Afbeelding

Kaas- en bloemenshow in prachtige feesttent

Human Interest

Bodegraven - Achter de schermen zijn de voorbereidingen al enige tijd in volle gang. Op naar hét feest van het jaar in Boreft. Vier dagen lang, met een afwisselend programma vol vertrouwde en nieuwe activiteiten. Jarenlange tradities rondom de Kaaskoningin gaan hand-in-hand met vernieuwing. De Najaarsmarkt is ooit begonnen als jaarlijkse ontmoetingsplaats voor kaasboeren- en handelaren. Inmiddels is het uitgegroeid tot een groot vierdaags evenement voor het hele dorp. Het thema dit jaar is 'Boerenkaas, cultureel geel'.

In 1952 werd de eerste Kaaskoningin gekozen, sinds 1968 heeft Bodegraven ieder jaar een Kaaskoningin en twee hofdames. Het koninklijk gezelschap is ook dit jaar voor de allereerste keer te zien tijdens het Kaascorso, de feestelijke optocht door het dorp op donderdagavond. Ook traditionele activiteiten die jaren teruggaan, staan deze Najaarsmarkt op het programma waaronder het ringsteken met paard-en-wagen en de jaarlijkse kaaskeuring. De kermis, de streek- en verenigingsmarkt en de oldtimer-tractoren zijn niet weg te denken tijdens deze dagen.

Kaas- en Bloemenshow op nieuwe locatie

Voor de jaarlijkse Kaas- en Bloemenshow is de locatie veranderd. De kazen en bloemen worden dit jaar niet in de vertrouwde trouwzaal in het gemeentehuis tentoongesteld maar zijn dit jaar te bewonderen in een prachtige luxe feesttent op het Raadhuisplein. Jan Kaptein, sinds jaren lid van de Evenementen Commissie Bodegraven (ECB): "De kaas- en bloemenshow vindt dit jaar plaats in een geweldige tent op het Raadhuisplein." De tent is tien meter breed en twintig meter lang waardoor er meer ruimte is voor de show. Jan: "Ons doel is de kaas- en bloemenshow op een hoger niveau te tillen; iets meer cachet te geven. Bodegraven is een belangrijke gemeente binnen 'Cheese Valley' en dat willen we nog meer uitdragen. In onze gemeente liggen meer kazen opgeslagen en worden meer kaas veredeld dan waar dan ook in Nederland."

Kaaskeuring door professionals en door het publiek

De professionele kaaskeuring vindt plaats bij Vandersterre. De kaas wordt door erkende keurmeesters beoordeeld op geur, smaak, kleur, uiterlijk, doorsnee en consistentie. Er zijn diverse klassen, zoals Goudse, Leidse en kruidenkaas. De winnende kazen worden bekroond met een prijs in de vorm van een mooie beker.

Ook dit jaar is er weer een publiekskaaskeuring onder leiding van twee kaaskeurmeesters van Kaashandel De Groot-Verburg. U mag zelf vijf soorten kaas proeven en keuren en bepalen welke soort kaas het betreft. Misschien wordt u wel de beste Kaaskenner van Bodegraven en wint u een overheerlijke kaas! U kunt hiervoor op vrijdag 13 september tussen 13.00 en 16.00 terecht in de feesttent op het Raadhuisplein.

In de tent wordt dit jaar ook gedemonstreerd hoe boerenkaas op de authentieke wijze wordt gemaakt. Bovendien is er een oud-Hollandse Bar in de tent aanwezig en de Historische Kring laat zien hoe het er vroeger aan toe ging op een (kaas)boerderij. Jan: 'Kom kijken, ruiken, proeven en wat drinken; iedereen is welkom!"

Uitdaging

Jan Kaptein kijkt uit naar de Najaarsmarkt. Samen met zijn team van acht vrijwilligers zijn er weer heel wat uren gestoken in de organisatie van dit festijn. Jan: "Het is hét feest van het jaar, het is geweldig om me hier voor in te mogen zetten. Ieder jaar is het weer een uitdaging om de organisatie rond te krijgen; om er een nog mooier feest van te maken voor alle Bodegravers en andere belangstellenden."

Nadere informatie over de Najaarsmarkt: www.najaarsmarkt.com/programma/

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Advertentie

Categorieën