Merith Boog met haar ingezamelde flessen.
Merith Boog met haar ingezamelde flessen. Foto: Bert Verver

Alle kleine beetjes helpen bij sponsoractie voor Roparun

Human Interest

REEUWIJK-BRUG - Al enkele maanden staat er een blauwe papierbak voor een woonhuis aan de Bloeme in Reeuwijk-Brug met daaraan enkele doorzichtige plastic zakken met daarin meer of minder flessen. Het is het inzamelpunt dat Merith Boog (19) heeft ingericht als sponsorpunt voor de Roparun, die haar vader Patrick in oktober hoopt te gaan lopen.

De Roparun bestaat al sinds 1991 toen de twee initiatiefnemers de Rotterdam-Parijs-Run liepen en vanuit sponsorgelden 100.000 gulden konden schenken aan het Daniel den Hoed Ziekenhuis voor de verbetering van de omstandigheden bij de behandeling van kankerpatiënten. Nog steeds steunt de stichting Roparun dit doel onder het motto ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’.

Meriths vader liep en fietste in 2019, na een periode van intensieve voorbereiding, voor de eerste maal de ruim 500 km lange tocht vanuit Parijs met het team van zijn werkgever Gemiva-SVG Groep. Door de coronaproblematiek ging de tocht vorig jaar niet door en dit jaar is besloten om het evenement op 2 en 3 oktober in Limburg te houden.

Merith vertelt dat het de bedoeling is dat de deelnemers aan de tocht sponsor-gelden binnen halen om het goede doel te steunen. “In 2019 hadden wij familie, vrienden en bedrijven gevraagd om het team van mijn vader te steunen, maar ik kwam vorige herfst op het idee om statiegeldflessen te gaan inzamelen om een mooi bedrag binnen te halen. Voor de deur hebben we een papiercontainer geplaatst om het wegwaaien van de zakken met flessen te voorkomen en dat bleek al snel een mooi verzamelpunt te worden. Eind november ben ik er mee begonnen en na een wat aarzelend begin ging het al snel goed lopen.”

Facebook
Omdat Merith en haar moeder Jonna regelmatig reclame maakten via facebook kwamen er al snel statiegeldflessen uit heel Reeuwijk binnen. Merith: ”Vanuit de huiskamer kon ik zien dat er af en toe een fles werd gebracht, maar sommigen kwamen met een tas vol aanzetten en soms werd er een bierkratje met lege flesjes neergezet. In het begin was het wel een puzzel om uit te zoeken waar sommige flessen vandaan kwamen, maar inmiddels weten we dat aardig. Extra leuk is dat er mensen waren die aanbelden om een donatie in contanten af te geven om op die manier de actie te steunen.”

Dat veel kleintjes één grote maken, blijkt wel uit het feit dat de teller van het statiegeld en donaties volgens een keurig door Merith bijgehouden kasboekje inmiddels staat op een bedrag van 650 euro, een prachtig resultaat dat de verwachtingen tot dusver al behoorlijk overtroffen heeft.

Bij dit bedrag zal het echter niet blijven, want bedrijfsleidster Denise Rustwat van Jumbo Jim Koster bood spontaan aan om via de ‘bonnenknop’ van de flessen-innameautomaat in de winkel de mogelijkheid te bieden om de Roparun te steunen en inmiddels is vanuit die actie Merith al een bedrag van 796 euro toegezegd.

Bij elkaar gaat het dus al om een respectabel bedrag en Merith hoopt dat het nog een beetje zal aangroeien, want voorlopig laat zij het inzamelpunt bij Bloeme 26 nog maar even staan.

Tekst en beeld: Bert Verver

!