V.l.n.r. Ria Langbein, Betty Schisano, Heleen Heemskerk, Dick v Braak, Amanda Daniels, Nel Groenendijk en Toos Helmond.
V.l.n.r. Ria Langbein, Betty Schisano, Heleen Heemskerk, Dick v Braak, Amanda Daniels, Nel Groenendijk en Toos Helmond. Foto: Marlien van Leeuwen

De Kring; een kwart eeuw ontspullen

Human Interest

Reeuwijk - Ontspullen is een officieel Nederlands woord. Decennia terug had nog niemand ervan gehoord. En tweedehands spullen waren ook niet direct super trendy. Mede door de zorgen om het milieu is daarin verandering gekomen. Met bijkomend voordeel: de opbrengsten van de verkoop van tweedehands goederen door De Kring komen ten goede van een goed doel.

De verkopen zijn in die afgelopen 25 jaar dan ook astronomisch gestegen. Begonnen in het lege pand van voormalig Garage Plomp als een soort rommelmarktje had niemand kunnen bedenken dat het een hype zou worden. Publiek uit de wijde omtrek weet het gebouw aan het Koningin Wilhelminahof te vinden. Daarbij zorgen de folders bij het vakantiepark aan de Reeuwijkse Plassen voor nieuwsgierige vakantiegangers; de Nederlandse welvaartsresten zijn hot.

Ria Langbein, medeoprichtster, vertelt enthousiast: "De lege garage van Plomp werd onze eerste echte winkel. Opgestapelde pallets met papier eroverheen waren de 'tafels' waarop de ingebrachte spullen uitgestald stonden. Arnold Abbema was penningmeester en Piet van Wensveen de secretaris. Met een aanhanger achter Piet's auto haalden we overal spullen op. Ach, wat hebben we gelachen. We waren niet zo bekend met dat werk. Ik vergeet nooit dat we op een gegeven moment verontwaardigd tegen elkaar zeiden: 'snap jij nou waarom mensen zoveel rommel op straat gooien?' Bleek dat we het zelf verloren waren. Evenals die stoelen, die bij aankomst bij de garage weg waren. Van de aanhanger gevallen! We vonden ze terug in een perkje. Zo kan ik nog uren doorvertellen.''

Van garage naar milieustation

"Na veel gesprekken met de gemeente zijn we verhuisd naar het huidige pand. Het milieustation wat ook op het terrein stond, was ook nog open. Wat een drukte op de zaterdagen met al die auto's! Het pand moest grondig aangepakt worden om werkbaar voor ons te worden. Het had tot die tijd dienst gedaan als brandweerkazerne. Grote garagedeuren, weinig ramen en een vloer die verstevigd moest worden. Van de opbrengst van de spullen hebben we het hele pand opgeknapt; trap erin, ramen, toiletgroep. Inmiddels is het pand eigendom van De Kring. Ooit hadden we twee jaar lang onze eigen vrachtwagen. Tot deze gestolen werd. Crisis! Hoe moesten we onze afspraken om spullen op te halen nakomen? De caravan van één van ons bracht de oplossing. Sindsdien huren we eenmaal per week een vrachtwagen."

Goede kwaliteit en vaste lage prijzen

Kwaliteit van de spullen is erg belangrijk. Rommel nemen ze niet aan. Dat wil nog wel eens verkeerd vallen. "Soms worden mensen boos omdat we niet alles wat ze aanleveren willen aannemen. Zeker nu de grijze containers weg zijn, wordt er geprobeerd om rommel bij ons kwijt te raken. Zo werkt het niet. Het moet verkoopbaar zijn. Met andere woorden, dat wat je brengt zou je dat zelf in die staat willen kopen?" Niet alle klanten blijken aardig te zijn. Zo wordt er regelmatig gestolen. Zelfs prullaria van 50 cent verdwijnen spoorloos. Ria: "Schoenen worden gepast en als ze goed zitten gaan de oude (eigen) schoenen terug in het schap. Ja echt, die vinden we regelmatig. Kleding in lagen over elkaar, zo gaan ze soms de winkel uit."

Boeken, kleding en prullaria

Meubelen verkopen doorgaans slecht. Kopjes, bordjes, vazen dat soort huishoudelijke tutsels en frutsels verkopen goed. "Voor ons is het altijd Sinterklaas. Elke keer weer een verrassing wat er aan spullen gebracht wordt. Boeken doen het ook erg goed. Kees Hagen en zijn Hannie ontfermen zich erover. Via het concept Boekwinkeltjes verkopen ze de boeken ook via internet. Binnenkort komt de tweedehands boekenmarkt van Bol.com daarbij. En kleding! Alles wordt volgens standaardprijzen verkocht. Dus ook merkkleding! Wat niet verkoopbaar is, maar wel draagbaar, gaat richting het Oostblok. De rest wordt per kilo verkocht en eindigt als dweil. Oud ijzer zamelen we ook in, het gewicht daarvan levert weer geld op. Oud gereedschap gaat naar Gered Gereedschap en krijgt zo een tweede leven in het buitenland."

Ria vervolgt: "De eerste weken waren we blij als we 200 gulden hadden opgehaald. De eerste keer dat we de duizend gulden aantikten, was een feestje. Nu betalen we elk kwartaal al snel vijfduizend euro aan BTW, wat overigens wel zeer doet, want over de spullen is immers al een keer BTW betaald. Maar goed, ook de belastinggelden komen uiteindelijk weer ten goede aan ons allemaal. Met een openstelling van zo'n drie dagen per week komen we op toch op een bedrag van zo'n 120.000 euro per jaar wat we kunnen schenken."

Goede doelen

Op de site van De Kring kan een aanvraag gedaan worden voor een donatie. Uiteraard moet er onderbouwd worden waarom de aanvraag gedaan wordt. Ria: "Het aanbod van die aanvragen is hoog. Primair geven we donaties aan ouderen in de omgeving. Zo kregen de bewoners van Ronssenhof een harinkje. Of paaseitjes voor de ouderensoos. Maar ook oefenmateriaal voor de EHBO vereniging in Reeuwijk-Dorp. En naar projecten als schooltjes of ziekenhuizen in het buitenland gaan ook donaties. Op het whiteboard in de winkel staan alle schenkingen vermeld. Als bestuur beslissen we over de aanvragen die we al dan niet honoreren. Voor zover mogelijk doen we research naar de aanvragen. Het is en blijft tenslotte gemeenschapsgeld."

Vrijwilligers

Het is hard werken in de Kringloopwinkel. Aanname en prijzen van artikelen, etaleren in de winkel en natuurlijk het sjouwen met al die dozen vol tweedehands spullen. Ria: "We hebben een gezellige club van zo'n 31 vrijwilligers. We doen het voor ons plezier, dus de klik moet onderling goed zijn. Daar kijken we ook naar bij nieuwe vrijwilligers, ze moeten passen in ons team."

Vanaf 19 december krijgen alle kopende klanten een (gloednieuwe) weekagenda. Zo kan iedereen een jaar lang van dit 25-jarig jubileum genieten.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën