Regio Midden-Holland breidt netwerk van laadpalen voor elektrische auto’s uit

Politiek

REGIO - Op 29 oktober is de aanbesteding voor openbare laadpalen voor Rotterdam en de regio gepubliceerd. De gemeenten in de regio Midden-Holland werken bij het plaatsen van openbare laadpalen voor elektrische auto’s samen met de gemeente Rotterdam en 30 andere Zuid-Hollandse gemeenten*, waaronder Bodegraven-Reeuwijk. Het plaatsen van laadpalen is een van de taken die we uitvoeren in het kader van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur en het Klimaatakkoord. In maart 2021 wordt bekendgemaakt welke partij de opdracht gaat uitvoeren.

De gemeenten in Midden-Holland verwachten het aantal openbare laadpunten (momenteel ca. 200) in de komende vijf jaar minimaal te verdubbelen. In de nieuwe concessie willen de gemeenten openbare laadpalen plaatsen op basis van de verwachte vraag, in plaats van af te wachten tot er een aanvraag wordt gedaan. Dit betekent dat bewoners die overstappen op elektrisch rijden vaker terecht kunnen bij een openbare laadpaal en niet lang op plaatsing hoeven te wachten.

De samenwerking levert eenduidigheid op voor de gebruikers van laadpalen. Per 1 juli 2021, wanneer de nieuwe Concessieovereenkomst ingaat, geldt in de deelnemende gemeenten één laadtarief (31 cent per kWh, inclusief btw). De aanvraag van een openbare laadpaal verloopt in alle deelnemende gemeenten via de website www.laadpaalnodig.nl.

Wethouder Hilde Niezen (Gouda), bestuurlijk aanspreekpunt voor regio Midden-Holland: “Auto’s gaan de komende jaren verduurzamen, en dat is nodig. Elektrisch rijden is goed voor het klimaat en voor de luchtkwaliteit in onze regio. Wij willen bedrijven en inwoners in staat stellen makkelijker de keuze te maken voor elektrisch rijden. Daarom gaan we de aanleg van laadpalen oppakken met oog voor kwaliteit en voor de behoefte vanuit de maatschappij.“

De uitbreiding van het laadinfrastructuur in Midden-Holland maakt onderdeel uit van een groter programma met maatregelen om de mobiliteit in de regio te verbeteren en te verduurzamen. Dit Regionaal Mobiliteitsprogramma wordt momenteel door de gemeenten uitgewerkt. Doel is om de bereikbaarheid voor bedrijven en inwoners in de regio te vergroten door een aantal knelpunten aan te pakken. Daarnaast wil de regio CO2 reductie en permanente verbetering van de luchtkwaliteit realiseren waarover afspraken zijn gemaakt in het Klimaatakkoord en het Schone Lucht Akkoord. Ook wordt een koppeling gemaakt met de Regionale Energie Strategie.

*Deelnemende gemeenten: Albrandswaard, Barendrecht, Bodegraven-Reeuwijk, Brielle, Capelle aan den IJssel, Delft, Gouda, Hellevoetsluis, Hoeksche Waard, Kaag en Braassem, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Maassluis, Midden-Delfland, Nissewaard, Pijnacker-Nootdorp, Ridderkerk, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Voorschoten, Waddinxveen, Wassenaar, Westland, Westvoorne, Zoetermeer, Zoeterwoude, Zuidplas.

Advertentie

Categorieën