Dhia Noraddin in zijn dorpswinkel Nieuwerbrug.
Dhia Noraddin in zijn dorpswinkel Nieuwerbrug. Foto: Ans van Heck

Dorpswinkel Nieuwerbrug in zwaar weer

Interview

NIEUWERBRUG - In augustus 2022 legde een brand de dorpswinkel van Dhia Noraddin in de as. Hij heeft de winkel eigenhandig weer opgebouwd en in juli 2023 kon hij zijn winkel weer heropenen. Pech lijkt hem echter te achtervolgen.

door Ans van Heck

Enkele weken na de heropening bleek Dhia een hernia te hebben waardoor hij niet kon werken en zijn nieuwe, net geopende winkel weer opnieuw tijdelijk moest sluiten. Dhia: “Tot twee keer toe heb ik de winkel te snel weer geopend. Telkens bleek mijn hernia nog niet weg te zijn. De winkel is momenteel alleen open van 16.00 tot 19.30 uur en daardoor verkoop ik op dit moment alleen pizza, drankjes, kaarten en cadeauartikelen. Maar de rest van de dag is de winkel leeg, en dat is zonde.” Deze situatie leidde ertoe dat Dhia de beslissing heeft moeten nemen om de winkel aan iemand anders te verhuren of te verkopen. Dhia: “Ik moet aan mijn gezondheid denken want het werk is te zwaar voor mij.”

Familie

Ondertussen houdt hij toch de winkel open om het dorp van zijn diensten te blijven voorzien. Het liefst zou hij zien dat iemand uit Nieuwerbrug de winkel overneemt maar dat is tot nu toe niet gelukt. Dhia: “Ik kom oorspronkelijk uit Irak, uit een grote familie. Toen ik naar Nederland kwam miste ik hen enorm. Toen ik in 2020 hier begon, stond ik ’s ochtends om 05.00 uur op en reed ik samen met mijn zoon van Scheveningen, waar ik woon, naar Nieuwerbrug. We zorgden dat er om 08.00 uur vers brood en verse broodjes in de winkel lagen. Ik vind het fijn om het dorp te dienen, iets voor hen te betekenen. Ik heb hier in Nederland dan wel geen echte familie meer, maar sinds ik de winkel heb, voelt het wel alsof ik weer familie heb. Ik heb nog steeds een grote tafel in de winkel, mensen kunnen hier even gaan zitten en een kopje koffie drinken. Winkelen en elkaar ontmoeten, dat is wat ik wil faciliteren. De winkel is er voor iedereen in het dorp.”

Brand

Voordat Dhia de dorpswinkel begon, was hij mechanical engineer bij een farmaceutisch bedrijf in Leiden. Hij besloot tot een carrièrewisseling toen hij het dorp Nieuwerbrug had gezien. Het dorp en de mensen maakten zo’n bijzondere indruk op hem dat hij besloot er te gaan werken. Zodra hij er begon, raakte hij nog meer onder de indruk van het dorp en de mensen. Dhia: “Dit is een heel mooi dorp. Ik vind de mensen hier ontzettend aardig, het contact met hen is goed. Ik voel me hier op mijn plek. De brand heeft me erg veel verdriet gedaan. Ik vond het verschrikkelijk dat ik de aardige mensen van dit dorp niet langer kon voorzien van de producten die ze dagelijks nodig hebben. Daarom besloot ik meteen de winkel opnieuw op te bouwen. 11 maanden lang heb ik keihard gewerkt, met hulp van veel dorpsbewoners! Weet je, ik kan niet goed uitleggen waarom ik hier zo graag ben, maar ik vind het hier gewoon heerlijk, zo simpel is het gewoon. Het is hier vredig, de mensen voelen als familie. Het draait hier niet alleen maar om geld. Ik denk vanuit mijn hart en ga op mijn gevoel af.”

Realiteit

De realiteit is echter keihard. De huidige beperkte openingstijden zijn funest voor de omzet. Op de pizza’s, drankjes, kaarten en cadeauartikelen na is de winkel leeg. Dhia wil dolgraag een deel van de oppervlakte verhuren zodat de winkel weer de hele dag open kan zijn. Dhia: “Het is voor mij belangrijk dat het een winkel blijft, het moet ten dienste staan van het dorp en de hele dag open zijn. Ik ben nu met iemand in gesprek die misschien een deel van de winkel kan gebruiken. Dat zou heel mooi zijn want dan kan ik de winkel de hele dag openhouden. Het is nu even afwachten wat er gaat gebeuren. Het enige dat ik hoop is dat niemand het mij kwalijk zal nemen als het niet mocht lukken.” 

Geïnteresseerden kunnen met Dhia contact opnemen via: no_dh@yahoo.com.

Winkelen en elkaar ontmoeten, dat is wat ik wil faciliteren.

Voor Dhia Noraddin is zijn winkel niet alleen voor een plek om boodschappen te doen, maar ook een plek voor ontmoeting.

Advertentie

Categorieën