Op zijn vroegst half mei nieuw college

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK

Het duurt nog zeker tot half mei voordat overeenstemming bereikt is over een nieuw college. CDA-prominent Koos Karssen, die als voorzitter de gesprekken leidt tussen vier partijen om tot een coalitie te smeden, zegt dat over een aantal zaken nog overeenstemming moet worden bereikt.

door Henri Stolwijk

Een belangrijke rol speelt het onderwerp financiën, maar volgens Karssen zijn er ook harde noten te kraken over onderwerpen als het Sociaal Domein en de bestuurscultuur. Wat dat laatste betreft, zegt hij: “Iedereen heeft wel de behoefte daar wat accenten bij te zetten en te intensiveren richting de burgerij.” Hij noemt de gesprekken ‘serieus, opbouwend en onder een goede verstandhouding.’

D66 logische keuze

Dat D66 de plek lijkt in te nemen van GroenLinks en ChristenUnie om samen met VVD, CDA en SGP het college te vormen is volgens Karssen de logische keuze op basis van de verkennende gesprekken. “Deze vier hebben in feite allemaal dezelfde ideeën over hoe het nu verder moet.”

Herstelplan

De financiële positie van Bodegraven-Reeuwijk is met een (oplopende) schuld van ruim 170 miljoen euro precair te noemen. Meteen na de verkiezingen verscheen daarom een zogenaamd Herstelplan, waarin een dringende oproep werd gedaan de financiën door ingrijpende maatregelen op orde te krijgen. Natuurlijk dreigt op de achtergrond de zogenaamde ‘artikel 12-status’, waarbij de gemeente onder curatele van de provincie Zuid-Holland komt te staan. In zo’n geval is er nauwelijks ruimte voor nieuw beleid. Karssen zegt dat dit Herstelplan een zaak is voor de totale gemeenteraad, niet alleen voor de vier partijen die werken aan een nieuw college. “De notitie is ook gericht aan de raad. Het college in wording moet een aanzet geven en dan moet de gemeenteraad een keuze maken.”

Naar de smaak van Karssen, die in 2001 de lokale politiek verliet om burgemeester te worden in Maassluis, kan de artikel 12-status nog worden voorkomen. “Als de wil er is om er uit te komen en ook de durf wordt getoond om het door te zetten, dan moet het wel kunnen.”

Advertentie

Categorieën