Afbeelding

Gemeenteraad akkoord met keuzes voor programmabegroting 2021-2024

Politiek

De gemeenteraad is afgelopen woensdagavond met grote meerderheid akkoord gegaan met de keuzes die gemaakt moeten worden om de programmabegroting 2021-2024 rond te krijgen. Alleen de eenmansfracties van de PvdA en D66 stemden tegen.

Door deze meerderheid ziet het er naar uit dat de begroting op 11 november a.s. moeiteloos zal worden goedgekeurd. De reeds opgestelde begroting blijft daarbij intact, maar de financiële consequenties van de gemaakte keuzes zullen in de vorm van een eerste begrotingswijziging worden verwerkt. Op dit moment ziet het er naar uit dat de begroting, na de toegepaste bezuinigingen van ca. 2,5 miljoen euro, voor 2021 in ieder geval sluitend is met een positief saldo van 180.000 euro.

Meevaller

Aan het begin van de vergadering had financieel wethouder Dirk-Jan Knol nog een positieve mededeling door aan te geven dat uit de zgn. septembercirculaire van het rijk een meevaller te verwachten viel van 17.000 euro terwijl ook de herfinanciering van de lening portefeuille een bedrag van 106.000 euro meer zou opleveren dan verwacht. De meevallers zullen aan de algemene reserve worden toegevoegd.

De meeste fracties hadden hun bijdrage voor het maken van de keuzes verpakt in amendementen die aan het einde van de vergadering in stemming werden gebracht. Remco Tijssen (BBR) noemde het in zijn eerste bijdrage een enorme opgave om de begroting sluitend te krijgen waarbij hij zijn vraagtekens zette bij de haalbaarheid van de bezuiniging van 750.000 euro bij Ferm Werk, als uitvoerder van de participatiewet. Evenals in de commissie was wethouder Inge Nieuwenhuizen echter optimistischer over dit onderwerp. Reinoud Doeschot (GroenLinks) wilde de begroting niet alleen sluitend krijgen door bezuinigingen, maar zag ook kansen om de inkomsten te verhogen, waarbij hij een verhoging van de OZB op niet-woningen, de toeristenbelasting en hondenbelasting noemde.

Zwaartepunt

Voor Els Oliwkiewicz (ChristenUnie) lag het zwaartepunt van de discussie bij de bezuiniging van 1,2 miljoen euro die op het sociaal domein toegepast moet worden. Die stelling werd eigenlijk door alle partijen gedeeld en onder invloed van de discussie die daarover volgde, werd het scenario voor de bezuinigingen aangepast, zodat niet meer terug gevallen zal worden op het voornemen alleen de wettelijk verplichte taken uit te voeren. Wethouder Odd Wagner had geen problemen met het verleggen van de koers maar hield wel vast aan de ingeplande bezuiniging, waarbij hij beloofde op heel korte termijn te komen met voorstellen over de invulling daarvan.

Hoewel Monique Jonker (PvdA) zelf al onderkende dat ze weinig medestanders zou krijgen nam zij een afwijkend standpunt in door aan te geven dat, wat haar betreft, er helemaal geen bezuinigingen op het sociaal domein zouden moeten plaats vinden. Zij schatte op voorhand haar positie goed in, want de door haar fractie ingediende amendement kreeg alleen haarzelf als voorstemmer.

OZB

De verhoging van de OZB, een belangrijke inkomstenpost voor de gemeente, was in de commissie al uitgebreid aan de orde gekomen. Aan de OZB voor woningen wilden de raadsleden niet tornen maar wel zag men kansen om de OZB voor niet-woningen (bedrijfspanden) een extra verhoging mee te geven. Tegen het principe bestonden weinig bezwaren, maar wel werd er van verschillende zijden aangegeven dat een verhoging ineens van € 300.000 wel erg gortig was. Via een mondeling amendement werd dan ook een fasering ingevoerd. Voor 2021 kan in ieder geval 100.000 euro in de boeken worden bijgeschreven.

Loose End

Al in eerdere besprekingen wordt aangegeven dat er vraagtekens geplaatst moeten worden bij het voorbestaan van het jongerencentrum Loose End in Reeuwijk-Brug. Els Oliwkiewicz had eens op de website gekeken en enkel oude berichten aangetroffen. Ze zette vraagtekens bij het voorbestaan van het centrum en deed de suggestie het ambulante jongerenwerk op één locatie in de gemeente te organiseren. Johannes Mattiesing (SGP) sloot zich daarbij aan en ook Monique Jonker zag wel wat in een sluiting en verweet het huidige bestuur de slechte gang van zaken. Nico de Heij (CDA) sprak zich genuanceerder uit en vond dat er nog energie in gestoken moest worden om de zaak op orde te krijgen. Die mening was ook wethouder Odd Wagner toegedaan. Hij gaf aan bezig te zijn met een goede organisatie voor het ambulante jongerenwerk maar onderkende daarbij dat er bij Loose End wel een vernieuwing zal moeten plaats vinden. Als dat niet lukt zag hij ook geen toekomst meer voor Loose End, maar hij vroeg, en kreeg, nog enkele maanden respijt om met een oplossing te komen.

Via amendementen besloten de raadsleden over de gemaakte keuzes, voor de besluitvorming daarover wordt verwezen naar bijgevoegd kaderartikel.

Het raadsbesluit over de gemaakte keuzes werd met 21 stemmen voor een 2 stemmen tegen aangenomen.

tekst: Bert Verver

Onderstaand een overzicht van de ingediende amendementen, met een beknopte weergave, en de besluitvorming daarover. De aangekondigde amendementen 2 (ambulant jongerenwerk) en 4 (inschrijving arbeidsmigranten) werden n.a.v. de discussie en de door het college gedane toezeggingen ingetrokken.

Amendement 1 (ChristenUnie): Bij niet kiezen voor herinvoering hondenbelasting 25.000 euro bezuinigen op onderhoud uitlaatstroken. Voor: 7 stemmen, tegen: 16 stemmen.

Amendement 3 (ChristenUnie, GroenLinks, Burgerbelangen): verhogen toeristenbelasting met 0,25 euro per overnachting. Voor: 19 stemmen, tegen: 4 stemmen

Amendement 5 (Burgerbelangen, D66, PvdA): Niet uitgeven van 40.000 euro voor het programmaonderdeel ‘kaashandel’: Voor: 6 stemmen, tegen: 17 stemmen

Amendement 6 (Burgerbelangen, D66, ChristenUnie): de financiële doelstelling van scenario 1 Sociaal Domein t.w. 61.000 euro op te nemen als bezuinigingsopgave. Voor: 20 stemmen, tegen: 2 stemmen.

Amendement 7 (Burgerbelangen, D66, PvdA): 30.000 euro bezuinigen op ontwikkeling vaarroutes. Voor: 19 stemmen, tegen: 4 stemmen.

Amendement 8 (GroenLinks): het behoud van 10.000 euro voor onderzoek verduurzamen bedrijventerreinen. Voor: 10 stemmen, tegen: 13 stemmen.

Amendement 9 (GroenLinks): herinvoeren hondenbelasting. Voor 6 stemmen, tegen: 17 stemmen.

Amendement 10 (PvdA): bezuinigingen op Sociaal Domein op 0 zetten. Voor: 1 stem, tegen: 22 stemmen.

Amendement 11 (mondeling): OZB niet-woningen, opbrengst voor 2021 op 100.000 euro stellen i.p.v. 300.000 euro. Voor: 21 stemmen, tegen: 2 stemmen.

Advertentie

Categorieën