Veel aandacht voor het uitslagenbord
Veel aandacht voor het uitslagenbord Foto: Bert Verver

CDA grootste raadsfractie en neemt voortouw bij coalitievorming

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK

Zoals iedere vier jaar kijken de partijen die deelgenomen hebben aan de gemeenteraadsverkiezingen met veel spanning uit naar de uitslag, die traditioneel in het gemeentehuis bekend wordt gemaakt. Dit keer werd de bekendmaking gedaan door burgemeester Erik van Heijningen samen met BR6 verslaggever Erwin Holthuijsen. Grote verschuivingen vonden niet plaats, maar het behoud van vijf zetels voor het CDA kon, gezien het landelijke beeld van die partij, toch opmerkelijk worden genoemd. Dat gold ook voor het feit dat de Klimaatpartij geen zetel wist te bemachtigen.

door Bert Verver

Rond half tien druppelden de lijsttrekkers vergezeld van familie, vrienden en een flinke schare partijgenoten binnen in het gemeentehuis. Een aantal lijsttrekkers gaven toe flink zenuwachtig te zijn, omdat de landelijke prognoses voor hun partij niet zo erg rooskleurig waren. 

Terwijl een keur aan gasten aanschoof bij interviewers Elly de Knikker, Henri Stolwijk en Danny de Vries voor de uitzending op de lokale TV-zender BR6, werden al snel de eerste uitslagen bekend van de stembureaus in de Meerkoet (twee stembureaus), Sluipwijk en de Hollandse BoerderijVan de 1169 stemmen gingen er 246 naar het CDA en 225 naar de VVD; ‘mijnklimaatpartij’ bleef als laatste steken op 32 stemmen. Bij de volgende negen uitslagen van de 26 stembureaus bleven de verhoudingen hetzelfde. Het werd toen al duidelijk dat Burgerbelangen goed meedeed en dat ook Lokaal Liberaal aardig wat stemmen zou halen. Willem Zuyderduyn, de lijsttrekker van Lokaal Liberaal, was met die tussenstand uiteraard tevreden. CDA-voormannen Jan Vergeer en Nico de Heij durfden aan de tussenstand op dat moment nog geen conclusies te verbinden, maar later bleek dat die eerste uitslagen in feite de toon hadden gezet voor de einduitslag.

Cijfergoochelaar

Toen de uitslagen van zestien stembureaus binnen waren, werd een voorlopige prognose van de zetelverdeling gepresenteerd. Dat gebeurde aan de hand van de berekeningen van VVD lijstrekker Robin Kersbergen, die zich als een ware cijfergoochelaar ontpopte. Aan de hand van de nieuwe uitslagen én de resultaten uit 2018 van de nog resterende stembureaus presenteerde hij de verwachte zetelverdeling. Deze voorspelling bleek erg dicht bij de waarheid te liggen. Alleen de voorspelde zes zetels van het CDA bleven in de einduitslag op vijf steken, terwijl BBR opklom van drie naar vier zetels. 

Robin voorzag ook correct de tweede zetel van D66, de stabiele positie van de overige partijen en het feit dat mijnklimaatpartij geen zetel zou halen.

Weinig verschuivingen

De einduitslag van de verkiezingen laten weinig verschuivingen zien in de krachtsverhoudingen. De vijf coalitiepartijen hebben hun zestien zetels gehouden. De twee zetels die extra beschikbaar zijn door de groei van de raad van 23 naar 25 zetels, zijn terecht gekomen bij Burgerbelangen en D66. 

Naar verwachting neemt het CDA als grootste fractie het voortouw bij de coalitieonderhandelingen. In principe zou kunnen worden gekozen voor het voortzetten van de huidige coalitie, maar dat zou wel voorbijgaan aan de kritiek van de voorbijgaande jaren over de grote getalsmatige overmacht van de coalitie.

Feitelijk zijn drie partijen voldoende om een coalitie te vormen, want opgeteld hebben het CDA, de VVD en Burgerbelangen dertien zetels, precies genoeg voor een kleine meerderheid. De formatiegesprekken zullen uitwijzen of dit de meest gewenste combinatie is, want het aanschuiven van een of meerdere partijen met minder zetels hoort zeker tot de mogelijkheden.

