RES kansentafel: Meer zonnepanelen en lokaal eigenaarschap

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Op 8 december organiseerde de gemeente een kansentafel-avond in het kader van de Regionale Energie Strategie (RES). Tijdens deze avond plaatsten bewoners bouwstenen op een fictieve kaart die verschillende plekken voorstelden, zoals het dorp, een bedrijventerrein, de dorpsrand, het buitengebied of zones langs grote wegen. Aan de hand van de kaart discussieerden de inwoners wat een geschikt type plek zou zijn voor zonnepanelen of windmolens.

De voorkeuren die uit de kansentafel naar voren kwamen waren: (1) zonnepanelen op daken, (2) windmolens bij infrastructuur, bijvoorbeeld in het klaverblad en langs industrieterreinen en (3) zonnepanelen bij stadsranden nabij nieuwbouw, zolang ze goed ingepast en uit het zicht liggen of boven parkeerterreinen.

Uit de gesprekken bleek verder dat de bewoners veel waarde hechten aan lokaal eigendom van windmolens en zonnepanelen. Als mede-eigenaar zou de overlastbeleving minder zijn en het eigenaarschap creëert draagvlak. Ook moeten inwoners met een laag inkomen financiële steun krijgen, zodat iedereen kan meeprofiteren en er een gedeelde verantwoordelijkheid is. Hiernaast wezen bewoners op natte, agrarisch onbruikbare gebieden die goed kunnen worden gebruikt voor zonnevelden.

De uitkomst van de kansentafel van Bodegraven-Reeuwijk is in lijn met de kansentafels van de andere gemeentes waarmee samen wordt opgetrokken in de Regionale Energie Strategie. Ook daar gaven inwoners de voorkeur aan zonnepanelen boven windmolens en vroegen ze om lokaal eigenaarschap.

Advertentie

Categorieën