Gemeente Bodegraven Reeuwijk in de fout met OZB

Ingezonden Ingezonden brief

Ingezonden brief

In 2014 heeft Bodegraven Reeuwijk de OZB voor niet-woningen verhoogd met een opslag van 15 procent in verband met de oprichting van een ondernemersfonds. De verhoging geldt voor eigenaren en gebruikers van alle objecten die geen woning zijn. Het gaat dan over kantoren of bedrijfspanden, maar ook over garageboxen, sportkantines en verenigingsgebouwen. De opbrengst van die verhoging houdt de gemeente niet zelf, ze maakt die een-op-een over aan het ondernemersfonds Ons Fonds. Dat fonds kan daar mooie dingen van doen. Zo gaat dat nu al zes jaar, met ongeveer 350.000 euro per jaar.

Maar dat systeem is in strijd met de Gemeentewet. In een procedure van Syncount tegen Gemeente Bodegraven-Reeuwijk besliste het Gerechtshof dat sprake is van een verboden tariefdifferentiatie. Agrariërs, sport en culturele organisaties hadden namelijk recht op restitutie; een verkapte tariefdifferentiatie volgens het Hof. Het beroep van Syncount tegen de verhoging was terecht. Voor Syncount is het plezierig dat de aanslag OZB voor het jaar 2017 en alle volgende jaren omlaag ging.

Hoe zit dat met alle eigenaren en gebruikers van niet-woningen die geen bezwaar hebben gemaakt? Formeel kunnen zij geen bezwaar meer maken, want dat moet binnen zes weken. Toch ligt hier een gevoelig punt. Naar nu blijkt heeft Gemeente Bodegraven-Reeuwijk zes jaar lang te veel OZB geheven. De gemeente heeft daar niet zelf van geprofiteerd, maar Ons Fonds, die nog lang niet alle gelden heeft besteed. Uit de jaarrekening 2018 blijkt dat er op 31 december 2018 nog 630.000 euro op de bank staat. Dat geld kan in ieder geval terug naar de OZB-betalers.

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk is niet uniek met deze casus. De gemeente Teylingen ging twee maanden eerder voor de bijl in een vergelijkbare procedure voor hetzelfde Gerechtshof. In de gemeente Teylingen is het ondernemersfonds ondertussen opgeheven. Het ondernemersfonds Teylingen heeft het overgebleven geld teruggestort naar de gemeente. Misschien is dat voor Bodegraven-Reeuwijk ook een elegant idee. Dan kan de stijging van het OZB-tarief voor niet-woningen in ieder geval worden beperkt. Op die manier worden de eigenaren/gebruikers van niet-woningen indirect gecompenseerd.

De gemeente zal sowieso iets moeten met de uitspraak van het Hof. Zij staat voor de keuze: óf de agrariërs en de sport- en culturele organisaties zwaarder belasten, óf de subsidie van Ons Fonds beëindigen. In deze coronatijd is dat geen lastige keuze lijkt mij. En de ondernemers die wel een ondernemersfonds willen? Voor hen is er de mogelijkheid om een mini-ondernemersfonds (een BIZ) op te richten.

Adri Bremmer, partner Syncount Accountants en Belastingadviseurs

Advertentie

Categorieën