Reacties van de lijstrekkers

• Jan Vergeer (CDA): Ik ben een beetje van de kaart en enorm opgelucht. Het is super dat we de grootste partij zijn geworden, dat had ik echt niet verwacht. Wij hebben een heerlijke campagne kunnen voeren met een enthousiast team. Ik had geen rekening gehouden met het feit dat wij het voortouw in de coalitievorming zouden moeten nemen. Hoe we dat aanpakken, gaan we na een nachtje slapen wel bekijken.

• Jan Leendert van den Heuvel (SGP): Het is een mooie uitslag in een stabiele omgeving. Wij hebben onze drie solide zetels kunnen behouden en hebben meer stemmen behaald bij een lagere opkomst. Daar ben ik dankbaar voor.

• Martien Kromwijk (mijnklimaatpartij): Wij hadden gehoopt op een zetel, jammer dat dat niet gelukt is. Wij zetten ons programma echter door en doen daarbij een beroep op de andere partijen om waar te maken wat wij in onze meetups in de dorpen zullen ophalen.

• Elly de Vries (D66): Ik ben blij met het resultaat. Ik vond het heel spannend, omdat die tweede zetel heel lang onzeker was.

• Willem Zuyderduyn (Lokaal Liberaal): Het was heel spannend, maar wij hebben met twee zetels een stevige basis gelegd. De kiezers hebben aangetoond dat er behoefte is aan een lokale liberale partij.

• Els Oliwkiewicz-Borsboom (ChristenUnie): Wij zijn super tevreden met nagenoeg dezelfde uitslag als 4 jaar geleden. Over deelname aan de coalitie gaan we nog goed nadenken, maar we beloven dat we hoe dan ook vol voor de gemeente zullen gaan.

• Monique Jonker-Verbakel (PvdA): Gezien het landelijk beeld had het alle kanten op gekund. Met bijna hetzelfde aantal stemmen als de vorige keer zijn wij niet ontevreden.

• Merel van Dijk-Baak (GroenLinks): Wij zijn met deze uitslag erg tevreden. Wij voelen echt de steun van de kiezer voor het mandaat om met onze twee zetels het groene programmageluid te laten horen.

• Remco Tijssen (Burgerbelangen): Wij zijn blij en tevreden met de zetel winst die we hebben geboekt. Wij vinden het een mooi resultaat, gezien het feit dat er twee nieuwe lokale partijen meegedaan hebben.

• Robin Kersbergen (VVD): Wij hebben vier zetels gehaald en dat is evenveel als we hadden na de perikelen van afgelopen zomer. Daarmee zijn we gewoon de tweede partij en we wachten daarom rustig de uitnodiging van het CDA af.

Wie zijn er gekozen?

In onderstaand overzicht kunnen nog wijzigingen optreden doordat één of meerdere kandidaten een wethouderspost gaan bekleden. Robin Borg (BBR), Dieter Möckelmann (CDA) en Johan Langelaar (ChristenUnie) gaan voor het eerst een raadszetel bekleden. Twaalf raadsleden komen uit Bodegraven, elf uit Reeuwijk-brug en Reeuwijk-dorp, één uit Driebruggen en één uit Nieuwerbrug.

VVD: Robin Kersbergen, Annemiek Oskam, Dirk van den Acker, Kees Willem van Os

CDA: Jan Vergeer, Marijke Kasius –Krist, Nico de Heij, Jan van Rooijen, Dieter Möckelmann (met voorkeurstemmen)

Burgerbelangen: Remco Tijssen, John Kempeneers, Hennie Castelein, Robin Borg

SGP: Jan Leendert van den Heuvel, Henk van der Smit, Gerrit Weerheim

ChristenUnie: Els Oliwkiewicz-Borsboom, Johan Langelaar

GroenLinks: Merel van Dijk-Baak, Reinoud Doeschot

D66: Elly de Vries, Bas Otting

Lokaal Liberaal Bodegraven-Reeuwijk: Willem Zuyderduyn, Frank Rijkaart

Winnende lijsttrekker Jan Vergeer.
CDA viert de verkiezingswinst.
De uitslagen worden doorgenomen bij Lokaal Liberaal.

Advertentie

Categorieën