V.l.n.r. de leerkrachten van De Wegwijzer. Boven: Anne van Hoorn, Lilian van der Zwart, Wilbert Baelde en Els Maarleveld. Onder: Karin ter Horst, Inge Schravendeel en Hilde Hage.
V.l.n.r. de leerkrachten van De Wegwijzer. Boven: Anne van Hoorn, Lilian van der Zwart, Wilbert Baelde en Els Maarleveld. Onder: Karin ter Horst, Inge Schravendeel en Hilde Hage. Foto: Sabrina Broer

Code rood bij basisschool De Wegwijzer

Human Interest

DRIEBRUGGEN – Er is een onderwijscrisis. In 2020 hebben 55.000 leerlingen in het primair onderwijs geen leraar voor de klas en dit aantal loopt alleen maar op als er geen actie wordt ondernomen. Dit beamen de leraar en leraressen op basisschool De Wegwijzer in Driebruggen. "Er is tijdelijk geld voor werkverlaging en een nieuwe cao, maar daarmee lossen we de problemen op lange termijn niet op. Daarom is het bij ons code rood," vertelt Els Maarleveld van groep 7/8. Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari wordt er wederom gestaakt. De Wegwijzer gaat niet dicht op deze dagen, maar alle leraren 'staken' op geheel eigen wijze.

Begin januari was de nieuwe cao rond voor het basisonderwijs. Basisschoolleraren, onderwijsondersteuners en schoolleiders krijgen er vanaf 1 januari 4,5 procent salaris bij. Ook krijgen ze in februari eenmalig 875 euro, afhankelijk van hoeveel uren ze werken. Deze cao loopt tot november, omdat in die tijd de onderwijsbegroting weer op de agenda staat. Alle partijen willen zich dan richten tot de politiek met de vraag om meer geld. Ook maakte minister Slob maandag 27 januari

bij de presentatie van noodplannen voor het lerarentekort, die door Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werden aangeboden, bekend dat er 9 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor zij-instromers. De minister stelt dit geld beschikbaar om dit kalenderjaar meer zij-instromers te werven en om hen begeleiding te bieden.

Werkdruk

Om aandacht te vragen voor dit probleem gaan alle leraren, ouders en kinderen van De Wegwijzer op 30 in het rood naar school. Het is namelijk code rood! "Er is nu vooral gesproken over extra geld. En extra geld is leuk, maar dat is voor ons niet de belangrijkste reden om te staken," vertelt Karin ter Horst, directeur van De Wegwijzer. Alle leraressen en de enige leraar van de school zitten aan tafel en vertellen over de redenen waarom zij willen staken. De belangrijkste reden die naar voren komt onder het personeel van De Wegwijzer is de werkdruk. "Een ander punt is dat er te weinig handen (leerkrachten, red) beschikbaar zijn. Zo vinden steeds minder kinderen een geschikte plek." Alle klassen op De Wegwijzer zijn ook nog eens combinatieklassen. "Dit maakt het lesgeven net even wat lastiger. Als hier ook kinderen bij zitten die wat extra aandacht nodig hebben, kun je niet alle kinderen de aandacht geven die ze verdienen en nodig hebben. En dat kan gevolgen hebben."

Trots

Extra geld is voor de leraressen en leraar op De Wegwijzer niet de enige oplossing voor het tekort. Hilde Hage, leerkracht van groep 2/3: "We hebben vooral tijd tekort. Daarnaast ben ik voorstander van minder kinderen per klas en het verminderen van de administratieve taken. Ook vind ik dat de leerkrachten weer trots mogen worden op hun beroep en dat de leerkracht meer vertrouwen mag krijgen." Het vertrouwen dat men vroeger in de leraar had, is niet meer hetzelfde als nu. Vroeger keek men op naar de leraar, maar nu krijgen de leraren vaak te horen dat ze 'maar' pabo hebben gedaan. "Ik denk dat het kan helpen om het lerarentekort terug te dringen als iedereen weer trotser is op hun opleiding tot leraar of lerares."

Een van de genoemde oplossingen is meer personeel op de scholen, maar er is niet voor niets een lerarentekort. Dit tekort begint al met de aanmeldingen voor de pabo. "Dit zijn er niet alleen te weinig, maar veel halen de eindstreep van de opleiding niet. En meer mannen voor de klas zou ook goed zijn," legt Hilde uit. Echter, dit is nog niet zo makkelijk gedaan als gezegd. Uit het onderlinge gesprek blijkt dat de pabo niet voldoende aansluit op de praktijk. Els: "Ik ben nog niet heel lang geleden afgestudeerd van de Pabo, maar er zaten opdrachten bij die voor mij al lang niet meer relevant waren. Veel studenten weten al vroeg in de opleiding of ze voor de kleuters willen staan of, zoals ik, voor groep 8. Mijn advies zou zijn om deze scheiding al veel eerder in de opleiding te laten ontstaan. Voor mij was het namelijk niet belangrijk om meerdere stages bij de kleuters te lopen, maar het was wel verplicht."

Voor- en nadelen

De actie is belangrijk voor het onderwijs, de leraren en de school, maar op De Wegwijzer willen ze er ook wat leuks van maken. Zo mogen de kleuters hun speelgoed meenemen op vrijdagochtend en gaat de bovenbouw gezellige activiteiten doen en klimmen in de middag. Daarnaast leven de kinderen al enthousiast mee. Zo is er een aantal kinderen die een video hebben gemaakt over wat de voor- en nadelen van het leven van een juf zijn. Els: "Dat vond ik echt heel leuk om te zien."

Maar waar genieten deze leraressen en leraar nu écht van als ze voor de klas staan. Hilde: "Lerares zijn blijft een prachtig beroep. Het mooiste vind ik de blik in de ogen van kinderen als ze iets ineens snappen, die verwondering. En dat ze dan een week later zeggen: 'Ik snap echt niet waarom ik dat zo moeilijk vond.' Prachtig!" Ook Inge Schravendeel, leerkracht van groep 1/2, vindt dit mooi aan het lerarenberoep. "In mijn klas had ik pas geleden ook een prachtig moment. Een van de kinderen die normaal erg hardhandig speelt, zag ik pas ineens lief spelen met klasgenoten." Ook de creativiteit die Hilde in het juf zijn kwijt kan, spreekt haar aan. "Zo bedenken we regelmatig nieuwe thema's en werken dit helemaal uit. Dat vind ik zo leuk!"

Kom snuffelen

Denk jij eraan om leraar of lerares te worden? Aarzel niet en ga kijken bij De Wegwijzer of vraag bij een andere school bij jou in de buurt of je een dag, of een uur, mag komen kijken. Karin: "Wij werken er graag aan mee en staan open voor een snuffelstage voor de nieuwe generatie of zij-instromers op onze school."

Tekst en beeld: Sabrina Broer

Inge Schravendeel leest voor aan leerlingen van De Wegwijzer.

Advertentie

Categorieën