Het oudste lid van BZ&PC, de heer Rob Schaafsma, in een geanimeerd gesprek met Ranomi Kromowidjojo. Wethouder Knol kijkt geamuseerd toe
Het oudste lid van BZ&PC, de heer Rob Schaafsma, in een geanimeerd gesprek met Ranomi Kromowidjojo. Wethouder Knol kijkt geamuseerd toe Foto: Bert Verver

Zwembad De Kuil feestelijk in gebruik genomen

Human Interest

Hoewel vanaf de zomer 2020 in het binnenbad van het nieuwe Optisport Sportcentrum De Kuil al gezwommen kon worden en vorig jaar het buitenbad in gebruik kwam, moest een feestelijke opening door de coronabeperkingen worden uitgesteld. Vorige week woensdag kon de schade echter worden ingehaald en vond de officiële opening plaats onder toeziend oog van o.a. de voorzitter van de internationale zwembond FINA.

Door Bert Verver

Internationaal gezelschap

Een glunderende wethouder Dirk-Jan Knol, die heel veel energie gestoken heeft in de realisatie van het zwembad, kon, samen met waarnemend burgemeester Erik van Heijningen, de voorzitter van de internationale zwemfederatie Mr. Husain al Musalam begroeten alsmede de president en vicepresident van de Europese zwembond, de heren Da Silva en Varvodic. Hun aanwezigheid was te danken aan de inzet van burgemeester Van Heijningen, zelf erevoorzitter van de KNZB en lid van het dagelijks bestuur van de FINA. Van Heijningen: “Toen ik hoorde dat Husain al Musalam Nederland zou bezoeken nodigde ik hem direct uit om zwembad De Kuil officieel in gebruik te komen stellen. We zijn als gemeentebestuur en inwoners van Bodegraven-Reeuwijk trots op het mooie nieuwe zwembad en dat laten we graag zien!”

Behalve de sportbestuurders waren ook de Amerikaanse meervoudig Olympisch en wereldkampioen Anthony Ervin en de, net gestopte, Nederlandse vedetten Ranomi Kromowidjojo en Ferry Weertman aanwezig. De lokale zwemsport werd vertegenwoordigd door schoolslagzwemster Tes Schouten van Team NL en voormalig waterpolo bondscoach Robin van Galen, die het programma ook presenteerde.

Duurzaam

Veel gasten betekenen ook veel sprekers. De toespraken werden echter kort gehouden. Er waren veel complimenten over het fraaie zwemcomplex dat ruimte biedt aan verschillende doelgroepen.

Verschillende sprekers gingen in op het belang van goede lichaamsbeweging door middel van sportactiviteiten zoals zwemmen niet alleen voor het lichamelijk, maar zeker ook voor het geestelijke welzijn van de mens en de jeugd in het bijzonder. Wethouder Knol ging in zijn toespraak ook in op de huidige energieschaarste omdat zwembaden in de problemen kunnen komen door met name de hoge gasprijzen. Dat probleem zal zich voor De Kuil niet voordoen volgens de wethouder omdat het complex heel duurzaam is gebouwd en voor de verwarming niet afhankelijk is van gas.

Na de toespraken brachten jonge estafette-zwemmertjes ‘tegels’ met herinneringsteksten naar de rand van het bad waar zij in ontvangst werden genomen door de wethouder en Tes Schouten. De echte tegels, die al ingemetseld waren bij de hoofdingang, werden daarna onthuld door jeugdige leden van BZ&PC met als eregasten het oudste en het jongste lid van de vereniging, de heer 88-jarige heer Rob Schaafsma en zijn 2,5 jaar oude achterkleinzoon Sef van Buren.

De officiële opening betekent overigens nog niet het einde van de festiviteiten rond de opening van de nieuwe zwemvoorziening waarvan de bouw 12 miljoen euro heeft gekost, want nog dit jaar zal er een publieksevenement voor de inwoners worden georganiseerd om de officiële ingebruikname te bekrachtigen.

Ranomi had het druk met het uitdelen van handtekeningen
Wethouder Dirk-Jan Knol en Tes Schouten nemen de herinneringstegels in ontvangst