The working team van de Kale Vikings.
The working team van de Kale Vikings.

Voorbereidingen carnavalsoptocht zijn in volle gang

Human Interest

REEUWIJK - Verschillende carnavalsgroepen zijn hard aan het werk om juist hun kar voor de grote carnavalsoptocht van 22 februari tot de mooiste te maken. Een van die groepen, de Kale Vikings, vertellen over hun creatie.

In de loods bij Pernettya kwekerij Mathot aan de Zijdeweg draaien de decoupeerzagen en boortollen overuren deze zaterdagmiddag. Om boven de herrie van al dat gereedschap uit te komen, nemen we plaats in de kantine. Bij Mathot mag (vrijwel) alles, zolang je je maar aan de regels houdt. Er komt een krat bier op tafel. Dat hoort. Toch gaan de meeste eerst aan de koffie. De Kale Vikings is een hechte groep van zo'n 25 25-plussers die de kneepjes van het vak in de vingers hebben. Met elkaar rakelen ze al de onderwerpen op van de karren die ze ooit gemaakt hebben: Shark Tale, Jimmy Neutron, Alfred Jodocus Kwak. Met het stijgen der jaren worden de onderwerpen stoerder: Hercules, Vikingen. Op de vraag of ze prijzen in de wacht hebben gesleept, komt er oud zeer naar boven. De Kratvinders wonnen altijd. Maar met Peter Pan hadden ze dan toch die fel begeerde eerste prijs behaald.

Vroeger had je alle tijd

Vroeger had je alle tijd, maar die tijd is geweest. Evenals de tijd dat ze met papier-maché aan de slag waren. (Tip voor de beginnende groepen: daar win je wel mee!) Doordeweeks is iedereen aan het werk, dus zijn de Kale Vikingen aangewezen op de zaterdagen. Daarentegen zijn ze nu een stuk handiger geworden. Tel daar het juiste gereedschap bij op en ze zijn nu op één zaterdag klaar met een kar, waar ze voorheen een maand over deden.

Die goeie ouwe tijd

De sterke verhalen komen naar boven als ze aan de beginjaren van het bouwen terugdenken. Gereedschap wat van vaders geleend werd onder de conditie dat het deze keer 's avonds wel terug moest zijn - een deel moet nóg terugkomen. Het oude tuinhekje dat een leuke trap leek te zijn, maar toch onder het gewicht van een van de groepsleden bezweek. De cirkelzaag die steeds vast liep. Wat ook op de lachspieren werkt, is het verhaal dat Jorge en Nick tijdens hun laatste jaar van de basisschool de eerste én laatste hofnarren van de vereniging waren naast jeugdprinses Ieniemienie, Sanne van Delft.

De stille kracht van de groep

Vanaf hun eerste herinneringen kennen ze elkaar, dus sloeg het overlijden van Robin de Jong begin december 2019 in als een bom die een krater achterliet. Ook dan ben je samen en vindt je troost bij elkaar, sla je de handen ineen en zorg je dat je er bent voor zijn familie. Tijdens zijn uitvaart spreek je met de mooiste woorden je vriend toe. Het onherroepelijke van zijn dood is voelbaar in de kantine. "We hebben alleen maar goede herinneringen aan hem. Die delen we met elkaar. Verdriet mag er zijn. We kennen elkaar door en door, waardoor je je veilig voelt je verdriet te tonen. Hij was er altijd, de stille kracht van onze groep. Hij drukte nooit iets door en was vooral een stille genieter die op de achtergrond van alles deed."

Er zijn er maar weinig die vooraf een tekening maakten voor de kar. Robin wel. Op zijn kamer vonden ze die uit 2018, een ontwerp dat het toen niet werd. Dit jaar was het geen vraag wat de Kale Vikingen zouden bouwen: Robins ontwerp!

Voor elkaar

Het mooie van het dorp is dat iedereen Robin kende. Het verdriet wordt min of meer door iedereen gedragen. Je legt een arm om elkaars schouder en weten is dan genoeg. De goede herinneringen komen weer boven aan de kantine tafel. Even later wordt het sein gegeven dat er gewerkt moet worden. Nog even de foto dan, als het niet te lang hoeft te duren.

Aangepaste route

Dan rest de datum van de grote optocht: zaterdag 22 februari. Start bij Edelman om 11.11 uur met een aangepaste route! In verband met de wegwerkzaamheden buigt de optocht bij de rotonde van de Oude Tol af naar de Raadhuisweg en vandaar weer de Nieuwdorperweg op richting Reeuwijk-Dorp.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën