Familie Mourits in de Zwiterse bergen.
Familie Mourits in de Zwiterse bergen.

Van huis ruilen tijdens je vakantie

Human Interest

REEUWIJK - Met je koffers vol kleding in de achterbak rijd je zingend naar je vakantiebestemming. Eenmaal ter plaatse vind je de sleutel, zoals afgesproken, in de tuinkast achter de rododendron. Je loopt met de huissleutel van een wildvreemde door diens tuin richting de achterdeur om vakantie te vieren in hun huis. Het heeft iets avontuurlijks om van huis te ruilen tijdens je vakantie.

De familie Mourits gaat dit jaar voor de derde keer op rij op deze manier op vakantie. Het concept is in de jaren zestig opgezet door leraren die altijd in de duurste vakantieperiodes hun vakantie moesten vieren. Inmiddels is het concept geautomatiseerd en zijn er verschillende websites waar je je kan aanmelden, net welke er bij je past. Jolanda: "Via de website schrijf je je in, je betaalt een bepaald bedrag aan contributie (rond de 100 euro) en dan ga je zoeken."

Veilig
De huizenruil gaat uiteraard via een contract met allerlei bindende voorwaarden, maar doorgaans heeft niemand slechte bedoelingen. Als je een huis van iemand anders leeg wil roven, neem je niet de moeite om je eerst in te schrijven via een website, persoonlijk contact te leggen met de ander en zo meer."

Sociale controle maakt de ruil veiliger. "We hadden eens een heel opvallende bakfiets tot onze beschikking. Het was (net als hier) een heel klein dorp, dus die bakfiets werd herkend als niet van ons. De familie werd direct gealarmeerd," vertelt Jolanda. "Er fietsen vreemden met jullie bakfiets rond! Omgekeerd krijgen wij ook weleens appjes: 'Joh, er lopen vreemden in jullie huis'.

Waar gaan we heen
Het lastigst is om tot een datum te komen wanneer je kunt ruilen. "Zo wilden wij dit jaar naar Zwitserland," vertelt Jolanda, "en was het even zoeken tot we een familie hadden die precies in dezelfde periode als wij vakantie wilden vieren in Nederland."

Als je een match hebt, maak je allerlei afspraken met elkaar. Of je de fietsen mag gebruiken, soms zelfs de auto, wifi-code en ga zo maar door. Je ruilt met gesloten beurzen. Zij gebruiken gas en elektra en jij ook. "Eten en drinken dat je gebruikt hebt, vul je weer aan. Dat doen zij ook." Vindt Jolande het geen naar idee dat anderen in haar bed hebben geslapen? "Dat gebeurt in een hotel ook."

Meestal is de huizenruil voor minimaal vier dagen. Je gaat tenslotte je huis niet voor een weekend tip top in orde maken. Na het verblijf worden er reviews geschreven en je wilt niet als viezerik te boek staan. Niet als het om je eigen huis gaat en ook niet als het gaat om het huis waar je vakantie hebt gevierd. Het geeft je een stok achter de deur om al die klusjes in huis die nog gedaan moeten worden, een keer te doen. "Je wilt tenslotte niet dat jouw gasten naast een druppende kraan slapen.”

Door de ogen van een toerist

Vrijwel altijd staat er een welkomstpakket met allerlei lokale producten, tips voor uitjes in de omgeving en instructies van de voorzieningen van het huis. "Het leuke is dat je je eigen omgeving ook door de ogen van een toerist gaat bekijken. Waar zou je iemand naartoe sturen, als die bij je op bezoek kwam? Je wilt je eigen omgeving tenslotte altijd promoten," aldus Jolanda. "Onze drie kinderen, Mees van 9 jaar, Kris van 6 jaar en Jikke van 3 jaar, zijn vooral benieuwd naar het speelgoed. Zodra ze binnen zijn, gaan ze direct op zoek."

Het mooie van kinderen is dat ze gewend zijn om even bij hun vriendjes aan te wippen. "Dat doen ze tijdens de vakanties ook en zo spelen onze kinderen dan ineens met de vriendjes van die andere kinderen. En omgekeerd natuurlijk ook."

Pittoreske Reeuwijk

Eind juli reist de familie Maurits af naar Zwitserland en komen de Zwitsers in hun huis in Reeuwijk-Dorp wonen met een prachtig uitzicht over de Middelburgse polder. "We hebben al een afspraak staan, want we zijn natuurlijk heel benieuwd wat de Zwitsers van het pittoreske Reeuwijk vinden."

Tekst: Marlien van Leeuwen

Beeld: Familie Mourits

Advertentie

Categorieën