Afbeelding

RES 1.0 goedgekeurd: vol op zon, maar nog veel aandachtspunten

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - De eerste versie van de Regionale Energiestrategie (RES 1.0) is aangenomen door de gemeenteraad. Op twee leden van de VVD na stemden alle raadsleden voor. Wel voegden ze een hele batterij aan moties toe aan het document.

Er waren maar liefst zeven moties en twee amendementen te bespreken tijdens de raadsvergadering over de RES 1.0. Met name PvdA en GL grepen hun kans om het college en de regionale stuurgroep van de RES op te roepen aandacht te besteden aan belangrijke onderdelen van de strategie. En met succes, want de meeste moties werden met grote meerderheid aangenomen. 

Aandachtspunten
Motie 1 benadrukte dat de gemeente vol inzet op zonne-energie, en dat pas in het geval van nood naar windenergie wordt gekeken. Motie 2 vroeg aandacht voor een gedegen participatieproces in het vervolg van de RES. Motie 3 vroeg om voor 1 maart 2022 het streven naar 50 procent lokaal eigendom van de nieuwe energie-installaties vast te leggen in een beleidskader. Motie 4 stipte aan dat kleine windmolens van 15 meter hoog nu worden gemaximeerd op hun vermogen, namelijk 15 KWP. Het maximum moet worden bepaald door de hoogte, niet door het vermogen, omdat efficiëntere windmolens anders buiten de boot vallen. Motie 5 legde de focus op continuïteit van het proces, ook als volgend jaar de verkiezingen voor wisselingen in de coalities en bestuurders zorgen, en vroeg om een lobby voor meer steun van de Rijksoverheid om de kosten van de energietransitie te dragen. Motie 6 wees erop dat we nu al moeten nadenken over het recyclen of circulair gebruiken van afval dat zonnepanelen en andere ontwikkelingen opleveren over twintig à dertig jaar. Al deze moties werden aangenomen.

Alleen de laatste motie werd verworpen. Deze motie riep op tot de vorming van een innovatieteam die technische en juridische knelpunten bij grootschalige zonneprojecten op korte termijn in beeld moest brengen en binnen een jaar standaarden voor zonneprojecten moest ontwikkelen. Voor dit team zouden volgens tegenstanders te veel van de beperkte energie en middelen voor nodig zijn. Bovendien is het delen van kennis al onderdeel van de RES.

Ambitie behouden
De VVD vroeg om twee amendementen in de tekst van de RES 1.0, in lijn met hun kritische houding tegenover windenergie en de energie-ambitie van de gemeente en regio in het algemeen. Het ene amendement pleitte ervoor de gestelde ambitie van 0,435 TWh los te laten. Het andere amendement wilde de reservezoekgebieden voor windenergie uit de tekst schrappen. Wat de VVD betreft komen er nooit windmolens in het Groene Hart. De meeste andere partijen en het college zagen de reservezoekgebieden juist als een vorm van transparantie. Er wordt alles op alles gezet om met zonne-energie te volstaan, maar áls wind noodzakelijk is, dan is het beter om duidelijk te zijn waar windmolens dan zouden komen. De amendementen werden verworpen.

Maatregelen zijn nodig
Wethouder Kees Oskam was trots op de constructieve manier waarop alle fracties met de RES 1.0 waren omgegaan. Hij wees erop dat de gemeente niet ‘in het pak genaaid’ is als het om locaties voor zonnepanelen of windmolens gaat. “Als een locatie geschikt is, volgens we nog steeds de normale procedure voor bestemmingswijziging. Dat gaat straks via de omgevingswet, met ook een participatieproces, en de raad heeft het laatste woord.” Maar hij wilde de raadsleden ook meegeven dat er offers moeten worden gebracht. “Ik was op een vergadering over klimaatmaatregelen en iemand vroeg: ‘Wie heeft zijn vakantiebestemming aangepast vanwege het milieu?’ Niemand stak zijn vinger op. We kunnen de consequenties van de opgave waar we voor staan moeilijk accepteren, terwijl die opgave alleen maar groter wordt, want we blijven meer energie gebruiken. Innovatie alleen gaat dat niet oplossen. We hebben maatregelen nodig.”

Tekst: Key Tengeler

Advertentie

Categorieën