Afbeelding
Foto: Bert Verver

1,5 miljoen euro voor nieuwbouw Streekmuseum

Politiek

Op de valreep van deze raadsperiode heeft de gemeenteraad in meerderheid besloten een krediet van 1,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de nieuwbouw van de noodvleugel van het Streekmuseum Reeuwijk. Deze noodvleugel, die in april 2009 door de toenmalige Reeuwijkse burgemeester Jan Elzinga werd geopend, was voor 5 jaar door de gemeente neergezet en verving de hooiberg die enkele jaren daarvoor door brand was verwoest. Sinds die tijd heeft er nauwelijks onderhoud plaatsgevonden. De bouwkundige staat is inmiddels zo slecht dat verder gebruik onverantwoord is.

Zwaar punt
Ondanks dat er veel waardering is voor het werk van de vrijwilligers van het Streekmuseum, werd al tijdens de behandeling in de commissie Bestuur & Financiën duidelijk dat het beschikbaar stellen van 1,5 miljoen euro als een steen op de maag lag bij sommige fracties, gezien de zorgelijke financiële situatie van de gemeente. Na de commissievergadering heeft het bestuur van het museum nog eens de toekomstplannen uiteengezet in een uitvoerig visiedocument. Overtuigde dat de raadsleden?

Nico de Heij (CDA) pleitte ervoor om het al in de begroting opgenomen renovatiebedrag van 7 ton als leidraad voor nieuwbouw te gebruiken in plaats van 1,5 miljoen. “7 ton is een flink bedrag, daar kun je best iets mee. Het mag desnoods iets meer zijn, maar een ophoging naar 1,5 miljoen gaat nu te ver,” aldus de CDA-woordvoerder. Hij zette daarmee een stevige toon. Hij stelde voor het plan onder te brengen in het financiële herstelplan, waar de nieuwe raad zich na de verkiezingen over zal buigen.

Johannes Mattiesing (SGP) en Reinoud Doeschot (GroenLinks) gingen niet mee met de woorden van Nico en zagen een financieel goed onderbouwd plan. Zij onderkenden de dringende noodzaak voor nieuwbouw, waarbij Reinoud ook wees op de mogelijkheden voor multifunctioneel gebruik. De woordvoerders van de PvdA, Lokaal Liberaal en VVD dachten in diezelfde richting. D66  deed daarbij nog de suggestie om te onderzoeken of er een bezoekerscentrum in het Streekmuseum kan worden ondergebracht, net als in het nieuwe kaasmuseum.


Spagaat
Els Oliwkiewicz worstelde met de afweging. Ze vond het krediet moeilijk uit te leggen zo kort na het schrappen van 1 miljoen euro voor de aanpak van wegen. Zij sprak van een ‘spagaat’ en wilde net als het CDA liever een afweging maken in het herstelplan. Ze wilde meer duidelijkheid over de in haar ogen ‘losse eindjes’ over de afbouw en inrichting. Remco Tijssen (BBR) gebruikte gelijksoortige bewoordingen. Ondanks het verstrekte visiedocument was de worsteling in zijn fractie er niet minder om geworden. Hij zag liever een integrale benadering, waarbij ook het kaasmuseum kan worden meegenomen.

Instorten
Wethouder Odd Wagner beklemtoonde nog eens dat het gebouw op instorten stond. Ook hij onderkende dat multifunctioneel gebruik moet worden onderzocht. In reactie op het CDA gaf hij aan dat een eerder plan, dat 2,4 miljoen had moeten kosten, al was vereenvoudigd naar 1,5 miljoen. Dat bedrag vond hij verdedigbaar als je een doelmatig, representatief en duurzaam gebouw wil neerzetten.

Niet overtuigd
De wethouder kon de tegenstanders niet overtuigen. VVD, SGP en D66 dienden nog een motie in, waarin zij onder andere opriepen tot een flexibel ontwerp en een onderzoek onder welke voorwaarden meervoudig ruimtegebruik kan plaatsvinden. De motie werd met 14 stemmen voor en 8 stemmen tegen aangenomen. Met dezelfde stemverhouding werd ook het kredietvoorstel aangenomen; de leden van het CDA en ChristenUnie en twee leden van de fractie van BBR stemden tegen.

Advertentie

Categorieën