Jaap van Holst en Wilco van Roon geven uitleg tijdens de excursie aan deelnemende cursisten.
Jaap van Holst en Wilco van Roon geven uitleg tijdens de excursie aan deelnemende cursisten.

Natuuracademie brengt jagers en natuurliefhebbers nader tot elkaar

Human Interest

REEUWIJK – 'Gewaagd', 'spannend' en 'bijzonder', dat is wat de organisatie van de pilot 'Natuuracademie Reeuwijkse Plassen', de natuurverenigingen KNNV en IVN, van verschillende kanten als reactie kreeg op het initiatief de derde aflevering over jacht en schadebestrijding in het Reeuwijkse Plassengebied te organiseren.

Jacht en schadebestrijding zijn controversiële onderwerpen die recent in de regio de gemoederen hoog op deden lopen. In Reeuwijk pakte het goed uit. Veel partijen hebben bijgedragen om van deze cursus een succes te maken. Zowel na de theorieavond vorige week woensdag in het Streekmuseum als na de excursie aan de Ravensbergse Plas zaterdagochtend waren de ruim dertig deelnemers bijzonder positief.

Aanleiding

Bij de laatste aflevering werd duidelijk dat onder de deelnemers veel verdeeldheid heerste over de wenselijkheid van jacht. Toch horen de jacht en het plassengebied van oudsher bij elkaar, net als in andere turfwinningsgebieden. De jacht op waterwild vormde een welkome aanvulling op het inkomen en het dagelijkse voedsel, naast de visserij. Tegenwoordig is bestrijding van natuur- en landbouwschade door middel van jacht onontkoombaar, maar roept bij menigeen emoties op. “Dat komt omdat er veel onwetendheid heerst onder de mensen,” merkte plasjager Wilco van Roon na afloop van deze avond op.

Marlou Min, avondvoorzitter en coördinator van de Natuuracademie: “Dat was voor ons de reden om voor de volgende aflevering het thema 'jacht en schadebestrijding' te kiezen, zodat de partijen meer begrip voor elkaar zouden krijgen.” Meer wederzijds begrip leidt tot betere samenwerking tussen organisaties die bij dit gebied betrokken zijn en het totale plassengebied ten goede komen, is de opvatting van de natuurverenigingen. Recent zijn in dat kader vrijwilligers van Vrijwillig Landschapsbeheer (IVN) en leden van de WBE gezamenlijk aan de slag gegaan met herstelwerkzaamheden op eilanden van Ravensberg.

Discussieavond

De organisatie wilde dit thema zo neutraal mogelijk voor het voetlicht brengen en vond de in Reeuwijk opgegroeide Janneke Eigeman van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging bereid de presentatie te verzorgen met een algemene inleiding waarin zij alle facetten van het onderwerp aan bod liet komen: vruchten van de jacht als duurzame voedselbron, waarom jaagt een jager, wie is de Nederlandse jager, verschillende jachtmethoden, de jachtopleiding, benutten, beschermen en beheren, bestrijding van schade aan flora en fauna en ten slotte veiligheid. ”Het is bijzonder dat natuurverenigingen de jagers een podium hebben gegeven om hen op deze manier het verhaal te laten vertellen,” aldus Janneke. “Het is een constructie, die ik niet veel meegemaakt heb.”

Onder de deelnemers bevonden zich bewoners, recreanten, agrariërs, natuurliefhebbers en leden van de WBE Reeuwijk e.o. Na de pauze was er gelegenheid tot discussie. Naast de Jagersvereniging waren de twee in het plassengebied actieve BOA’s als speciale gasten uitgenodigd om in te gaan op vragen uit het publiek. Verder waren uitgenodigd André de la Sencerie en Corne Bossers van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (toezicht en controle) en Willem Lambooij van de Provincie Zuid-Holland (Water en Groen) om de ingewikkelde wet- en regelgeving nader toe te lichten. “Hun onpartijdige aanwezigheid was bijzonder waardevol om de discussie zuiver te houden en om duidelijk te maken hoe je kunt melden bij misstanden,” volgens Marlou.

Er heerste een open en constructieve sfeer, waarbij alle deelnemers vrijuit spraken en kritische vragen stelden. Over de jacht op de wilde eend bijvoorbeeld, waarvan de aantallen in Nederland achteruit gaan. Onderzoek heeft uitgewezen dat de aanwas stagneert, omdat ze de kwetsbare kuikenfase vaak niet overleven. Deze soort mag bejaagd worden, maar moet je dat dan ook doen? De WBE bij monde van Koen Gouweloos (faunacoördinator) liet weten dat er om die reden binnen de WBE afgesproken is alleen mannelijke wilde eenden te schieten.

Excursie op het Jachtje

De excursie vond plaats op de daaropvolgende stralende zaterdagochtend op het jachtje van Jaap van Holst aan de Ravensbergse Plas. Samen met excursieleider Wilco van Roon werd verteld over de achteruitgang van het gebied, waarvan het vooral het laatste decennium explosief toegenomen aantal grauwe-, brand- en Canadese ganzen de hoofdoorzaak is. “We hebben onze handen vol aan het bejagen van ganzen. Op de Reeuwijkse plassen wordt er daarom nauwelijks nog op eenden gejaagd,” volgens Wilco. “Het aanbod aan ganzenvlees is enorm, de vriezers liggen overvol. Mijn partner Heidi Looy is momenteel zeer actief dit heerlijke, duurzame vlees onder de aandacht te brengen en te vermarkten om te voorkomen dat het vernietigd wordt. Met succes!”

Verschillende eilanden, waarvan enkele in zeer slechte staat, werden bekeken en de pogingen tot herstel die tot nu toe gedaan zijn, werden toegelicht. Kees Verkaik was aanwezig om het met de hand snijden van lokeenden te demonstreren en Jaap vertelde over de praktijk van de jacht en toonde verschillende jachtattributen. Daarnaast werd het koud roken van ganzenvlees gedemonstreerd. Met een proeverij van gans werd de excursie afgesloten.

Tekst en beeld: Loes Kamer

Wilco van Roon geeft uitleg in de boot.

Advertentie

Categorieën