Johan Bolander in ‘zijn’ tuin.
Johan Bolander in ‘zijn’ tuin. Foto: Ad van den Herik

‘Plantendokter’ Johan waakt over gemeentegroen voor zijn deur

Human Interest

BODEGRAVEN - Ze zijn er nog: de hoeders van de buurt, bewoners die zich verantwoordelijk voelen voor de kwaliteit van hun directe leefomgeving. Neem nu Johan Bolander. De betrokken pensionado voorziet het gemeenteperk voor z’n deur in de Irenestraat van planten én verzorgt ze. Dat initiatief kan rekenen op sympathie in de buurt.

Slechts een voetpad scheidt de voortuin van Johan Bolander met het gemeentelijk groen en de naastgelegen speeltuin. “Een maand of zes geleden kwam de gemeente hier inplanten. Ik zag direct al dat dat niks zou worden en zo vertrapt zou zijn. Dat gebeurde al binnen twee dagen,” zo beschrijft Johan de overheidsbemoeienis. Dat kan beter, móet beter, dacht Johan. De 67-jarige belde de gemeente met de vraag of hij het bloemenperk mocht inrichten en bijhouden. Omdat de betrokken ambtenaar op dat moment niet bereikbaar was en het stil bleef vanuit het gemeentehuis op zijn terugbelverzoek, ging hij zelf maar aan de slag. “Wie niet reageert, stemt ermee in,” grijnst Johan. “Er kwam nog een keer een ambtenaar in zo’n geel gemeentekarretje langsrijden en die stak z’n duim op.”

Plantendokter
Dat was op het moment dat Johan zijn groene vingers al had laten spreken. “Er staan hier zeker vijftig planten,” rekent de floraman voor, en in een grote verscheidenheid. “Kijk, dit hier is een jucca en daar een eucalyptus, een magnolia en een vlinderstruik,” somt Johan vlotjes op. Zijn vinger wijst naar een plek verderop in het bloemenperk. “Een annabelle hortensia, daarnaast een rododendron en de stek van de duivelswandelstok.” Hier spreekt de kenner. “Ja, ik ken ook alle Latijnse namen hoor, geleerd in de praktijk,” klinkt het trots.

Johan kijkt terug op een arbeidsleven van 52 jaar, veelal bij tuincentra. Bij zijn laatste werkgever, tuincentrum De Driesprong in Zoetermeer, doet hij op afroep af en toe nog een klusje. Hier toont hij zich ook de redder van het afgeschreven groen. “Planten die er niet uitzien, belanden bij De Driesprong in de afvalcontainer. Die haal ik eruit en verzorg ze thuis met mest en water.” De opgefleurde boompjes, planten en stekjes zet de Bodegraafse ‘plantendokter’ in de grond van het gemeenteperk. Ook buurtbewoners die planten over hebben, doneren die voor de gemeenschappelijke tuin.

Terwijl Bolander uitleg geeft over de variëteit aan groen, komt overbuurman Jan van der Tier naar buiten lopen. “Het ziet er toch hartstikke leuk uit. Zo’n vent verdient gewoon een pluim,” zwaait Van der Tier zijn buurtgenoot alle lof toe.

Voldoening
Voor Bolander blijft er nog wel wat te wensen over. “Hier zou ik nog graag een scherm willen hebben,” terwijl hij gebaart naar de rand van ‘zijn’ tuin. En het gaat hem aan het hart als er af en toe een bal van spelende kinderen in het groen belandt. Of, erger nog, als er een balorig ventje tussen de aanplant door fietst. “Daar zie je zo’n spoor,” knikt Bolander naar de afdrukken van een fietsband. Toch overheerst een gevoel van voldoening: “Ik doe het om de buurt op te peppen.”

Tekst en beeld: Ad van den Herik

!