Afbeelding

Gemeente gaat afvalbrengstation ombouwen tot volwaardige milieustraat.

Politiek

Bodegraven

Het ziet ernaar uit dat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk binnen afzienbare termijn beschikt over een volwaardige milieustraat. Het huidige afvalbrengstation voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen en het overleg met de buurgemeenten over het gebruik van hun accommodaties is op niets uitgelopen. Het college heeft besloten de raad een voorstel te doen 2 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een complete vernieuwing.

door Bert Verver

Tijdens het wekelijkse persgesprek brengt wethouder Kees Oskam in herinnering dat een enquête heeft uitgewezen dat de meerderheid van de inwoners het op prijs zou stellen als het afvalbrengstation in Bodegraven zou blijven. Daarbij werd ook aangegeven dat het geen bezwaar zou zijn als daar enige kosten mee gemoeid zouden zijn.

Gezien de hoge investeringskosten is eerst geprobeerd om afspraken te maken met Woerden en Alphen aan de Rijn. De laatste gemeente leek nog het meest kansrijk, maar haakte uiteindelijk ook af. 

Wethouder Oskam ziet, als de gemeenteraad het krediet beschikbaar stelt, goede kansen voor een volwaardig milieustation op de huidige locatie aan de Portugalweg in Bodegraven. “Het complex dat er nu ligt past niet meer in het afvalstromen beleid,” licht de wethouder toe. “Doordat de brandweerkazerne is vrijgekomen liggen er nu ruimtelijk ook goede mogelijkheden voor een ombouw naar een volwaardig milieustation. De voormalige brandweerkazerne gaat deels dienst doen als opslag en stallingsruimte voor gemeentelijk materieel, maar de achterliggende loods wordt ingezet voor een betere scheiding van de afvalstromen. Ook worden maatregelen genomen om tegemoet te komen aan de klachten over geluidsoverlast uit de wijk Weideveld.”

Kosten te overzien

Een bedrag van 2 miljoen euro is veel geld, maar volgens de wethouder zijn de kosten per huishouden te overzien. “We investeren naar verwachting voor een periode van 20 jaar. Dat betekent op jaarbasis een kostenpost van 9 euro per huishouden.” De inwoners kunnen overigens een belangrijke bijdrage leveren om de totale kosten van de afvalverwerking in de hand te houden, voegt de wethouder toe: “Hoe beter er wordt gescheiden, hoe lager de kosten zijn.”

Als voorbeeld geeft Oskam de kosten die gemoeid zijn met de verwerking van het PMD afval. “Voor een goed aangeleverde hoeveelheid PMD krijgen we momenteel van de verwerkingsindustrie 235 euro per ton. Als die partij wordt afgekeurd, omdat er bijvoorbeeld piepschuim bij zit, dan moeten wij 135 euro per ton betalen: een verschil van maar liefst 370 euro per ton dus.”

Er zijn volgens de wethouder geen plannen om het ophaalsysteem van het PMD-afval te veranderen, maar hij roept inwoners nadrukkelijk op geen piepschuim meer in de zakken te stoppen, maar in te leveren bij het afvalbrengstation. Die is vanaf 1 januari weer gratis toegankelijk.

De verbouwing van het afvalbrengstation wordt in 2022 voorbereid en afgerond in 2023.

Advertentie

Categorieën