De gemeenteraad 2018-2022 bij het afscheid. Staand v.l.n.r.: Henk van der Smit, Kees-Willem van Os, Annemiek Oskam, Nico de Heij, Hennie Castelein, John Kempeneers, Johannes Mattiesing, Merel van Dijk, Els Oliwkiewicz, Marijke Kasius, burgemeester Erik van Heijningen, Elly de Vries, Remco Tijssen, Willem Zuyderduyn, Gerrit Weerheim, Monique Jonker, Reinoud Doeschot.
Knielend v.l.n.r.: griffier Hans Rijs, Robin Kersbergen, Dirk van den Acker, Matthijs Kortleven, Jan Vergeer, Jan van Rooijen, Reinder van Meijeren. Frank Rijkaart ontbreekt door ziekte.
De gemeenteraad 2018-2022 bij het afscheid. Staand v.l.n.r.: Henk van der Smit, Kees-Willem van Os, Annemiek Oskam, Nico de Heij, Hennie Castelein, John Kempeneers, Johannes Mattiesing, Merel van Dijk, Els Oliwkiewicz, Marijke Kasius, burgemeester Erik van Heijningen, Elly de Vries, Remco Tijssen, Willem Zuyderduyn, Gerrit Weerheim, Monique Jonker, Reinoud Doeschot. Knielend v.l.n.r.: griffier Hans Rijs, Robin Kersbergen, Dirk van den Acker, Matthijs Kortleven, Jan Vergeer, Jan van Rooijen, Reinder van Meijeren. Frank Rijkaart ontbreekt door ziekte. Foto: Bert Verver

Gemeenteraad sloot raadsperiode op informele wijze af

Politiek

Voor het eerst sinds 2 jaar vergaderde de gemeenteraad tijdens de laatste raadsvergadering van de voorbije zittingsperiode weer in de vertrouwde, fysieke opstelling. Het was duidelijk te merken dat het de laatste vergadering was, want er heerste een informele sfeer en er werd ruimschoots de tijd genomen om afscheid te nemen van de drie raadsleden die niet meer in de nieuwe raad terugkeren.

Afkortingen
De vergadering begon met een ludiek gebaar van John Kempeneers (BBR). Toen John vier jaar geleden in de raad plaats nam, werd hij geconfronteerd met ambtelijke stukken. Die stonden bol van de afkortingen, die niet zelden nogal onbegrijpelijk waren en om uitleg vroegen. Om zijn collega-raadsleden de moeite van het navragen te besparen had hij alle afkortingen en de betekenis daarvan op een rijtje gezet. Het had een vijf pagina’s dik document opgeleverd dat hij met een brede glimlach aan waarnemend burgemeester Erik van Heijningen aanbood.

Uitslag verkiezingen definitief
De burgemeester, die tevens hoofd stembureau is, wist de raad te melden dat de verkiezingen rechtmatig waren verlopen. Eén briefschrijver had zich beklaagd dat de door hem en zijn echtgenote uitgebrachte stemmen niet terug te vinden waren. Volgens de burgemeester werd die klacht serieus genomen, maar was het niet te achterhalen waar het mogelijk fout was gegaan. Bovendien zouden de stemmen de uitslag niet hebben beïnvloed. De raad kon zich vinden in die handelwijze en ging akkoord met het proces-verbaal dat over de verkiezingen was opgesteld.

Willem Zuyderduyn (Lokaal Liberaal) kon daarna als voorzitter van de commissie Geloofsbrieven melden dat de geloofsbrieven van de aantredende raadsleden in orde waren bevonden. Ter bewustwording plaatste hij daarbij wel de kanttekening dat sommige nevenfuncties in een enkel geval wat kunnen schuren met onderwerpen die in de raad aan de orde kunnen komen.

Mooie afscheidswoorden
Als voorzitter van de raad sprak de burgemeester zijn dankbaarheid uit dat zoveel mensen bereid zijn om in een commissie of raad te stappen. Volgens hem trok het raads- en commissiewerk, met een tijdsbesteding van 15-16 uur per week, een zware wissel op het privéleven, iets wat de samenleving zich nauwelijks realiseert. 

In een persoonlijk woord aan de vertrekkende raadsleden noemde hij Johannes Mattiesing (SGP) een raadslid dat scherp was vanuit de analyses die hij maakte en een man met grote organisatorische kwaliteiten. “Plichtsgetrouw, een trouwe kerkganger, maar ook een levensgenieter met respect voor elkaars persoonlijkheid.” 

Matthijs Kortleven (ChristenUnie) toonde volgens hem aan de kiezer dat hij zich thuis voelt in de politiek. Hij roemde de inzet van Matthijs bij het raadswerk en kwam nog even terug op de uitdaging die hij van hem had aangenomen om alle twaalf Reeuwijkse Plassen nog eens zwemmend te verkennen, een uitdaging die hij zeker na wil komen. 

De burgemeester constateerde dat Reinder van Meijeren (CDA) zijn hart verpand had aan het dossier Samenleving. Hij noemde hem een ‘vriendelijk mens, rustig, beschouwend en met betrokkenheid bij de noden uit de samenleving”. Hij sprak de hoop uit de pas 31-jarige Reinder nog eens terug te zien in het lokale bestuur.

Fractievoorzitters
Na de woorden van de burgemeester was het aan fractievoorzitters Jan Vergeer (CDA), Henk van der Smit (SGP) en Els Oliwkiewicz (ChristenUnie) om hun scheidende fractiegenoten toe te spreken. Namens de raad waren er nog speciale afscheidswoorden van Reinoud Doeschot (GroenLinks) voor Reinder, richtte Elly de Vries (D66) zich tot Matthijs en Robin Kersbergen (VVD) tot Johannes, die deze avond een politieke loopbaan van ruim 15,5 jaar afsloot.

De drie vertrekkende raadsleden spraken daarna ieder een kort dankwoord, waarin zij behalve hun collega’s ook het college, de griffie en het ambtelijke apparaat betrokken.

De vertrekkende raadsleden met vlnr.: Johannes Mattiesing (SGP),
Reinder van Meijeren (CDA) en Matthijs Kortleven (ChristenUnie)

Advertentie

Categorieën