Is het nieuwe Kaasmuseum overbodige luxe?

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Afgelopen week bleek dat Bodegraven-Reeuwijk afstevent op een tekort van 279.000 euro in 2021. Het leverde weinig vragen op vanuit de raad, maar er was één onderdeel dat wel discussie opleverde: het nieuwe kaasmuseum annex VVV-kantoor ‘De Kaashandel’.

Remco Tijssen (BBR) merkte op dat de gemeente met de huidige cijfers afstevent op financieel toezicht door de provincie, waarbij de gemeente veel zelfbeschikking wordt ontnomen. Daarom zei Tijssen dat het ongewenst is om nu geld te investeren in luxe voorzieningen. Het project ‘De Kaashandel’, dat in het najaar zou worden geopend, is in zijn ogen zo’n luxevoorziening. BBR diende daarom een amendement in met de strekking: ‘We willen nu niet instappen in een project dat ons eenmalig 175.000 euro en structureel 40.000 euro per jaar kost.’

Nico de Heij (CDA) vroeg nadrukkelijk om een inhoudelijk gesprek, voordat er een keuze wordt gemaakt of de gemeente met De Kaashandel doorgaat. Wethouder Inge Nieuwenhuizen reageerde hierop dat dit is besproken en dat er enkel moest worden gewacht tot de financiering vanuit het bedrijfsleven rondkwam en dat dat inmiddels het geval is. Ze gaf aan dat de trein rondom het totstandkomen van De Kaashandel op stoom is en dat ze er inhoudelijk over wil praten. “Het is een historisch moment dat het bedrijfsleven hierin meegaat.” Tijssen was verbaasd over het verschil van kijken naar de situatie. Hij vond de twee plekken waar dit project was gecommuniceerd te summier en vond dat deze investering duidelijker bij de raad onder de aandacht had moeten worden gebracht voordat het in gang werd gezet.

Elly de Vries (D66) was gecharmeerd van het amendement van BBR. Zij wees wethouder Inge Nieuwenhuizen op de gemaakte afspraak, namelijk dat wanneer de gelden niet rond waren in het eerste kwartaal dat de gemeente haar voorstel zou intrekken. “Er zijn dingen waar ik veel meer aan hecht dan dit avontuur en ik denk onze inwoners met ons.” Ook Monique Jonker (PvdA) was het eens met het amendement en vond dat het geld niet op deze manier moet worden uitgegeven als de gemeente in zwaar weer zit. Daartegenover gaf Frank Rijkaart (VVD) aan dat zij De Kaashandel ziet als een voorziening; de VVD was dan ook niet enthousiast over het amendement. Ook Els Oliwkiewicz (CU) steunde het amendement niet, omdat deze opriep om het krediet op nul te zetten. “Wat ons betreft ben je dan geen goede partner met derden waar nu al afspraken mee zijn.”

Reinoud Doeschot (GL) vroeg zich hardop af of die structurele 40.000 euro al is toegezegd of dat dit nog wordt behandeld in de kadernota. Wethouder Nieuwenhuizen: “Er is een samenwerkingsovereenkomst met de industrie en het is de bedoeling dat de industrie en de gemeente zich voor drie jaar committeert voor die 40.000 euro.” Na stemming werd het amendement niet aangenomen.

Tekst: Sabrina den Haag

Overhandiging
Voordat de raadsvergadering begon, nam de burgemeester deel aan drie overhandigingen. De eerste overhandiging kwam vanuit de heer De Mol en de heer Van Schadewijk van Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug. Zij overhandigden het eerste exemplaar van een boekje met ansichtkaarten van Nieuwerbrug ‘toen en nu’ naar aanleiding van de afgeronde werkzaamheden in Nieuwerbrug. De heer Van Schadewijk benadrukte in een kort aanbiedingswoord dat het voltooien van de herinrichting een mijlpaal betekende die het waard was om even bij stil te staan.

Vanuit Dorpsteam Waarder overhandigde de heer Den Besten de dorpsvisie, mede opgesteld door de bewoners, aan de burgemeester. Zij hadden een lang bord gemaakt met de speerpunten van hun visie. Waarder moet een plek zijn waar het veilig wonen is in een rustige, groene en ruimtelijke omgeving en waar de zondagsrust bijna ‘actief gebezigd’ wordt.

De laatste overhandiging kwam vanuit mevrouw Nieuwenhuis en mevrouw Ludwig namens het Actiecomité Goudseweg Windmolen Vrij. Zij verzamelden 274 handtekeningen van inwoners en belanghebbenden tégen de windmolenlocatie langs de Goudseweg, de weg die de twee grootste dorpen in de gemeente verbindt.

Advertentie

Categorieën