Gemeente pakt meer regie op woningmarkt

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK


De gemeenteraad stelde vorige week de ‘Verordening doelgroepen woningbouw Bodegraven-Reeuwijk 2021’ vast. Dit is een belangrijke verordening waarmee de gemeente meer grip kan krijgen op de woningmarkt.

door Bert Verver

Het is algemeen bekend dat er grote druk staat op de woningmarkt in ons land. De gemeente kan sturen in die markt door regels op te stellen over het type woningen en hoeveel er (percentueel) van dat type moeten worden gebouwd. Die regels gelden voor drie categorieën: sociale huurwoningen, sociale koopwoningen en geliberaliseerde woningen in de midden-huur klasse. Verder kan de gemeente regels stellen ten aanzien van huurprijs- en inkomensgrenzen en de termijnen waarin de woningen voor de doelgroep beschikbaar moeten blijven. Met de verordening scherpt de gemeente die regels aan. 

Wat is betaalbaar?

Als er wordt gevraagd om ‘betaalbare koopwoningen’, dan betekent dat voortaan 70 procent van de maximale koopprijs, een norm die de Nationale Hypotheekgarantie ook hanteert. Voor het komend jaar betekent dat een prijs van 248.000 euro. Omdat voor dat bedrag nauwelijks woningen kunnen worden gebouwd, diende de fractie van de VVD een amendement in om het percentage op 85 procent te stellen. Volgens Frank Rijkaard (LLBR) was bouwen voor 248.000 euro wel degelijk mogelijk. Jan van Rooyen (CDA) zag in het lage percentage juist een prikkel voor ontwikkelaars om een zo laag mogelijke koopprijs na te streven. En Elly de Vries (D66) vond een verhoging van het percentage een belemmering voor het bereiken van de doelgroep waarvoor de woningen juist bedoeld zijn. Er was geen meerderheid voor de verhoging van het percentage, dus dat bleef op 70 procent.

Zelfbewoning

Een tweede amendement kwam uit de koker van de PvdA, SGP en GroenLinks. In dat amendement werd voorgesteld de verplichte zelfbewoningsduur van starters in betaalbare woningen te stellen op 10 jaar in plaats van de in de verordening opgenomen 5 jaar. Hennie Castelijn vond een termijn van 10 jaar erg lang, omdat jonge mensen daardoor vastgezet kunnen worden in de ontwikkeling van hun leven. Volgens wethouder Dirk-Jan Knol zou een termijn van 10 jaar te veel invloed hebben op de gewenste doorstroming. Ook dit amendement werd verworpen.

Voorrang

Frank Rijkaard (LLBR) kaartte aan dat er nog eens goed nagedacht moest worden over de toewijzingsregels, omdat iedereen vecht om een voorrangspositie. Wethouder Dirk-Jan Knol gaf in een reactie aan dat er al actie was ondernomen om bij nieuwbouw inwoners van de gemeente een voorrangspositie te geven. Voor koopwoningen ontbreekt daarvoor het juridisch instrumentarium, maar hij zegde wel toe te proberen in afspraken met ontwikkelaars daar regels voor op te nemen.

Advertentie

Categorieën