Afbeelding
Foto: Key Tengeler

Hans Rijs herkozen in internationale vereniging van griffiers

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Griffier van de gemeente Hans Rijs is herkozen als bestuurslid van het International Institute of Municipal Clerks (IIMC). Het is een eer om Nederland in deze grotendeels Angelsaksische organisatie te vertegenwoordigen, al mag de keuze voor Hans Rijs geen verrassing heten. Hij zet zich namelijk al jaren nationaal en internationaal in voor kennisdeling en ict-verbeteringen op het gebied van de griffie.

Het IIMC bestaat uit elf regio’s: negen Amerikaanse, één Canadese en één voor de rest van de wereld, waarvan het grootste deel door het Verenigd Koninkrijk wordt ingevuld. Nederland is dus een vreemde eend in de bijt, al is ons land wel verreweg de grootste niet-Angelsaksische deelnemer.

Hans Rijs was verkiesbaar voor de ‘wereldregio’. Hij nam het op tegen Eelco Groenenboom, griffier bij Albrandswaard, die de vorige verkiezing ook zijn tegenstander was. Hans won toen nipt, dus het beloofde een spannende campagne te worden. Alleen had Hans daar helemaal geen tijd voor. “Ik ben ook bestuurslid bij de Vereniging van Griffiers op het gebied van ICT. Omdat elke raad afgelopen jaar ineens op afstand moest werken, kreeg ik heel veel vragen van griffiers hoe ze dat konden aanpakken. Ik ben ook uitgenodigd op het ministerie van Binnenlandse Zaken om me met een dozijn andere experts te buigen over een nieuwe wet die digitale besluitvorming permanent mogelijk maakt (nu heeft een spoedwet dat tijdelijk toegestaan vanwege corona, red.). Ik heb het dus gigantisch druk gehad. Ik heb zelfs weken gedraaid van meer dan tachtig uur.”

Niet bepaald een goede uitgangspositie voor een verkiezingscampagne. Toch is zijn nationale en internationale inzet niet onopgemerkt gebleven, want toen op 21 april de stembus dicht ging, had hij een ruime meerderheid binnengehaald. “Ik heb blijkbaar toch wat goed gedaan de laatste jaren!”

Blijven ontwikkelen
Het IIMC heeft als doel om kennis te delen over het griffierschap via opleidingen en congressen. Hans onderstreept die missie volledig. In zijn werk ziet hij regelmatig hoe nuttig het is om te kunnen leren van andere griffiers, ook uit andere landen. “Buitenlandse gemeenteraden zijn misschien juridisch anders ingericht, het ondersteunen van een raadslid is overal hetzelfde. Overal ter wereld worstelen griffiers met papierloos en op afstand werken en komen ze integriteitskwesties en belangentegenstellingen tegen. Het is fijn om te kunnen sparren hoe je daarmee omgaat. En dan is een collega in Engeland ‘veiliger’ dan een collega in Nederland, die misschien de personen waar het over gaat, zelf ook kent.”

De komende drie jaar hoopt Hans de ontwikkeling van Nederlandse griffiers te stimuleren met een systeem van certificeringen. “Vanmorgen had ik het er nog over met een Engelse collega, want in Engeland heb je zoiets al. Ik vind het belangrijk dat griffiers bijblijven, dat ze zich blijven ontwikkelen. Het zou heel gaaf zijn als het lukt om zo’n systeem op te zetten.”

Wat Hans in ieder geval al heeft bereikt, is dat in 2023 het congres van de IIMC-regio naar Nederland komt. “Ik wil de buitenlandse griffiers laten zien wat wij in Nederland te bieden hebben aan bestuurlijke cultuur. Daarnaast kunnen de Nederlandse griffiers hopelijk wat opsteken van internationale sprekers.”

Tekst en beeld: Key Tengeler

Wat doet een griffier eigenlijk?
De griffier is in dienst van de gemeenteraad en verantwoordelijk voor het vergaderproces van de raad en alles wat daarbij komt kijken. “Ik ben een soort informatiemakelaar,” vertelt Hans. “Ik ben op de hoogte van alles wat speelt en zorg dat de gemeenteraad alle relevante informatie krijgt. Die informatie kan overal vandaan komen: van inwoners, het college, de ambtelijke organisatie of van buiten de gemeente.”

Een van Hans’ belangrijkste taken is het managen van de raadsagenda. Samen met de commissievoorzitters bepaalt hij wat wanneer wordt behandeld wordt. “Iedereen vindt zijn eigen onderwerp altijd het belangrijkst en vindt dat dat met spoed moet worden behandeld. Het is echter mijn taak om de werkdruk van raadsleden binnen de perken te houden.” Er wordt veel van raadsleden gevraagd. Ze hebben een aanstelling voor 8 uur, maar werken vaak meer dan het dubbele. “Daarom zeg ik vaker ‘nee’ dan ‘ja’.”

Advertentie

Categorieën