Logo kobr.nl
Foto:

Alle hens aan dek!

  Politiek

Op de Wiericke drijft een bootje. Het is pas twee jaar oud, maar wel flink aangetast door de tand des tijds. De verf bladdert en je ziet dat er niet veel liefde is gegaan in het onderhoud. De naam van het schuitje is nauwelijks meer te lezen. 'COAL__E' staat er nog.

Aan het roer zit een doorwinterde stuurman met een forse, inmiddels grijze baard. Vermoeide ogen turen in de verte, terwijl hij probeert koers te houden. Het lijkt te zijn gaan stormen en dat maakt het niet makkelijk. Het bootje helt wat over door het gewicht van een enorm anker aan één kant. Een leeg stoeltje aan de andere kant verraadt dat de balans vroeger anders, beter was.

Willem, zoals de schipper heet, kijkt naar zijn bemanning. Twee ervan zitten op het voordek te prevelen, met de ogen dicht. Zijn eerste maat Jan staat met dezelfde blossen als altijd zachtjes te neuriën in de kombuis. De tijd, maar ook de storm, lijkt op hem geen grip te hebben. Onderdeks wordt er gewerkt om de vaart erin te houden. Van diep uit het bootje klinkt ontevreden geroep, bijna niet hoorbaar boven het rumoer aan dek. Gaat het goed? Willem durft het niet te zeggen.

Hij krijgt geen tijd om daar echt op te reflecteren. Recht voor ligt nog een enorme veenbonk, de ijsberg van de Reeuwijkse plassen. Iemand heeft er een bordje 'sociaal domein' op gezet. Willem weet dat dat eigenlijk 'gevaar' betekent. Veel boten liepen er al op vast en nu dreigt hetzelfde voor zijn scheepje. "Alle hens aan dek!" roept Willem. Knipperend tegen het licht komt iedereen naar boven.

Voor een goede vaart heb je een goede bemanning nodig. En Willems scheepje verliest nog wel eens iemand. Er is net een nieuwe stoker aangesteld, nadat de oude door zijn rug ging van de te zware inspanning. De nu verlaten motor sputtert en valt uit.

Zonder motor blijkt de koers moeilijk vast te houden. Aan mensen met de ogen dicht heeft Willem niet zoveel. Het scheepje voelt extra kwetsbaar in de opgestoken storm. De bemanning? Die heeft weinig eigen ideeën. Ze turen naar de wal. Daar staan de beste stuurlui, lijken ze te denken. Er wordt nog driftig aan het roer gedraaid, maar zonder mensen benedendeks heeft dat niet zoveel effect.

Dit is een verhaal met een open einde. We weten nog niet hoe dit afloopt, maar de situatie in onze gemeente is zorgwekkend. Het geld is echt op. Zonder goede ideeën en ingrijpen gaat het ons niet lukken om als gemeente alle dingen te doen die we willen en moeten doen. Dan lukt het ons niet om er te zijn voor de scholen, zorg en bedrijven, die ons juist nu zo hard nodig hebben. Denkt u mee?

Bas Otting en Elly de Vries

@D66Bodegraven-R'wijk

Meer berichten