Het CDA viert de verkiezingswinst.
Het CDA viert de verkiezingswinst. Foto: Bert Verver

Bekijk hier de voorlopige uitslag van de verkiezingen

Politiek

Bodegraven-Reeuwijk

De voorlopige einduitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Bodegraven-Reeuwijk is binnen! Het CDA behoudt zijn 5 zetels en wordt daarmee de grootste. De VVD verliest twee zetels en komt daarmee op 4, gelijke hoogte met Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk (BBR), die juist een zetel heeft gewonnen. De SGP blijft op 3 zetels. Ook de ChristenUnie en GroenLinks houden hun zetels (2) vast. Lokaal Liberaal Bodegraven-Reeuwijk (LLBR) haalt als nieuwe binnenkomer de grootste winst met 2 zetels. Ook D66 komt op 2, één meer dan de vorige verkiezingen. PvdA blijft op 1 zetel staan. Mijnklimaatpartij wist niet genoeg stemmen te behalen om een zetel te bemachtigen.

De scherpe lezer ziet dat deze zetelverdeling betekent dat er meer zetels gewonnen zijn dan verloren. Dat klopt: vanwege de groei van het aantal inwoners telt de nieuw gemeenteraad 25 in plaats van 23 zetels.

De nieuwe zetelverdeling in het kort:

VVD: 6 > 4

CDA: 5 = 5

BBR: 3 > 4

SGP: 3 = 3

CU: 2 = 2

GL: 2 = 2

D66: 1 > 2

PvdA: 1 = 1

LLBR: x > 2

In totaal zijn 15.830 van de 28.005  kiesgerechtigden in Bodegraven-Reeuwijk gaan stemmen, wat neerkomt op een opkomstpercentage van 56,88%. Dat is aanzienlijk hoger dan het historisch lage landelijk gemiddelde van 50,3%, maar ook in onze gemeente is het een stuk lager dan vier jaar geleden (61,24%).

Deze uitslag is gebaseerd op een update van 17 maart 0.53 uur.

Afbeelding

Advertentie

Categorieën