Joop van den Nouland overhandigt de dorpsvisie aan wethouder Jan Leendert van den Heuvel.
Joop van den Nouland overhandigt de dorpsvisie aan wethouder Jan Leendert van den Heuvel.

Dorpsteam Driebruggen overhandigt de dorpsvisie

Politiek

DRIEBRUGGEN - De gemeente Bodegraven-Reeuwijk werkt aan een toekomstvisie. Daarin komt het gemeentelijke antwoord op belangrijke vraagstukken, zoals het woningtekort, de stijgende zorgvraag, vergrijzing, klimaatverandering, leefbaarheid van de dorpen en het opwekken van duurzame energie. De noodzaak voor een toekomstvisie volgt uit de Omgevingswet. Deze nieuwe wet verplicht elke gemeente om een ‘omgevingsvisie’ op te stellen: een toekomstvisie voor de leefomgeving.

De gemeente heeft aan elk dorp gevraagd om een eigen dorpsvisie te maken. Deze dorpsvisie beschrijft hoe inwoners hun dorp zien over tien jaar en wat ze daarbij willen behouden, verbeteren of ontwikkelen. De Dorpsvisie Driebruggen geeft het dorpsteam, de gemeente en andere partijen meer inzicht in wat inwoners belangrijk vinden in Driebruggen.

In de dorpsteambijeenkomst van dinsdag 13 juli ontving wethouder Jan Leendert van den Heuvel uit handen van Joop van den Nouland in een fraaie glossy-waardige uitvoering de samenvatting en de conclusies van de onderzoeken, vragen en antwoorden die het dorpsteam in de afgelopen periode vanuit de inwoners heeft opgetekend. Het dorpsteam heeft voor het verzamelen van deze gegevens onder meer een enquête gehouden om de mening van de dorpsgenoten op meerdere punten te peilen. Dit leverde een lijst met wensen, eigenschappen en kwaliteiten op van het dorp die kunnen worden samengevat in drie kernpunten. Driebruggen is:

• Dorps en landelijk: kleinschaligheid met een dorps karakter, groen en een landelijke omgeving met rust en ruimte.

• Levendig: door verenigingen, een centrale ligging bij de snelweg en de aanwezigheid van winkels en horeca.

• Saamhorig: gezelligheid, betrokkenheid en kindvriendelijkheid.

Als een van de belangrijke wensen kwam naar voren dat Driebruggen een dorp moet blijven met een echt dorps karakter, waar je betaalbaar kunt (blijven) wonen met voldoende woningen voor starters en senioren. Als ander belangrijk punt kwam naar voren de behoefte aan voldoende voorzieningen, zoals goede digitale bereikbaarheid en een gezellig dorpshart. De inwoners van Driebruggen zien en behouden hun dorp graag als een veilig, verzorgd, aantrekkelijk, gastvrij en groen dorp midden in een landelijk buitengebied, met een actief verenigingsleven. Die visie voor langere termijn bevat ook de wens voor een goed verbonden dorp met een veilige verkeerssituatie, duurzaamheid door veel zonnepanelen op daken en behoud van het landschap.

Verder kwamen, in willekeurige volgorde, als belangrijke wensen naar voren een meer frequente buurtbuslijn, gezelligheid door leuke winkels en een weekmarkt, een geldautomaat, goed bereik van mobiele telefonie en goede straatverlichting.

Beeld: Wim de Boevère

Advertentie

Categorieën