Mieke Egels, Wim Kuijf en Kees Vermeulen bieden het boek 'Tempel vroeger en nu' aan aan burgemeester Erik van Heijningen. Angela Mathot ontbreekt op de foto.
Mieke Egels, Wim Kuijf en Kees Vermeulen bieden het boek 'Tempel vroeger en nu' aan aan burgemeester Erik van Heijningen. Angela Mathot ontbreekt op de foto. Foto: Bert Verver

De historie van Tempel in één boek

Human Interest

Enkele inwoners van Tempel hebben een boek samengesteld over de geschiedenis van hun buurtschap, dat rond 1250 al voor de eerste keer in de geschiedschrijving terug te vinden is. Aan het begin van de laatste raadsvergadering werd het boek aan de gemeenteraad aangeboden. Burgemeester Erik van Heijningen nam het boek in ontvangst uit handen van Mieke Engels-van Os, die samen met Kees Vermeulen, Wim Kuijf en Angela Mathot het initiatief voor het boek had genomen.

In het prachtig uitgevoerde boek vindt de lezer naast een grote hoeveelheid foto’s prachtige verhalen met anekdotes over bijzondere bewoners en over bedelaars en landlopers met bijnamen als ‘Dronken Bertus’, ‘Klaasje zonder tenen’ en ‘bedelwijffie’. Ook de oudere geschiedenis heeft een plaats gekregen in het boek. Zo verwijzen verschillende historische vondsten rond het zogenaamde Ooievaarsnest naar een ambtswoning of jachtslot dat aan de Tempeldijk heeft gestaan. Het zou van de heren van Bredero zijn geweest en in het Rampjaar 1672 door de Fransen zijn verwoest.

Inmiddels is de hele eerste oplage van 275 stuks van het 200 pagina’s tellende boek uitverkocht. Bij voldoende aanmeldingen onderzoeken de initiatiefnemers of een tweede druk mogelijk is. Geïnteresseerden kunnen zich nog steeds melden via een mail aan: cavermeulen@kpnplanet.nl.

!