Voorlopig groen licht voor woningbouw Raadhuisweg

Politiek

REEUWIJK - De commissie Ruimte boog zich vorige week over het bestemmingsplan dat Woningbouwvereniging Reeuwijk ruimte geeft om op de plaats van tien woningen aan de Raadhuisweg 24 sociale huurwoningen en zes middeldure woningen te bouwen.

Woningbouwvereniging Reeuwijk werkt al enkele jaren aan het bouwplan voor de plek waar nu nog tien oude woningen staan aan de Raadhuisweg in Reeuwijk-Brug. Naar aanleiding van de reacties op inspraakavonden zijn de oorspronkelijke plannen aangepast. In de commissie Ruimte worstelden alle fracties met de sloop van de bijna 100 jaar oude woningen, die als cultuurhistorisch waardevol zijn aangemerkt, maar aan het einde van de beraadslaging kon het nieuwbouwplan op breed draagvlak rekenen.

Zienswijzen
Bij de stukken zat een uitgebreid document met de beantwoording van het grote aantal zienswijzen dat tegen het plan is ingebracht. Nogal wat zienswijzen gingen over de sloop van de beeldbepalende woningen. Ook de bewoners van de achterliggende woningen aan de John Raedeckersingel lieten zich niet onbetuigd. Zij dienden zienswijzen in, omdat zij van mening zijn dat door inkijk hun privacy wordt aangetast. Ook aspecten als verlies van uitzicht, geluidsoverlast en druk op de parkeervoorzieningen werden in de zienswijzen naar voren gebracht.

Omdat de bouwplannen voldoen aan de daarvoor geldende normen, gaven de reacties nauwelijks aanleiding tot planaanpassingen. Alleen de situering van het Sonja Meijerpad werd in de plantoelichting verduidelijkt, evenals de omschrijving van de toegepaste parkeernormen. De commissieleden waren tevreden met de beantwoording van de zienswijzen en maakten er nauwelijks meer woorden aan vuil.

Sloop doet pijn
In zijn inleidende woorden liet wethouder Dirk-Jan Knol merken dat het voor het college een moeilijke afweging was geweest om een keuze te maken tussen het behoud van de woningen en het nieuwbouwplan. De keuze voor het nieuwbouwproject was ingegeven door de grote nood die er heerst op de woningmarkt. Hij wees erop dat er recent 1057 inschrijvingen waren voor een woning in de Van Goghstraat.

Ook de woordvoerders van de fracties gaven aan het een moeilijke keuze te hebben gevonden. “Sloop doet pijn,” zo gaf Henri Blijleven de gevoelens van de fractie van BBR weer. Volgens hem logen de reacties van de omwonenden er niet om. Hij vroeg zich af waarom er niet gekozen was voor twee woonlagen en of verkoop van de woningen overwogen was. Hij had twijfels over de hoeveelheid parkeerplaatsen en vroeg zich af of het college een inschatting kon maken van de planschade die zou kunnen ontstaan. Wethouder Dirk-Jan Knol gaf aan dat het aantal parkeerplaatsen voldeed aan de normen en dat het onwaarschijnlijk was dat er bij alle sociale huurwoningen twee auto’s voor de deur zouden staan. Dat laatste werd beaamd door directeur van de woningbouwvereniging Vincent van Luit, die erop wees dat het deels ook om woningen voor senioren en alleenstaanden ging. Hij gaf ook aan dat verkoop van de woningen pas in een latere fase ter sprake was gebracht, maar dat dat geen optie was, omdat hier een goede kans lag om meer woningen te realiseren.

Lisbeth Hertogh (PvdA) was blij met het plan, dat veel ruimte biedt aan de sociale huursector. Zij vroeg of dat beloont kon worden met een ‘bonus’ uit de gelden die uit andere projecten met minder sociale bouw moeten worden afgedragen, maar daar kreeg zij van de wethouder een ontkennend antwoord op.

Met uitzondering van Henk van der Smit (SGP), die net als BBR de keuze tussen cultuurhistorie en nieuwbouw nog eens in zijn fractie wilde bespreken, hadden de andere fracties geen wezenlijke vragen meer over het project. De SGP-woordvoerder deed nog de suggestie om planschade ‘aan de voorkant’ te regelen en kreeg de toezegging van de wethouder om dat te bekijken. Merel van Dijk (GroenLinks) riep op om te kijken of deelauto-plaatsen mogelijk waren om de parkeerdruk te verminderen en Jan van Rooijen (CDA) vroeg de woningbouwvereniging met de omwonenden in gesprek te blijven over de invulling van de open ruimte. Robin Kersbergen (VVD) sprak van een mooi plan en vroeg zich af of er mogelijkheden waren voor een lokale toewijzing.

Directeur Van Luit vulde zijn beantwoording aan met de mening dat er ook een goed ontwerp ligt van het sociaal plan, dat later nog nader wordt besproken. In dat plan worden zaken als verhuiskostenvergoeding, terugkeermogelijkheden en huurgewenning geregeld.

De commissieleden waren tevreden met de beantwoording, dus het bestemmingsplan kan in de volgende raad worden vastgesteld.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën