Nieuw proces huisvesting arbeidsmigranten van start

  Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Het college van burgemeester en wethouders pakt het nieuwe proces om huisvesting te vinden voor arbeidsmigranten openbaar en transparant aan, zoals wordt benadrukt in het persgesprek van 28 januari. Op 3 februari is de aftrap met de presentatie van het rapport ‘Kaders en oplossingsrichtingen voor de huisvesting van arbeidsmigranten’ aan de raad.

Na de presentatie praat het college in een rondetafelgesprek met een afvaardiging van de raad en van het comité achter het rapport om een paar beleidsrichtingen op te stellen. De presentatie in de raad is sowieso openbaar. Het rondetafelgesprek ook? “Dat lijkt mij geen probleem,” aldus wethouder Dirk-Jan Knol. “We willen in navolging van het adviesrapport het hele proces zo transparant mogelijk houden. Voor de zomer willen we het beleid hebben vastgesteld.”

Handhaving, registratie en informatiepunt
Op 3 februari wordt de raad ook op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen op het gebied van het informatiepunt voor arbeidsmigranten toegelicht, van registratie in de Basisregistratie Personen (BRP) en van handhaving van regels omtrent kamerbewoning.

De Basisregistratie Personen bevat persoonsgegevens van inwoners van Nederland en van personen die Nederland hebben verlaten. Omdat arbeidsmigranten vaak voor een onzekere of korte periode naar Nederland komen, worden zij vaak niet ingeschreven en als ze wél worden ingeschreven, worden ze vaak niet uitgeschreven. Hierdoor ontbreekt zicht op het aantal arbeidsmigranten dat in de gemeente woont. “Daarom hebben we nu met een aantal uitzendbureaus afspraken gemaakt om arbeidsmigranten per groep in te schrijven en de uitschrijving op voorhand te regelen,” vertelt wethouder Knol. “Zo hoeven arbeidsmigranten bij vertrok niet nog individueel bij de gemeente langskomen.”

Wethouder Jan Leendert van den Heuvel gaf een update op het gebied van handhaving op verkamerde panden op basis van onder andere brandveiligheid, het toegestane aantal bedden en de hygiëne. In november meldde het college al 80 huizen van een lijst van 108 verkamerde panden te controleren. op 17 adressen was een overtreding gevonden. Nu meldde wethouder Van den Heuvel 113 risicopanden en 18 gevonden overtredingen. Bij 43 panden is geen overtreding gevonden. De rest wordt onderzocht of moet nog worden opgepakt.

Pittige eisen
Er zijn nog geen mogelijke locaties vastgesteld voor de vestiging van arbeidsmigranten. Eerst wordt het beleid bepaald. Wethouder Knol geeft wel nu al aan dat het lastig wordt om aan alle eisen te voldoen die het rapport stelt. “De vraag is: als we kunnen voldoen aan vier van de vijf eisen, is dat genoeg? Daarover moeten de gesprekken straks gaan.”

De wethouder maakt zich er in ieder geval geen zorgen over dat de strenge eisen investeerders zouden afschrikken. “We zijn de afgelopen maand al overstelpt door partijen die wel huisvesting willen bouwen. Voorlopig hebben we die op afstand gehouden. Eerst moet het beleid worden vastgesteld.”

Tekst: Key Tengeler

Meer berichten