Pilot huisvesting arbeidsmigranten kan van start

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - De gemeenteraad heeft unaniem de kaders vastgesteld voor het pilotproject om arbeidsmigranten te huisvesten binnen de gemeente. De raad stelt vijf harde eisen: de locatie heeft maximaal honderd bedden, moet aan meer dan het SNF-keurmerk voldoen, huisvester en werkgever mogen niet dezelfde partij zijn, huurcontracten lopen minstens een maand door na afloop van arbeidscontracten en minstens 75 procent van de bewoners komt uit een pand elders in de gemeente.

Naast harde eisen stelt de raad voorwaarden waar ‘zoveel mogelijk aan moet worden voldaan’. Het liefst huisvest de locatie alleen arbeidsmigranten die binnen de gemeente werken, is een supermarkt maximaal 1,5 kilometer ver weg, geldt voor locaties voor short-stay migranten een afstand van 250 meter tot woonwijken, is de toestemming van de gemeente tijdelijk (voor 15 jaar), is er ruimte voor recreatie en liggen toekomstige locaties minimaal 1 kilometer van elkaar. De locatie mag op de randzone van een bedrijventerreinen liggen als die milieutechnisch geschikt is.

Unaniem in intentie
Over het algemeen waren de fracties het eens over het voorstel waar zij over besloten. Het college had na de bespreking in de commissie enkele voorwaarden nu duidelijk hard gemaakt. Een daarvan was de eis dat minstens 75 procent van de bewoners uit een pand elders in de gemeente komt. Deze voorwaarde is cruciaal om de overlast in met name Bodegraven-Centrum en de schrijnende huisvestingsgevallen aan te pakken.

In de praktijk is het echter ook een moeilijke voorwaarde, omdat de eigenaar van de nieuwe huisvestingslocatie samenwerking moet zoeken met de eigenaar van de plekken waar de migranten vandaan komen. GroenLinks, VVD en PvdA dienden daarom een amendement in dat nog eens extra benadrukte dat de gemeente bedrijven en uitzendbureaus moest stimuleren om zorg te dragen voor goede huisvesting voor arbeidsmigranten. “Als werkgevers er niet zo in zitten, hoeven ze ook niet op medewerking van de gemeente te rekenen,” aldus Reinoud Doeschot van GroenLinks. Het amendement werd unaniem aangenomen.

Keiharde afspraken
Nico de Heij van het CDA wilde eigenlijk nog een stap verder gaan. Hij miste een manier om de eigenaren van de ‘achtergelaten’ panden te dwingen hun pand niet blijvend te verkameren voor arbeidsmigranten. Dat zou dweilen met de kraan open zijn. Hij diende een amendement in om een zesde harde eis toe te voegen dat met initiatiefnemers en pandeigenaren nadere afspraken worden gemaakt om kamersgewijze huisvesting van arbeidsmigranten om te zetten in wooneenheden, bij voorkeur gericht op jongeren, senioren en spoedzoekers.

Wethouder Dirk-Jan Knol begreep de zorg van De Heij, maar gaf aan dat die transformatie niet juridisch was af te dwingen. Hij bezwoer de raad dat hij “keiharde afspraken” zou maken met de eigenaren, maar een harde eis in het voorstel opnemen ging hem te ver. De meeste fracties vonden het woord van de wethouder voldoende, waardoor het amendement nipt werd weggestemd, met 10 voor en 11 tegen.

Zo snel mogelijk
De wethouder was blij dat het college aan de slag kon met de pilot. Na drie jaar van vertraging door het eerder misgelopen dossier, zei hij: “We doen er alles aan om de pilot zo snel mogelijk van de grond te krijgen.” Hij beloofde de raad op de hoogte te houden van het proces en geïnteresseerde investeerders. Er wordt gezocht naar één locatie om de pilot te starten.

Tekst: Key Tengeler

Vaccinatieregistratie
Elly de Vries van D66 hamerde erop dat de registratie van arbeidsmigranten in de Basisregistratie Personen (BRP) snel beter moest om zicht te krijgen op het aantal arbeidsmigranten dat in de gemeente aanwezig is. Dit is belangrijk voor het beleid, maar ook voor de gezondheid van de gemeente; als je niet staat ingeschreven, krijg je ook geen uitnodiging om een vaccinatie te halen tegen COVID-19. De Vries zag kans van deze nood een deugd te maken: misschien maakt de vaccinatie inschrijving in het BRP wel extra aanlokkelijk!

Wethouder Knol bedankte De Vries voor haar creatieve inzicht en beloofde het nader te bekijken.

Advertentie

Categorieën