‘Positief blijven en hopen op betere tijden’

Human Interest De zorg aan het woord

WAARDER - Wetenschappers uit allerlei disciplines, artsen en verpleegkundigen staan in de media de laatste maanden volop in het centrum van de aandacht. Kijk op Bodegraven-Reeuwijk interviewt de komende weken enkele zorgprofessionals die buiten de bekende schijnwerpers dagelijks hun werk doen. Annet van Eijk, eigenaar van Fysiotherapie @Maxima in Waarder, heeft in haar praktijk de ontwikkelingen gedurende de afgelopen maanden als een tsunami ervaren.

Hoe is 2020 voor jullie praktijk geweest?
“Bizar! In februari hoorden we de eerste berichten dat er corona in Nederland was. Half maart kwam er een tsunami op ons af. Het was een rollercoaster, een trein die niet meer te stoppen was! Het was voor iedereen chaotisch; paniek, angst en stress sloegen toe. Iedereen vroeg me: ‘Wat gaan we doen?’, maar we hadden geen richtlijnen, geen protocollen, niets! We volgden de media, maar elk bericht was binnen de kortste keren al weer achterhaald. Op een gegeven moment zagen we echt de afgrond op ons afkomen en toen moesten we dicht. Dat was echt verschrikkelijk, want wij willen graag onze patiënten helpen. Daarna probeerden we vanuit huis zo goed mogelijk vragen te beantwoorden. Revalidatie ging gewoon door, dat is noodzakelijke zorg en op 1,5 meter afstand mogelijk. De zorg aan de behandelbank werd alleen in uiterst noodzakelijke gevallen - voornamelijk traumazorg - gedaan.”

En na de eerste golf?
“Op 1 mei mochten we weer open en sindsdien draaien we eigenlijk weer goed. In mei en juni zagen we vooral de uitgestelde zorg van de periode van de eerste lockdown alsnog komen. In juli was de eerste lockdown voorbij, toen werd het ook weer drukker met het behandelen van patiënten. Wij zijn namelijk geen contactberoep, maar wel zorgverleners van medische zorg buiten het ziekenhuis. Dat is door de overheid tijdens de eerste lockdown verkeerd ingeschat. Je ziet nu al dat ziekenhuizen aan het afschalen zijn en des te belangrijker is het dat wij als fysiotherapeuten ons werk kunnen blijven doen.”

Merken jullie dat patiënten die nu niet in het ziekenhuis terechtkunnen voor bepaalde zorg, andere wegen zoeken om geholpen te worden, bijvoorbeeld door eerder naar jullie toe te stappen?
“Ja, dat zien we zeker. Mensen weten dat ze bij ons gelijk terechtkunnen en gaan niet altijd meer eerst naar de huisarts, dat zou namelijk weer een contactmoment meer zijn. Door de lange duur van de eerste golf, de relatief korte zomer en de snelheid waarmee de tweede golf zich ontwikkelde, is er een achterstand in de ziekenhuizen ontstaan die wij nu opvangen. Daarom is het echt noodzakelijk dat wij open blijven. Daarnaast zien we een toename van patiënten doordat veel meer mensen thuiswerken, aan de keukentafel en op een keukenstoel die niet bedoeld is om de hele dag op te zitten. Het aantal nek-, schouder- en rugklachten is fors toegenomen.”

Hebben jullie zelf met corona te maken gehad?
“Gelukkig hebben we tot op heden zelf geen corona gehad. We proberen gezond te blijven, zodat we kunnen blijven werken. We letten extra goed op de hygiëne: schoonmaken, gebruik van beschermingsmiddelen, desinfecteren, ontsmettingsmiddelen, dragen van een mondkapje, enzovoorts. Ook onze patiënten moeten een mondkapje op tijdens de behandeling. Zodat we hopelijk allemaal gezond kunnen blijven.”

Leveren jullie ook corona- gerelateerde zorg?
“Jazeker, wij leveren nazorg! Corona heeft enorme effecten op het lichaam, vooral voor mensen die op de IC en aan de beademing hebben gelegen. Niet alleen de longen, maar ook andere organen kunnen minder goed functioneren en dat vergt een herstelproces van maanden. Mensen hebben ook te maken met een enorm verlies aan spierkracht en conditie, waardoor ze bijvoorbeeld niet eens meer kunnen lopen of gaan zitten. Dat is echt heftig! Na het ziekenhuis gaan ze soms eerst naar een revalidatiecentrum. Als ze daarna weer naar huis mogen, komen ze naar ons om te trainen, trainen, trainen. Wij gaan met hen aan de slag om hun conditie weer op te bouwen, kracht te trainen en hen te begeleiden.”

Welke financiële gevolgen heeft corona voor jullie?
“2020 is een bijzonder jaar. Het voornaamste is dat we voor het grootste gedeelte ons werk konden blijven doen, We zijn blij dat we onze patiënten kunnen behandelen. Alle andere dingen - zoals omzetverlies - zijn niet heel relevant.”

Werken jullie ook weleens met videobellen? Werkt dat voor jullie?
“Dat hebben we in het voorjaar wel gedaan, maar dat werkt eigenlijk niet. Je mist met zo’n telefoonscherm toch de non-verbale communicatie met de patiënt, die voor ons werk erg belangrijk is. Je wilt een patiënt graag in de praktijk behandelen, dit geeft het allerbeste resultaat.”

Jullie hebben ook een fitnessruimte en die mocht sinds 1 juli weer open. Hebben jullie daar veel aan moeten veranderen?
“Ja. Mensen kunnen nu alleen sporten op basis van een online inschrijfsysteem, zodat er maar een beperkt aantal mensen tegelijk in de zaal aanwezig is. Na gebruik moeten apparaten worden schoongemaakt, dus er wordt hier héél veel gepoetst. We ventileren veel door ramen en deuren open te zetten, de verwarming lager te draaien en we hameren erop dat mensen niet moeten komen als ze symptomen hebben.”

Is er iets veranderd in de belangstelling voor fitness?
“In het voorjaar heeft ongeveer 50 procent van onze leden opgezegd. Dat was dus niet leuk. Daarna heeft het, mede door de zomer, een tijd stil gelegen. Gelukkig zien we nu weer een toename van sporters. Dat is niet alleen voor ons fijn, het is ontzettend belangrijk dat we allemaal blijven bewegen. Mensen die thuiswerken zitten veel stil en bewegen te weinig. In het voorjaar zag je veel mensen buiten wandelen, maar met de winter voor de deur wordt dat ook minder. Ik vind het daarom zo belangrijk dat sportlocaties open mogen blijven, zodat mensen kunnen blijven bewegen. Het is uitermate goed voor je geestelijke en mentale gezondheid: het heeft invloed op je longen, ontstekingswaardes, cholesterol, bloeddruk, suiker, spieren, enzovoorts.”

Hoe kijken jullie nu naar de toekomst?
“Ik heb geen idee hoe de toekomst eruit gaat zien. Een langetermijnplanning durf ik op dit moment niet te maken. We leven van week tot week en van de ene persconferentie naar de andere. Zijn mondkapjes en je handen de hele dag desinfecteren blijvertjes? Geen idee. We hebben momenteel nergens invloed op.”

Welke impact heeft dat op jullie?
“We volgende de richtlijnen van onze bond, het RIVM en de overheid. Indien er nieuwe maatregelen zijn, passen we ons beleid aan. Verder blijven we positief en hopen we op betere tijden met een goede gezondheid voor iedereen!”

Tekst: Ans van Heck

Advertentie

Categorieën