Logo kobr.nl
Izaäk en René van ’t Hof tijdens de reparatie van de klok.
Izaäk en René van ’t Hof tijdens de reparatie van de klok. (Foto: )

Bodegraven is weer bij de tijd

  Human Interest

BODEGRAVEN – De klok die boven de appartementen op het Raadhuisplein torent, loopt weer, na zeven jaar kapot te zijn geweest. Na jarenlang getouwtrek over de kosten van de reparatie heeft Ad Lugthart van makelaar Drieman uit Bodegraven het herstellen van het uurwerk gefinancierd. Vader en zoon Van ’t Hof uit Bodegraven hebben de klus geklaard.

De klok is in 2002 bij oplevering van het gehele complex geschonken door de bouwonderneming aan de ondernemers van het Raadhuisplein. In de loop der tijd zijn er vele mutaties geweest in het winkelbestand. Toen na een aantal jaar de klok het begaf voelden de veelal nieuwe ondernemers zich niet geroepen om de reparatie te financieren. De kosten voor het herstellen van de klok werden geschat op om en nabij 15.000 euro.

De winkeliers betalen een behoorlijke huur aan de eigenaar, vastgoedmaatschappij Rijnstede BV. Terecht werd door de ondernemers aan Rijnstede gevraagd of zij zorg wilden dragen voor reparatie van de klok. Het antwoord van de uitbater van het complex was echter negatief: "Het herstel van deze klok heeft niet onze prioriteit."

Ondertussen staken de bezoekers van de wekelijkse markt er de draak mee. Opmerkingen als 'Is die klok nou nog niet gerepareerd' en 'zijn jullie hier in Bodegraven niet bij machte een klok op tijd te laten lopen?' waren schering en inslag. De bewoners rond het Raadhuisplein schaamden zich ervoor.

Geen publiek eigendom
Bij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk stroomden de klachten binnen. Klagers stoorden zich aan het feit dat er kosten nog moeite gespaard werden om het Raadhuisplein aantrekkelijker te maken: terrassen werden uitgebreid, straten versmald, groenvoorzieningen aangelegd, maar de klok werd niet gerepareerd.

Meerdere keren bracht het wijkteam Bodegraven-Noord het heikele punt ter sprake tijdens het reguliere overleg met de betreffende wethouder. Het bood geen soelaas: de klok was geen publiek eigendom, dus het was geen taak van de gemeente om de klok te repareren.

Toen boodMakelaardij Drieman zich aan. Ad Lughthart ergerde zich voortdurend aan de stilstaande klok, waar hij vanuit zijn kantoor zicht op had. Lughthart had in zijn netwerk een capabele klokkenspecialist, namelijk Izaäk van ’t Hof die met zijn zoon René de reparatie kon verzorgen. Maar wie moest de reparatieopdracht geven?

Oplossing
Plotseling, na zeven jaar, lijkt het gemeentebestuur genoeg te hebben van al het geklaag over de klok. Begin dit jaar wordt het bestuur van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van de woningen aan het Raadhuisplein uitgenodigd voor een onderhoud op het gemeentehuis. Hans Dijk, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van de Woningen van het Raadhuisplein, vertelt: “Burgermeester en wethouders gaven te kennen dat de klok - hoe dan ook – moest worden gerepareerd.” En dan blijkt dat ambtelijke molens wel degelijk sneller kunnen draaien. Er wordt contact op genomen met Makelaardij Drieman als medefinancier en op 27 juni verscheen een hoogwerker op het Raadhuisplein.

Na grondige inspectie van vier uur door vader en zoon Van ’t Hof wordt precies een week later de klok gerepareerd. Het kost de heren acht uur om op 17 meter hoogte de klok te renoveren. Vastgeroeste scharnieren werden losgemaakt, de wijzerplaat werd gerepareerd en schoongemaakt, de afgebroken grote wijzer werd opnieuw vastgezet en zes nieuwe TL-ledlampen werden geïnstalleerd, waarvoor de bedrading moest worden aangepast. Izaäk van ’t Hof omschrijft zijn gevoel na het herstel mooi: “De klok is verlost uit zijn lijden, zodat de tijd weer voort kan schrijden.”

En de kosten? Geen 15.000 euro, zoals de raming van Rijnstede destijds. Voor minder dan 1.800 euro is de klok gerepareerd. Bodegraven is weer bij de tijd.

Tekst: Edith op de Woerd

Beeld: Mevrouw Van 't Hof

Meer berichten