Bijna 70 jaar geleden. vlnr Vader Slappendel, tweelingbroer Hans en Henk Slappendel zelf.
Bijna 70 jaar geleden. vlnr Vader Slappendel, tweelingbroer Hans en Henk Slappendel zelf. Foto: Privéfoto

Al 135 jaar groenten en een lach aan huis

Interview

TEMPEL - “Je bent net een tol, je moet altijd draaien” vertelt ‘groenteboer Slappendel’ (77 jaar) terwijl hij bij iemands achterdeur een wit leeg emmertje onder het bankje vandaan haalt. Naast een leeg netje ligt er ook een handgeschreven briefje in: ‘extra doosje eieren graag, mijn dochter komt, ik bak een cake.’  

door Anke Breur

Een broccoli, witlof en twee doosjes eieren gaan in de emmer. Op het bankje komt een groot net aardappelen, daar was het lege netje voor bedoeld. Afrekenen komt later.

Van paard en wagen tot ventwagen

De volgende klant is thuis. Het is een nicht van de groenteboer, ‘mevrouw Slappendel’. Een trouwe klant? “Henk komt hier al meer dan 50 jaar aan de deur voor vers fruit en meer. Ik heb nooit geen auto gereden, alleen de fiets,” vertelt mevrouw Slappendel. “Ik heb wel een groentetuintje, maar fruit verbouw je zelf niet zo makkelijk. Zonder deze sociale groenteboer moet ik veel vaker ver fietsen vanuit de Tempel voor verse producten.” 

Zo doet de groenteboer dagelijks zijn ronde van deur tot deur in Reeuwijk, Bodegraven en omgeving. Henk Slappendel is de vierde generatie groenteboer in de familie. Zijn overgrootvader startte 135 jaar geleden met venten. Wonend op dezelfde plek in de Tempel als Henk Slappendel nu. Een paard en wagen met ijzeren wielen bracht vers groente en fruit bij de mensen thuis. 

Erna werd de ‘moderne’ Brik gemaakt aan de overtocht in Bodegraven bij Ververs. Een ‘luxe’ wagen met luchtbanden. Als kind ging Henk samen met tweelingbroer Hans mee met vader op de Brik. Het was een fanatieke maar aangename ‘strijd’ tussen de broers wie het meest verkocht.
Van de oude heren tot de knappe juffrouwen. Iedereen werd voorzien. Op dit moment heeft de groenteboer nog steeds diverse doelgroepen als klant, maar merendeels wel ouderen. “Jonge vrouwen zijn mooi, oude vrouwen zijn lief” aldus meneer Slappendel.

De eerste echte auto die aangeschaft werd voor het venten was de Opel Blitz. Wel wat duur voor die tijd, een auto van 1750 gulden.  Jaren later werd de groene ventwagen gekocht.
Meneer Slappendel kijkt vol trots terug op de eerdere tijd van venten. “Ik ging met de bakfiets en transportfiets tot ver in het Plassengebied. Dat voelde als het einde van de wereld voor mij vanuit het vertrouwde Tempel.”

Twee doosjes eieren en een luisterend oor

Groentemannen met hun winkel in Bodegraven zagen de rijdende groenteboer als concurrent. De gemeenteraad besloot destijds dat de groenteboer blijft. Velen hebben veel gemak aan een groenteboer aan huis. 

“Ik ben geen groenteman,” legt meneer Slappendel uit, “ik ben een groenteboer. Een groenteman heeft een mooie zaak met ook keurig gesneden groenten. Ik verkoop mijn verse groente, fruit en dergelijke aan de deur vanuit mijn ventwagen. Wat het seizoen vraagt, dat verkoop ik.”

Hangt er al een blauwe stofjas klaar voor de volgende generatie? “Ik doe dit werk nog veel te graag, daarom stop ik niet. Nee, geen opvolger voor mijn vak. Wanneer ik stop, stopt het venten,” vertelt meneer Slappendel vrij opgewerkt. “Ik heb er vrede mee. Ik zou ook geen overname willen. De mensen weten welke producten er komen, maar ook welk mens. Ik ben een luisterend oor voor de mensen. Wanneer ik hen de eieren breng, kunnen zij hun ei bij mij kwijt. Het is een zeer sociale baan. Het plezier komt niet van 1 kant, maar je betekent iets voor elkaar.” Het woord ‘mensenwerk’ is waarschijnlijk ontstaan door deze baan.

‘Vriendelijkheid’ staat centraal in het leven van meneer Slappendel. Je hand opsteken naar elkaar. Echt even de aandacht voor elkaar. “Wees vriendelijk naar de mensen en doe iets waar je achterstaat,” adviseert de groenteboer. “Zoek werk dat echt naar je zin is, alleen dan zal het slagen en maak er wat van!”

Groentenboer Slappendel rijdt van deur tot deur.
Al 135 jaar groenten en een lach aan huis. Hier bij zijn nicht mevrouw Slappendel aan de Zijdeweg.
Henk aan het werk in zijn wagen.

Advertentie

Categorieën