Afbeelding
Foto: Bert Verver

Nieuwe ‘mijnklimaatpartij’ gaat de dorpen in om inwoners meer bij oplossen klimaatproblemen te betrekken.

Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Een nieuwkomer in het politieke landschap van Bodegraven-Reeuwijk is ‘mijnklimaatpartij’. Een van de initiators en lijsttrekker van deze partij is de bekende Bodegraver Martien Kromwijk (63). Van 2014 tot 2018 was hij wethouder Sociaal Domein voor Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk.

Martien werd als boerenzoon geboren aan de Oude Rijn en is zijn leven lang in zijn geboortedorp blijven wonen, hoewel hij na zijn journalistieke en economische opleiding vooral werkzaam is geweest binnen de wereld van de woningcorporaties in Rotterdam. De laatste 12 jaar heeft hij een eigen praktijk in sociale transities met onder andere opgaven in de jeugdzorg, schuld en armoedehulpverlening en het weer aan het werk helpen van mensen.

Opa
Martien geeft aan dat hij best weg zou kunnen blijven uit het gemeentehuis, maar dat hij zich als opa grote zorgen is gaan maken over hoe wij de aarde doorgeven aan onze kleinkinderen en de generaties daarna. “Wij hebben vastgesteld dat er de laatste 4 jaar te weinig urgentie is geweest voor dit probleem. Wel de woorden, maar te weinig daden. In een recent rapport van de gemeente zelf staat dat zelfs als alle plannen die er nu liggen door de gemeente worden uitgevoerd, de CO2-uitstoot door deze gemeente in 2035 maar 22 procent is gedaald, terwijl het in 2030 al 55 procent zou moeten zijn om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen,” aldus Kromwijk. 

Een extra reden voor de oprichting van de nieuwe partij is dat alle andere partijen zich richten op de gemeente organisatorische samenwerking, terwijl veel mensen thuis in paniek op de bank zitten met de vraag: ‘Wat moet ík doen en hoe betaal ik dat?’. “Wij willen juist in actie komen met de bewoners van onze dorpen en laten zien hoe zij praktisch kunnen bijdragen. Wij geloven in de gemeenschap en niet in de gemeente.”

One-issue
Martien beaamt volmondig dat mijnklimaatpartij een one-issue partij is. “Dat zijn we en dat willen we blijven. Natuurlijk pakken we ook andere onderwerpen mee, maar mensen moeten vooral op ons stemmen omdat zij klimaat belangrijk vinden. Geen woorden, maar daden.”

Dat hij zelf lijsttrekker is geworden, vindt hij niet verwonderlijk. “Ik kan ervaring inbrengen, want je hebt de gemeente vaak nodig om tot daden te komen. Denk alleen maar aan de 73 ha grond die we nodig hebben om 200.000 bomen te planten zoals onze ambitie is! Overigens ben ik blij dat onze kandidatenlijst meer vrouwen telt dan mannen en dat er veel jongeren op onze lijst staan. Zij brengen veel creativiteit en het is goed dat klimaat niet alleen iets is voor grootouders, maar ook van de volgende generatie die nu opstaat en meedoet.”

Meet-ups
De nieuwe partij wil sterk inzetten op het in ieder seizoen houden van zogenaamde ‘meet-ups’ in de dorpen. Daarin kunnen inwoners acties mee vorm geven en mee organiseren. Martien: “Te denken valt aan het planten van bomen, het bevorderen van elektrische deelauto’s, het benutten van koelwarmte, het aanbrengen van olivijn (een CO2-absorberend mineraal) op fietspaden, het verbieden van kunstmest en het aanleggen van schoolmoestuintjes.” 

Daarnaast wil mijnklimaatpartij alle besluiten en het gedrag van de gemeente toetsen aan het effect op de opwarming van de aarde, met als doel die opwarming te beperken, de energietransitie te versnellen, biodiversiteit te vergroten en invulling te geven aan de circulaire economie en het hergebruik van materialen. “Wij worden een brede beweging met veel mensen. Die zijn vooral nodig om de meet-ups te organiseren en niet om op het gemeentehuis rond te hangen.”

Overtuiging
De lijsttrekker hoopt dat zijn partij als nieuwkomer in ieder geval één zetel zal halen. “Onze overtuigingskracht zit in de naam, in de campagne, in het programma en in het netwerk van de jonge kandidaten. Wij schromen er ook niet voor om bestuursverantwoordelijkheid te nemen, maar ik zal zelf geen wethouder worden. Onze kandidaat-wethouder zal zeker een vrouw zijn, want wij vinden dat een college met vijf oude mannen niet meer van deze tijd is. Dat kan echt niet meer.”

Advertentie

Categorieën