Afbeelding
Foto:

Reeuwijkse helpt direct aan Oekraïense grens

Human Interest

Al enkele jaren helpt Stephanie Vermeulen in Roemenië, zo’n 3,5 uur van de grens met Oekraïne. Mensen helpen en zorgzaam zijn zit al vanaf kleins af aan in haar bloed, maar deze situatie heeft ze nog nooit meegemaakt. “Hulp is hard nodig en ik wil graag wat voor de Oekraïners betekenen. Daarom ben ik afgelopen zaterdag nog in de Roemeense stad Sighetu Marmatiei geweest, vlak bij de Oekraïense grens.”

Aan de grens tussen Roemenië en Oekraïne ziet Stephanie de meest hartverscheurende taferelen. “Mensen om mij heen en aan de grens staan te huilen,” licht Stephanie toe, “maar daar help je de mensen niet mee. Natuurlijk, ik vind het ook echt verschrikkelijk. Maar ik steek liever mijn handen uit mijn mouwen en zorg ervoor dat ik ze direct kan helpen.” Dit doet Stephanie door spullen te leveren. Zo staat ze in direct contact met een klooster en het Rode Kruis. Ze hoort welke spullen op welke plekken nodig zijn en gaat die kopen en brengen. “Zo hebben ze op de ene plek bijvoorbeeld slaapzakken nodig en de volgende dag op een andere plek vooral luiers en babyvoeding. Ik zorg dat er geen vertraging is en de spullen direct komen op plekken waar ze nodig zijn.”

Op het moment van ons gesprek heeft Stephanie ook twee vluchtelingen voor een nacht in haar huis opgenomen. “Deze mensen waren zo moe. Ik kon ze niet op straat laten.” Tussendoor gaat haar telefoon, want ze is ook een busreis voor hen aan het regelen naar familie in Italië. “De moeder probeert haar zoon te kalmeren. Je hoort hem namelijk huilen of schreeuwen in zijn slaap. Echt heel zielig.”

Nachtmerrie
Veel mensen uit Oekraïne proberen de grens met Roemenië over te vluchten, maar dat valt niet mee. “Volwassen mannen mogen sowieso het land niet uit - die hebben dienstplicht - dus je ziet halve gezinnen de grens over komen. Het oversteken gaat echter moeizaam, want de grensposten willen geld verdienen aan de overstekende mensen. Alleen welgestelde mensen kunnen de grens over, want die kopen zich vrij.”

Om naast welgestelde mensen ook andere Oekraïeners te helpen, is er een Facebook-pagina aangemaakt voor hulpvragers en hulpgevers. Daar worden al veel berichten op geplaatst van mensen die spullen aanbieden of vragen. Stephanie: “Er zijn ook berichten van mensen die in een schuilkelder zitten en geen auto hebben of slecht ter been zijn. Die kunnen gewoon niet op eigen kracht daar weg. Die proberen we te helpen.”

Heldhaftige burgers
De burgers uit Roemenië deinzen nergens voor terug. Zo zijn inwoners in het dorp van Stephanie een konvooi van tien 4x4-auto’s aan het vormen. “Ze roepen op om je auto beschikbaar te stellen, als je een 4x4 hebt, of om mee te rijden, want ze willen niet dat bestuurders alleen rijden. Met het konvooi kunnen heel wat mensen uit Oekraïne worden gehaald. Heldhaftig en nodig!”

Als mensen eenmaal de grens over zijn, zijn ze uitgeput en hongerig. Dan staan er kramen op Roemeense grond van bijvoorbeeld het Rode Kruis, die de vluchters water en eten geven. “Ook ik heb veel spullen aan hen gedoneerd.”

Help mee
Wil je ook helpen? Stuur dan een privébericht naar Stephanie Vermeulen op Facebook en zij legt uit hoe je kan helpen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
!