De werken van Merijn en Stijn blijken elkaar te versterken. Beeld: Lisanne van Uunen
De werken van Merijn en Stijn blijken elkaar te versterken. Beeld: Lisanne van Uunen

Exposanten blijken nazaten van bekende Bodegraafse architect Cornelis Zaal

Human Interest

Bodegraven - Op zaterdag 18 januari opent een speciale expositie van vier kunstenaars in de POP-UP galerie Marryglaz. De exposanten hebben allen een bijzondere collectie en eigen specialisme, maar wat onverwachts uniek blijkt aan deze expositie is dat twee van hen, te weten Stijn Claassen en Marijn van Teylingen, achterkleinkinderen blijken te zijn van de van oorsprong Bodegraafse architect Cornelis Zaal.

Cornelis' nazaten blijken zijn creatieve DNA geërfd te hebben en ze exposeren hun werk samen met schilder Hans den Hollander en beeldend kunstenares Silene van Waveren tot 25 april in de galerie gevestigd in de Kerkstraat.

 

Sporen in Bodegraven

Cornelis Zaal werd op 19 januari 1871 geboren in Bodegraven. Als zoon van een timmerman leerde hij het vak van zijn vader, waarna hij van 1900 tot 1910 zijn kennis deelde met andere jonge dorpsgenoten zoals de directeur van de ambachtstekenschool van Bodegraven. Zaal ontwikkelde zich in de loop der jaren ook als architect en combineerde dat met zijn timmermansoog. Panden als de Ontmoetingskerk aan de Spoorstraat en het Kaaspakhuis aan Noordstraat 63 ontwerp hij niet alleen, hij bouwde ze ook zelf.

Rond 1910 trouwde Cornelis Zaal voor de tweede keer, nadat zijn eerste vrouw was overleden. In 1927 verhuist het gezin

Zaal met dan nog vier thuiswonende kinderen naar Zeist, maar niet zonder dat hij zijn sporen heeft nagelaten door heel (Oud-)Bodegraven. Meerdere panden die wij dagelijks passeren aan onder andere de Julianastraat, Zuidzijde, Wilhelminastraat en de Spoorstraat zijn van zijn hand.

Speling van het lot

Door een bijzondere speling van het lot leidt de weg van de familie 'Zaal' terug naar Bodegraven en exposeren Stijn Claassen en Marijn van Teylingen in dezelfde straat waar hun overgrootvader vroeger woonde. Toen Zaal nog in Bodegraven woonde, was dat in het pand wat later de winkel Dolfing werd, in de Kerkstraat. De expositie bij Marryglaz is in dezelfde straat en was gepland voordat Stijn en Marijn wisten van hun Bodegraafse roots. "Toen we van familie begrepen dat onze overgrootvader architect is geweest in Bodegraven, ben ik gelijk gaan kijken bij de Ontmoetingskerk.

Ik vond dat heel bijzonder om te zien, want het is toch een stuk familiegeschiedenis," vertelt Merijn. "Wat wel opviel, is dat het nogal karakteristieke torentje van het oorspronkelijke ontwerp van de kerk is vervangen. Er zijn archieffoto's die het torentje nog met sierlijke lijnen laten zien. Waarschijnlijk was dit ontwerp zijn tijd te ver vooruit en is er later alsnog gekozen voor een wat meer ingetogen ontwerp."

"Onze nog levende familieleden wisten nog wel wat te vertellen over Cornelis Zaal, maar helaas is de meeste kennis verloren gegaan," vertelt Stijn. "Wat we zeker weten is dat het een ijdele man was. Hij was niet zo groot en droeg daarom hakjes die 'achter de vensterbankjes' werden genoemd. Dat was niet alleen om groter te lijken, maar ook om beter uitzicht te hebben over de straat," grinnikt Stijn. "Het is grappig dat zo'n detail dan bewaard blijft als familiegeschiedenis."


Bloed kruipt waar het niet gaan kan zowel Stijn als Merijn zijn pas op latere leeftijd als kunstenaar aan de slag gegaan. Voorheen werkten zij beiden in de muziek en maakten ook deel uit van dezelfde band. Merijn ontwikkelde zo'n drie jaar geleden een passie voor hout, waar ze lampen van maakt. Elke lamp is uniek en vormt zich zonder ontwerp vooraf. Het hout, vaak gevonden in het bos, bepaalt de vorm en wordt door Merijn bewerkt tot lamp.

Wat elke lamp eigen en uniek maakt, is de bewerking met Japans papier. De dikte en kleur van het papier zijn bepalend voor de hoeveelheid licht die er doorheen komt. "Deze creatieve kant van mezelf kende ik nog niet, maar ik heb heel veel plezier in het creëren van mijn werken," aldus Merijn.

Ook Stijn werkt met hout, evenals hun overgrootvader. "Vanuit nieuwsgierigheid naar het creëren van een stoel op basis van een volledige cirkel ontstond mijn ontwerp van mijn gepatenteerde JA-stoel. Dit bleek zo leuk om te doen dat ik inmiddels meerdere unieke meubelstukken op mijn naam heb staan," vertelt Stijn gepassioneerd. "Ik ben volledig autodidact en ben hier dus niet voor opgeleid.

Maar dat ik timmermansbloed blijk te hebben, verklaart misschien wat," lacht Stijn.

Cirkeltje rond

Om de cirkel rond te maken wordt de expositie 18 januari om 15.00 uur geopend door een architect die in de huidige Bodegraafse tijd als begrip wordt gezien: Ben Kraan. Stijn Claassen en Merijn van Teylingen zijn, evenals de andere exposanten, vanzelfsprekend ook bij de opening aanwezig.

Bij het samenstellen van dit bericht is gebruik gemaakt van de Boreftse Berichten september 2015 nummer 24, een uitgave van Stichting Historische Kring Bodegraven.

Tekst: Lisanne van Uunen

Advertentie

Categorieën