geschreven rondom het thema 'The Game Is On!' Daarnaast zijn de decors en de aankleding ook helemaal in dit gegeven verbeeld. "Tijdens de dropping op donderdagnacht zal deze materie ook een grote rol spelen. Maar welke rol dat is, blijft nog even geheim!"

Een absoluut record

Voor de spelen dit jaar hebben zich 1.200 kinderen ingeschreven, een absoluut record. Circa 80% van de kinderen komt uit Bodegraven en van de overige kinderen komt 18% uit Reeuwijk. De kinderen worden in drie groepen ingedeeld. Kinderen van 4 tot en met 8 jaar (350 kinderen) zijn de eerste groep, kinderen 8 tot en met 12 jaar (750 kinderen) vormen de tweede groep en de laatste groep zijn de kinderen van 12 tot en met 14 jaar (100 kinderen).

De jongste kinderen verblijven voornamelijk in de tent. Zij zijn daar lekker aan het knutselen, maar gaan ook een dag naar de Zustertuin en een speurtocht doen in de wijk. Voor de waterpret komt er op het eigen terrein een 'waterpark' met medewerking van de brandweer. De kinderen tussen de 8 en 12 jaar houden zich vooral bezig met het bouwen van hun eigen hutten, hebben een super verfgevecht en mogen ook gebruik maken van het waterpark. De oudste groep doet meer activiteiten buiten het terrein. Ook organiseren zij hun eigen feest.

Donderdagavond is er een dropping in het Reeuwijkse Hout en 's nachts blijven de kinderen in de eigen gemaakte hutten slapen. Op vrijdag is er de traditionele huttenverbranding.

Kracht van het feest

Een groep van 450 vrijwilligers is al maanden bezig met het organiseren van het immens populaire kinderfeest. De eerste vergadering vindt al tien maanden voor het feest plaats. Maar liefst 90% van deze vrijwilligers is jonger dan 25 jaar. Jur: "Daar ligt de kracht van het feest: jonge begeleiders die zich goed kunnen verplaatsten in de wensen en behoeften van de jongere kinderen." Bijna alle begeleiders waren zelf ooit deelnemer.

Vergunning

Om een vergunning te krijgen voor zo'n groot evenement is tegenwoordig heel wat nodig. Niels: "Een aantal jaar geleden is er een lijvig veiligheidsplan geschreven. In een document van zestig pagina's is een complete risicoanalyse gemaakt. Er is met alles rekening gehouden, van brand tot agressie en van onweer tot stroomstoring. Mede op basis van dit rapport krijgen we jaarlijks weer de vergunning. En mede door de hulp van vele lokale sponsors maken we het feest mogelijk."

Een grote angst is natuurlijk slecht weer. Niels: "Daar is niets aan te doen. Maar zoals met alles rekening wordt gehouden, hebben we ook een alternatief plan voor regen en/of onweer."

Vrijheid

Het grote succes van de Kinderspelen is toch wel de vrijheid voor de kinderen. Geen ouders in de buurt, maar allemaal vriendjes en jonge begeleiders. Samen veilig spelen en ravotten, op een afgeschermd terrein, hutten bouwen en later het traditioneel verbranden daarvan zijn de succesnummers van het feest. Zonder vrijwilligers geen feest. Niels: "De vrijwilligers zijn extreem belangrijk, velen hebben al jaren ervaring met het feest en zijn goed op elkaar ingespeeld."

Onderlinge verbondenheid

Voor Jur en Niels zijn de Vakantiespelen geslaagd als ze de laatste vrijdag alle kinderen en de vrijwilligers met een grote glimlach, tevreden en gelukkig weer naar huis zien gaan.

Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat, jaar in jaar uit, een groep jonge, gedreven mensen zich volstrekt belangeloos inzet om voor de jongeren in onze gemeente dit geweldig populaire en groots opgezette feest te organiseren. Een feest dat zorgt voor de zo belangrijke onderlinge verbondenheid, waar rangen en standen niet bestaan.

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Let op: Gewijzigde locatie en looproute Eindvuur

Doordat het aantal deelnemers, vrijwilligers en toeschouwers bij het eindvuur ieder jaar groter wordt, is voor de veiligheid van iedereen een andere locatie gekozen. Het eindvuur wordt daarom dit jaar op het weiland achter de moskee ontstoken. Voor meer informatie en afbeeldingen met de route en de nieuwe ontbrandingsplek kijkt u op www.vakantiespelen.nl/nieuws/vrijdagsituatie Voor vragen of contact mailt u naar; mail@vakantiespelen.nl

Meer berichten