Joost Zwanenburg voor muurschildering Viaduct A12  Waarder.
Joost Zwanenburg voor muurschildering Viaduct A12 Waarder. Foto: Stefanie Peters. Joost Zwanenburg voor muurschildering Viaduct Waarder A12.

Muurschilderingen hebben van mij een groot vogelliefhebber gemaakt

Human Interest

'Muurschilderingen hebben van mij een groot vogelliefhebber gemaakt'

WAARDER - Soms kom je op vreemde interviewlocaties terecht, zoals nu voor een interview met Joost Zwanenburg. In opdracht van Dorpsteam Waarder maakt Joost namelijk een muurschildering onder het viaduct van de A12 bij Waarder.

Joost: “Ik krijg megaleuke reacties als ik aan het werk ben. Het is een hele goede zichtplek. Fietsers stoppen en maken spontaan een praatje en vrachtwagenchauffeurs toeteren als ze langsrijden. Dat is wel telkens schrikken, want het maakt natuurlijk een oorverdovend lawaai in zo’n viaduct.”

Van cameraman naar zelfstandig ondernemer

34 jaar geleden is Joost geboren in Bodegraven. Daarna is hij opgegroeid in Alphen en nu woont hij in Amsterdam met zijn vriendin. Al van jongs af aan is hij aan het tekenen. Langzamerhand ontstond de interesse voor graffiti. Dat betekende vroeger met vrienden interrailen door Europa om naar al dat moois op treinen en rond stations te kijken. Hij was de hele dag met zijn passie bezig. Het was dus ook niet onlogisch dat Joost naar het grafisch lyceum zou gaan. Maar na het grafisch lyceum is hij de filmwereld ingerold, want hij wilde cameraman worden. Echter lonkte tien jaar geleden de mogelijkheid om in Alphen een galerie te beginnen. Dat betekende de start van zijn bedrijf VijfB, vernoemd naar het perron 5B op Leiden Centraal vanwaar hij naar de treinen met graffiti keek. "Naast een galerie kon ik in een loods workshops organiseren. Die kans om te starten in Alphen deed zich net voor op het moment dat ik twee gebroken armen had. Met gebroken armen kon ik geen camera vasthouden om te filmen."

Eerst combineerde hij het camerawerk met zijn werk bij VijfB, maar na een paar jaar is hij zichj fulltime met zijn bedrijf bezig gaan houden. En dat doet Joost tien jaar later nog steeds vanuit Alphen. Joost: “Het is hier heerlijk. Ik heb een hal van 200 m2 waar ik mijn gang kan gaan. Alphen is ook heel fijn qua locatie, want het ligt heel centraal. En ik heb in Alphen veel goede contacten opgebouwd.”

Oog voor de pracht van vogels en de natuur

Naast een heel vrij leven heeft het muurschilderen van Joost een groot vogelliefhebber gemaakt. Als muurschildering in Waarder (maar ook op heel veel andere plekken) schildert

Joost de prachtigste vogels. “Ik kijk goed hoe vogels eruit zien. Een koolmees heeft bijvoorbeeld heel veel verschillende kleuren. Ik sta zelfs in alle vroegte op om vogels te bekijken. In mijn werk heb ik gemerkt dat muurschilderingen maken een redelijk verzadigde markt is. Door mij te specialiseren heb ik een niche in de markt ontdekt. Ik heb dus mijn hobby met mijn werk kunnen combineren.”

Joost gaat bij het maken van een muurschildering als een echte onderzoeker te werk. “Ik doe altijd eerst onderzoek naar wat er allemaal qua beesten en planten in de omgeving te vinden is. Welke vogels kom ik tegen in een straal van een kilometer van de muur? Deze locatie (Waarder) vormt bijvoorbeeld de doorloop naar de polder. Er zijn slootjes waar kikkers in zitten, futen en gele waterlelies. Mijn stijl is herkenbaar aan het terug laten komen van de omgeving.”

Van projecteren op de muur naar spuiten uit de losse pols

Bij een opdracht gaat Joost eerst in gesprek met zijn opdrachtgevers. Wat voor ideeën hebben zij bij de muurschildering? Dan maakt Joost een aantal ontwerpen. Joost: “Meestal pas ik het ontwerp vanaf het begin alweer aan. Het komt er namelijk altijd anders uit te zien dan op papier. Voor mijn ontwerpen gebruik ik vaak foto’s die ik achter elkaar plak. Dat beeld maak ik dan na. De grootste uitdaging is om de verhoudingen goed te krijgen. Toen ik begon, projecteerde ik mijn ontwerp op de muur, maar in het pikdonker of zonder stroom is dat bijna niet te doen. Ik heb mezelf inmiddels aangeleerd om het uit de losse pols te doen. Ik schilder ook altijd meteen met de spuitbus."

Joost spuit echter niet zomaar overal zijn kunsten op de muur. "Ik ben wel heel kritisch in wat voor opdrachten ik aanneem. Er mag bijvoorbeeld geen risico bestaan dat er iemand over mijn schildering heen kan spuiten. Andersom mag het ook niet ten koste gaan van het werk van iemand anders.”

Muurschildering of street art?

Is wat Joost doet nu graffiti of street art te noemen? “Een muurschildering maak je toevallig met spuitbussen, maar het heeft niets meer met graffiti te maken. Graffiti gaat om het groot maken van je naam (letterlijk en figuurlijk). Street art is vaak illegaal. Als het legaal is, dan vind ik het geen street art. En voor muurschilderingen krijg je gewoon betaald. Vroeger werd ik door de graffiti-scene ‘sell-out’ genoemd, omdat ik legaal werkte. Inmiddels krijg ik heel vaak telefoontjes van mensen die me willen helpen met het maken van muurschilderingen of zelf op zoek gaan naar betaalde opdrachten.”

Opdrachten door heel Nederland

De opdrachten die Joost krijgt zijn heel divers. Nu is hij bezig met een muurschildering in Waarder, volgende week gaat hij naar Terschelling. Vorige week heeft hij in Boxtel een middelbare school van prachtige vogels voorzien. Ook voor een muurschildering op een flat draait Joost zijn hand niet om. Ook in onze gemeente zijn Joosts muurschilderingen op veel verschillende plekken te vinden. Joost: “Het Dorpsteam Waarder wil een ‘Joost-fietsroute’ gaan maken langs alle muurschilderingen in onze gemeente. Geweldig toch!”

Joost heeft nog een grote wens: hij wil heel graag muurschilderingen voor de Vogelbescherming maken met vogels die op de rode lijst met bedreigde vogelsoorten staan. “In Australië en Nieuw-Zeeland doen ze dat ook. Gelukkig ben ik redelijk assertief en heb ik de Vogelbescherming hierover al eens gemaild.” Laten we hopen dat dat een opdracht oplevert! Meer weten over Joost en VijfB? Kijk op www.vijfb.com

Tekst en beeld: Stefanie Peters
Foto links: Wim de Bouvère

Eind mei voltooide Joost al een prachtige muurschildering van een zeilboot op het pand van Goud Gedaan.
Afbeelding

Advertentie

Categorieën