Afbeelding

Meerderheid voor beperkte verhoging gemeentelijke belastingen

Politiek

Bodegraven-Reeuwijk

Zoals ieder jaar moeten na de vaststelling van de begroting de leges en gemeentelijke belastingen opnieuw worden vastgesteld. Ondanks dat de gemeente in zwaar weer verkeert, zijn extreme lastenverhogingen niet aan de orde. Uitgangspunt bij de aanpassingen is het volgen van de inflatie, die destijds bij de voorbereiding van de begroting in de kadernota op 1,5 procent was gesteld.

door Bert Verver

OZB

De Onroerend Zaakbelasting (OZB) is een belangrijke inkomstenpost voor de gemeente. De raad had al eerder besloten deze belasting extra te verhogen. Die extra verhoging zal 2,4 procent bedragen voor woningen en 7 procent voor niet-woningen. Bij de vaststelling van deze belasting wordt rekening gehouden met de verwachte waardestijging van panden. Vooralsnog is dat 8 procent voor woningen en 0,39 procent voor niet woningen, maar hier kan op basis van de meest recente cijfers nog verandering in komen.

Een beperkte extra verhoging is ook gepland bij de rioolheffing. In 2022 wordt deze heffing, die de rioleringskosten moet dekken, met 2,2 procent extra worden verhoogd op de inflatiecorrectie van 1,5 procent.

Het vaste deel van de afvalstoffenheffing stijgt licht. Die stijging is volgens wethouder Kees Oskam binnen de perken gebleven, omdat het oud-papier en enkele andere stromen restafval in waarde zijn gestegen. Het zal daarbij de inwoners deugd doen dat de entreeheffing voor het afvalbrengstation per 1 januari 2022 wordt geschrapt. Deze heffing is in de vaste lasten ondergebracht, waardoor de kosten voor een meerpersoonshuishouden waarschijnlijk stijgen met 6,48 euro.

Oplopende inflatie

De oplopende inflatie (in november 5,2 procent) baart de commissieleden nog wel enige zorg. Bert Oudenaarden (PvdA) stelde voor de inflatiecijfers van het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) te gaan gebruiken. De wethouder onderkende dat de inflatie sterk was gestegen, maar gaf aan dat de 1,5 procent ten tijde van het opstellen van de kadernota reëel leek. Hij ontkende niet dat de opgelopen inflatie effect zou kunnen hebben op de uitgaven, maar zegde toe alles op alles te zetten om die binnen de vastgestelde begrotingsposten te houden. Hij had overigens ook nog een beetje goed nieuws: door het afschaffen van de precariorechten voor nutsbedrijven berekent waterleverancier Oasen de kosten daarvan niet meer door. Dat leidt tot een lastenverlichting van 17,50 euro per huishouden.

Van de kant van D66 vroeg Leon Prijs zich af of er nog een verruiming kan plaatsvinden van de vrijstellingsmogelijkheid op de lijkbezorgingsrechten, een voorstel dat door wethouder Knol nader wordt bekeken.

Na de gevoerde discussie was duidelijk dat de voorgestelde lastenverhogingen op een meerderheid konden rekenen. Vanavond worden ze als hamerstuk in de raad vastgesteld. Tot slot ging de commissie zonder verdere discussie akkoord met de grondexploitatie die is opgesteld om de verplaatsing van de brandweerkazerne in Driebruggen mogelijk te maken.

Advertentie

Categorieën