Afbeelding
Foto:

Het Groene Hart klopt!

Politiek Politici aan het woord

Het afgelopen jaar was door de coronacrisis alles anders: ingrijpende lockdowns met reisbeperkingen, dichte winkels, gesloten horeca, afgegrendelde attractieparken, enzovoorts. Voor het broodnodige vermaak en plezier buitenshuis was iedereen aangewezen op de groene ruimte om ons heen, in ons eigen land en vooral in onze eigen regio. In groten getale gingen we aan de wandel en sprongen we op de fiets.

Van veel mensen hoor je dan vervolgens dat ze helemaal niet wisten dat ons land, en in het bijzonder ons Groene Hart, zoveel te bieden heeft. Van mooie plassen en eeuwenoude weggetjes tot prachtig uitgestrekte polders met bloeiende slootkanten en grazende koeien. En misschien heeft u wel een van de vele lokale boerderijwinkels ontdekt, vol met streekproducten.

Een groot deel van dat gewaardeerde landschap wordt ‘onderhouden’ door onze agrariërs, maar deze boeren staan tegenwoordig van allerlei kanten onder druk. Van woningbouw en industrie tot aan zonneparken en ‘nieuwe natuur’; allemaal willen ze een stukje van dezelfde ruimte. Die ruimte is dus schaars, maar vast staat ook dat eenmaal opgeofferd polderlandschap nooit meer terugkomt. En dat is nu juist wat we met zijn allen zo zijn gaan waarderen het afgelopen jaar.

Het is dus zaak om bij alle ruimtelijke plannen die de komende jaren op ons afkomen, het belang van het landschap zoals we dat nu al hebben niet uit het oog te verliezen. Want het Groene Hart, met onze mooie gemeente als stralend middelpunt, klopt als nooit tevoren!

Ard van Veen
Commissielid CDA Bodegraven-Reeuwijk

!