Als dank voor zijn jarenlange inzet overhandigt scheidend voorzitter Judith Vervoort een mooi boeket aan Henk de Graaff.
Als dank voor zijn jarenlange inzet overhandigt scheidend voorzitter Judith Vervoort een mooi boeket aan Henk de Graaff. Foto: Bert Verver

Henk de Graaff neemt na 54 jaar afscheid van Uit & Thuis

Human Interest

REEUWIJK - Na 54 jaar op het toneel te staan bij de Reeuwijkse theatergroep Uit & Thuis heeft Gouwenaar Henk de Graaff afscheid genomen van de vereniging waarin hij zoveel jaren met plezier vele uren aan heeft besteed.

Door de coronamaatregelen kon het afscheid niet in groot verband plaatsvinden, maar was het scheidend voorzitter Judith Vervoort die met enkele welgekozen woorden en een mooi boeket bloemen afscheid nam van de inmiddels 84-jarige Henk.

Bram de Korte
Met enige moeite weet Henk zich te herinneren dat hij in 1966 door de vroegere Uit & Thuis-coryfee Bram de Korte werd overgehaald om eens naar een uitvoering van de vereniging in De Brug te komen kijken. De kennismaking beviel goed en Henk besloot lid te worden. Dat was het begin van een lange carrière, die zich zowel op het toneel als achter in de coulissen afpeelde. “Ik ben nooit een man van grote rollen geweest,” vertelt Henk, “maar ook kleine rollen moeten bezet worden en daar voelde ik mij goed in thuis. Lange lappen tekst waren aan mij niet besteed.”

Henk kijkt met veel plezier terug op die eerste periode, zeker omdat er toen nog gespeeld werd met een live orkest met mensen als Jan den Hartog, Lizette Visscher en de helaas jong gestorven Harry van der Wouden. Uit & Thuis, ooit begonnen als mandolinevereniging, paste zich geleidelijk aan de tijdgeest aan. Eerst werd het playbacken populair en verdween de live muziek. Die kwam later wel weer in kleinere bezetting terug, toen de uitvoeringen een meer revue-achtig karakter kregen, waarbij het ballet een grote plaats innam.

Techniek
De grote liefde van Henk is de elektrotechniek. De vaardigheden die hij bij zijn werk bij het GEB in Gouda had opgedaan, kon hij ook goed gebruiken bij Uit & Thuis. “Spelen vond ik leuk, maar het ging mij ook om de gezelligheid. Al snel hadden ze bij de vereniging ook in de gaten dat ik handig was met alles wat met elektronica te maken had. Zo ben ik automatisch betrokken geraakt bij de decorbouw en bij alles wat met verlichting en belichting te maken had. Daar heb ik al die jaren veel plezier aan beleefd. Ik zal dat zeker gaan missen, hoewel ik misschien nog een paar jaartjes de helpende hand kan blijven toesteken als het nodig is.”

Ook Zalencentrum De Brug profiteert overigens al lang van de technische vaardigheden van Henk, want na zijn pensionering bood hij zich aan als vrijwilliger. Ook is hij iedere maandag te vinden in Reeuwijk voor het verrichten van klusjes.

Gemist
Dat de geplande show ‘Bye, bye Britain’ vorig jaar door de corona niet door kon gaan en ook dit jaar niet wordt opgevoerd, heeft Henk heel jammer gevonden. Het erelid van de vereniging had graag voor een volle zaal afscheid genomen. Hij zal Uit & Thuis erg gaan missen, maar Judith verzekert hem dat hij altijd van harte welkom blijft.

Tekst en beeld: Bert Verver

Uit & Thuis zoekt dames voor toneel en ballet
Uit & Thuis hoopt in september, na een onderbreking van twee jaar, weer met de repetities van de show ‘Bye, bye Britain’ te beginnen. Er zijn enkele vacatures bij de dames-bezetting. Hebt u interesse voor een rol in een gezellige theateruitvoering als speler of in het ballet, dan wordt u van harte uitgenodigd om contact op te nemen via www.uitenthuis.net

Advertentie

Categorieën